News Flash:

Ce este liftingul frontal

22 Iulie 2019
353 Vizualizari | 0 Comentarii
Lifting

Procesul natural de îmbătrânire, desfăşurat la nivelul întregului organism, este, cu siguranţă, cel mai evident la nivelul pielii. Una dintre caracteristicile la nivel microscopic ale procesului de îmbătrânire îl reprezintă reducerea cantităţii şi calităţii fibrelor elastice şi de colagen, precum şi a matricei extracelulare (amestec de substanţe care formează buretele în care se găsesc celulele şi fibrele din care este alcătuit fiecare organ al corpului uman).

Datorită acestor modificări are lor un fenomen de „îndepărtare” a pielii faţă de straturile musculare profunde, atât la nivelul feţei, cât şi la nivelul întregului organism. Prin creşterea laxităţii structurilor de legătură între piele şi muşchii de sub aceasta, pielea împreună cu stratul său adipos suferă, sub acţiunea gravitaţiei, un proces de deplasare înspre în jos.

La nivelul feţei acest fenomen este foarte uşor vizibil, faţa căpătând un aspect îmbătrânit şi mohorât. De exemplu, deplasarea înspre în jos a sprâncenelor, chiar şi numai cu 3-4 mm, împreună cu relaxarea pielii de la nivelul pleoapei superioare şi inferioare cu formarea pungilor de sub ochi dau regiunii periorbitare un aspect îmbătrânit, mohorât şi apăsător. La acestea se asociază de regulă şi deplasarea grăsimii geniene, cu accentuarea şanţurilor dintre obraji şi nas sau bărbie, precum şi formarea pungilor de la nivelul mandibulei. Astfel apare faciesul general îmbătrânit, uneori chiar înainte de vreme.

Liftingul reprezintă o metodă de rejuvenare facială şi corporală prin care se realizează repoziţionarea pielii şi a stratului de grăsime deplasate, împreună cu îndepărtarea surplusului relativ de piele.

Liftingul facial include tehnici de tratare a uneia sau mai multe regiuni ale feţei, eventual asociate cu proceduri la nivelul gâtului (regiunea cervicală).

Liftingul frontal


Se adresează regiunii cuprinse între sprâncene (inclusiv) şi linia părului. În funcţie de prezenţa sau absenţa excesului de piele, se poate opta pentru una dintre variantele:
– Liftingul sprâncenelor
– Liftingul sprâncenelor cu excizie cutanată minimă
– Liftingul frontal clasic

La acestea se poate adăuga resuspensia cu benzi (de ex. colagenice), care este însă din ce în ce mai puţin folosită, datorită rezultatele sale suboptimale.

Liftingul sprâncenelor se poate realiza chirurgical prin secţionarea muşchilor care favorizează coborârea sprâncenelor. Tehnica presupune efectuarea unor incizii la nivelul pielii scalpului (de regulă trei) la circa 2 cm faţă de linia părului (în zona păroasă a capului).Se disecă pielea frunţii până la nivelul sprâncenelor şi în porţiunea cea mai dinspre nas şi se secţionează inserţia muşchilor pe os.În acest fel se anulează efectul de coborâre şi încruntare a sprâncenelor. După această etapă se fixează sprâncenele în poziţia dorită, de regulă imediat deasupra rebordului orbitar (marginea osoasă a orbitei). Inciziile de la nivelul scalpului se suturează obişnuit, fără a exciza din piele.

Se obţine o deschidere a unghiului extern al ochiului şi creşterea luminozităţii în general a regiunii perioculare, dând întregului facies un aspect mai luminos, întinerit.

Această tehnică este indicată la pacienţii care au o deplasare exagerată a sprâncenelor faţă de poziţia lor normală înspre în jos, spre ochi (de cele mai multe ori mai accentuată în jumătatea lor laterală) şi spre central, formând riduri importante la rădăcina nasului, dar care nu au un exces de piele la nivelul frunţii. În caz contrar, ridicarea sprâncenelor realizată prin această metodă agravează aspectul inestetic determinat de pielea în exces, ducând la frustrarea atât a pacientului, cât şi a medicului.

Complicaţiile metodei descrise sunt în general rare şi minime.În afară de complicaţiile legate de metoda anestezică folosită, pot apărea complicaţii legate de vindecarea plăgii chirurgicale (formare de hematoame, seroame, infecţii).Acestea pot fi prevenite printr-o tehnică chirurgicală corectă şi antibioterapie profilactică, iar în cazul instalării lor pot fi tratate prin drenare, tratament antibiotic şi antiinflamator.

