News Flash:

Ce este obturatia dentara din amalgam

23 Mai 2011
2626 Vizualizari | 0 Comentarii
dr Roxana Calinschi
In momentul in care un dinte se cariaza, este necesar sa apelati la medicul dentist pentru a-l obtura (plomba) si in acest mod sa preveniti degradarea suplimentara a dintelui si sa intariti structura dentara restanta. In trecut se obisnuia ca dintii sa se obtureze cu amalgam de argint. Aceste obturatii contin mercur, care este, in general, cunoscut ca un material toxic pentru corpul uman si pentru mediu.

Mercurul este un metal foarte toxic, ce poate provoca afectiuni neurologice si renale, insa studiile arata ca obturatiile cu amalgam nu prezinta nici un pericol pentru sanatatea pacientilor. Mercurul se elimina din obturatie sub forma de vapori in cantitati minime si ar fi necesare 450 pana la 530 de obturatii din amalgam la un singur pacient, pentru ca acesta sa atinga pragul concentratiei de mercur in urina stabilit de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Obturatiile cu amalgam au cea mai indelungata rezistenta. Amalgamul este singurul material ce poate fi utilizat in mediu umed. Rata uzurii amalgamului este aproximativ egala cu cea a smaltului dentar. Are proprietatea de a se infiltra in tubii dentinari si, din acest motiv, poate fi dificil de indepartat in momentul in care doriti sa schimbati obturatiile mai vechi. Obturatia de amalgam infiltreaza tesuturile dure si le modifica coloristic, in gri. Amalgamul este instabil si poate coroda masiv, provocand fracturarea marginilor obturatiei. Spre deosebire de obturatiile fizionomice, cele din amalgam nu pot fi reparate. Amalgamul se dilata si contracta la caldura, frig si muscatura, ceea ce face ca obturatia sa fie vulnerabila la fracturi.

Un mare avantaj este reprezentat de timpul scurt de realizare si de costul relativ scazut. Desi prezinta o mare rezistenta si au o durata destul de lunga, este indicata schimbarea lor periodica, pentru a preveni aparitia cariilor secundare.

Obturatiile din amalgam sunt folosite, in general, in cazul dintilor din regiunea posterioara. Din cauza materialelor care intra in compozitia lor, au un aspect argintiu (argint, pilitura de fier, mercur), nefiind cea mai buna alegere din punct de vedere estetic. Plombele de amalgam sunt considerate a fi bio-compatibile, sunt bine tolerate de pacienti si foarte rar starnesc reactii alergice. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1615 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021346 (s)