News Flash:

Ce leziuni produce fumatul aparatului cardiovascular

19 August 2018
363 Vizualizari | 0 Comentarii

Fumatul determina leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, exista cercetatori care sustin contrariul. Valorile tensiunii arteriale ale fumatorilor variaza mult, depinzand de foarte multi factori. Cel mai discutabil este efectul pe care fumatul il are asupra tensiunii arteriale. Valorile tensiunii arteriale sunt usor de masurat, fiind adesea legate de modificarile care survin la nivelul peretelui vaselor. S-a constatat ca la fumatorii tineri, la adolescenti, la femei, valorile tensiunii arteriale sunt mai reduse decat la nefumatori, aceste valori fiind cu atat mai reduse, cu cat persoana fumeaza mai mult. si atunci, ar trebui ca tinerii sa fumeze mai mult?

Una dintre explicatiile pentru valorile scazute ale tensiunii arteriale la fumatori este cea legata de greutatea persoanelor. in general, tinerii, adolescentii si cei care fumeaza mai mult sunt incadrati in categoria persoanelor mai slabe, ceea ce ar explica valorile reduse ale tensiunii arteriale. Se stie ca la persoanele hipertensive, reducerea greutatii corporale spre normal determina reducerea valorilor tensiunii arteriale.

Atunci cand cineva fumeaza, se produce o activare tranzitorie a sistemului nervos simpatic, ceea ce determina cresterea frecventei cardiace si cresterea valorilor tensiunii arteriale, mai ales cresterea tensiunii arteriale sistolice. Mai mult, prin multimea compusilor chimici continuti, orice tigara fumata determina un efect toxic direct asupra vaselor de sange si a cordului. Initial, nicotina determina vasoconstrictie, ceea ce explica valorile crescute tranzitoriu ale tensiunii arteriale. Aceasta faza este urmata de reducerea valorilor tensionale, ca urmare a opririi efectului nicotinei. in acelasi timp, monoxidul de carbon din tigari actioneaza direct asupra peretilor arteriali si determina modificari structurale ireversibile.

in timp, fumatul produce modificari structurale la nivelul peretilor arteriali, atat prin stimularea repetata a sistemului nervos vegetativ simpatic, cat si prin actiunea directa a compusilor chimici din tigari. Aceste modificari vor determina, treptat, cresterea ireversibila a valorilor tensiunii arteriale. Fumatul pasiv determina efecte asemanatoare asupra tensiunii arteriale, dar intensitatea efectelor depinde de tipul si durata expunerii. Chiar daca la inceputul expunerii la fumat valorile tensionale pot fi mai mici, dupa o perioada lunga de expunere, fumatorii pasivi prezinta un risc ridicat de a deveni hipertensivi. Acest risc de a deveni hipertensivi creste si mai mult atunci cand se asociaza si alti factori care tin de stilul de viata (de exemplu, lipsa activitatii fizice regulate, excesele alimentare etc).

Nicotina poate masca efectele nocive ale fumatului asupra tensiunii arteriale pentru o perioada indelungata de timp. Fenomenul "hipertensiunii mascate" la fumatori a fost descris de foarte mult timp ca o explicatie a efectului nociv al fumatului asupra tensiunii arteriale. Chiar daca o persoana care s-a apucat de fumat de putin timp poate avea valori mai mici ale tensiunii arteriale comparativ cu un nefumator, sa nu uitam ca in timpul fumatului valorile tensiunii arteriale cresc, iar compusii chimici din fumul de tigara determina modificari ireversibile asupra peretelui arterial.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fumat leziuni inima cardiovascular
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1478 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015700 (s)