Postoperator, pot apărea edeme (umflături) şi echimoze (vânătăi) care, în funcţie atât de suprafaţa de disecţie cât şi de particularităţile fiecărui pacient, se pot localiza doar la nivelul frunţii sau pot coborî până la pleoapele inferioare, până la mijlocul obrajilor. În general edemele dispar în 7-10 zile, iar echimozele în 14-21 de zile.

Liftingul sprâncenelor cu excizie cutanată minima


Reprezintă o metodă de tratament care se adresează persoanelor care prezintă ptoză sprâncenară (lăsarea sprâncenelor peste ochi) şi un exces minim de tegument la nivelul frunţii. În acest caz inciziile se fac la nivelul liniei părului (imediat la rădăcina acestuia).În plus faţă de tehnica liftingului sprâncenar simplu, această metodă realizează şi îndepărtarea unui fragment de piele împreună cu muşchiul frontal situat imediat sub aceasta. În funcţie de poziţia în care se doreşte a fi fixate sprâncenele, se îndepărtează câte un fragment de piele de aproximativ 1-1,5 cm lăţime şi 3-4 cm lungime. Pielea şi muşchiul secţionat se suturează separat, după fixarea în prealabil a sprâncenei în poziţia stabilită de comun acord medic-pacient.Firele de sutură în general sunt resorbabile şi nu necesită a fi îndepărtate. La câteva luni de la intervenţie cicatricea, de regulă liniară, are o culoare alb-sidefie, fiind foarte bine camuflată de trecerea de la culoarea roz a pielii frunţii la culoarea mai albicioasă a pielii scalpului.

Complicaţiile sunt în general rare, similare cu cele descrise la secţiunea Liftingul sprâncenelor.

Fiind o tehnică relativ simplă, cu o perioadă de recuperare rapidă, este foarte frecvent folosită, rezultatele sale fiind foarte apreciate de pacienţi.

Liftingul frontal classic


Este metoda de lifting frontal cea mai cunoscută de către pacienţi. Este indicată atunci când în afară de deplasarea sprâncenelor în jos, cu obturarea vizibilă a regiunii periorbitare, există şi un exces de piele la nivelul frunţii de cel puţin 1 cm (determinat clinic de către medicul plastician).

Această tehnică se realizează în general în condiţii de anestezie generală, dar se poate realiza şi în condiţii de anestezie locală şi sedare intravenoasă.

După aprecierea excesului de piele se efectuează o incizie la piele la nivelul rădăcinii părului, pe toată lungimea frunţii. Numai dacă se doreşte în mod intenţionat să se crească diametrul vertical al frunţii (la persoanele cu părul jos implantat) incizia se va realiza la nivelul scalpului, la o distanţă care depinde de excesul de piele şi lungimea care se doreşte a se adăuga la pielea frunţii. Se disecă toată pielea frontală până la nivelul rebordului orbitar, se secţionează muşchii corugatori, depresor supercili şi procerus, se suturează (prin interior) sprâncenele în poziţia dorită, după care se apreciază intraoperator excesul de piele care va fi îndepărtat (de regulă între 1-2 cm, mai mult în porţiunile laterale). Se refixează pielea la os inclusiv la acest nivel, după care se suturează muşchiul frontal şi pielea.

Rezultatul obţinut este deschiderea unghiului extern al orbitei, dispariţia ridurilor verticale (dintre sprâncene) şi orizontale ale frunţii, redefinirea curburilor delicate ale scheletului osos (caracteristic unei frunţi tinere), toate contribuind la redefinirea armonioasă, estetică, a conturului frontal.

Complicaţiile care pot apărea sunt cele legate de tipul de anestezie folosit, precum şi complicaţii legate de vindecarea plăgilor. În general sunt rare, se previn prin folosirea unor tehnici anestezice şi chirurgicale riguroase şi prin urmărea cu stricteţe a sfaturilor pre şi postoperatorii. Există riscul poziţionării asimetrice a sprâncenelor, dar de regulă aceasta se apreciază şi se corectează dacă este nevoie intraoperator, înaintea încheierii intervenţiei chirurgicale.

Postoperator, perioada de recuperare este relativ scurtă, de aproximativ 5 zile, cu dispariţia completă a vânătăilor până la maximum 21 de zile. Cu excepţia acestui impediment, pacientul îşi poate relua activitatea obişnuită după 3-4 zile de la operaţie.

Dr. Sidonia Susanu,

Medic Primar Chirurgie Estetica Plastica si Microchirurgie Reconstructiva

Director Medical la Susanu Clinic

www.susanuclinic.ro

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1661 (s) | 24 queries | Mysql time :0.017274 (s)