News Flash:

Ce este zaharul invertit si cum il poti prepara

6 Octombrie 2014
7427 Vizualizari | 0 Comentarii
Zaharul invertit este un amestec de glucoza si fructoza, realizat prin impartirea sucrozei in aceste doua componente. Rezultatul este un lichid vascos, mai dulce decat sucroza si care isi mentine o consistenta cremoasa, fiind mai putin predispus la cristalizare.
Compozitia chimica a zaharului invertit este asemanatoare cu cea a mierii (ba chiar poarta denumirea de "miere artificiala"), insa acest ingredient nu se gaseste in prea multe magazine. Nu te descuraja, pentru ca il poti prepara chiar tu, acasa.

Cat zahar poti consuma zilnic 
In general, el serveste la prepararea unor bunatati precum ganasul, jeleurile, gemurile, budincile, dar si la sorbeturi si inghetate. De asemenea, el poate inlocui o parte din zaharul din produse de patiserie, precum briosele , pentru ca acestea sa aiba o consistenta mai pufoasa. Principalul efect al zaharului invertit este reducerea cristalizarii, ceea ce inseamna ca preparatul va fi mai fin si mai savuros. El este higroscopic, iar aceasta proprietate conduce la o reducere a cantitatii de apa din alimente si, implicit, la o "viata" mai lunga a acestora. In plus, zaharul invertit actioneaza asemenea unui conservant si incetineste raspandirea bacteriilor in diversele bunatati depozitate in camara. Umpluturile din ciocolata sau din creme isi vor mentine consistenta fina o perioada indelungata, iar caramelizarea nu va mai fi o problema, deoarece acest indulcitor poate fi folosit si in acest proces, potrivit divahair.ro. Ultimul, dar nu cel din urma avantaj este faptul ca zaharul invertit intensifica aromele din deserturi, fiind foarte probabil sa te indragostesti de el si sa iti suplimentezi mereu rezerva din bucatarie.
In anumite retete, zaharul invertit poate deveni intreaga sursa de indulcire, iar in altele, precum sorbetul, inghetata si torturile, poate inlocui zaharul obisnuit doar in proportie de 5-10%. Indiferent de desertul pe care l-ai planificat, tine minte ca acest indulcitor pastreaza finetea unui blat sau a unei creme.

Atentie la excesul de zahar! Iata ce risti daca faci abuz 
Cum se prepara zaharul invertit
Reteta pentru zahar invertit este deosebit de simpla, iar produsul finit poate fi tinut la frigider timp de cel putin 6 luni.
Ingrediente (pentru 1 kg):
- 1 kg zahar granulat extra fin;
- 480 ml de apa;
- 1/4 lingurita de zeama de lamaie (nu depasi aceasta cantitate, deoarece chiar si cativa stropi de lamaie in plus ii pot da zaharului invertit o aroma acra).

Un alt efect negativ al consumului de zahar 
Mod de preparare:
1. Daca ai o plita cu inductie sau un aragaz electric, este recomandat sa inlocuiesti gazul cu una dintre aceste variante. Pune toate ingredientele intr-o tigaie neaderenta si lasa-le pe foc pana ajung la punctul de fierbere. 
2. Odata ce amestecul fierbe, spala orice urma de cristale de zahar lipite de marginea vasului, cu ajutorul unei pensule de patiserie inmuiate in apa. Chiar daca iti cad cativa stropi de apa in compozitie atunci cand cureti marginile, nu iti face probleme, deoarece nu vor avea niciun efect asupra produsului final. 
3. Pe foc mediu, fara a amesteca, fierbe totul pana cand atinge temperatura de 114 grade Celsius. Ia de pe foc amestecul si acopera tigaia, lasand compozitia sa se raceasca la temperatura camerei. Apoi, depoziteaza zaharul invertit la frigider, intr-un vas etans.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

zaharul invertit glucoza fructoza lichid vascos sucroza cristalizare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2951 (s) | 34 queries | Mysql time :0.056337 (s)