News Flash:

Ce efecte secundare are insulioterapia

12 Octombrie 2017
533 Vizualizari | 0 Comentarii
Hipoglicemia postterapeutica este poate cel mai frecvent incident terapeutic, pe care practic mai toti diabeticii îl traiesc la un moment dat.

Cel mai adesea pot survenii manifestarii asa-zise minore ale hipoglicemiei, care, corect interpretat de pacienti, îsi primesc pe loc sanctiunea terapeutica - ingestia unei anumite cantitati de carbohidrati, preferabil rapid resorbabile.

Privind lucrurile simplist, hipoglicemia este datorata efectului hipoglicemiant al inulinoterapiei. De fapt, numai în cazuri de supradozare poate fi „incriminata" direct insulinoterapia. Important pentru medic si pentru pacient este sa interpreteze corect modul - cauza - care a indus hipoglicemia pentru a se evite pe viitor repetarea ei.

Dam succint cateva jaloane practice an acest sens, respectiv cauza ale unor hipoglicemii:

Important pentru DIABETICI: Scaderea in greutate poate insemna renuntarea la insulina si la alte medicamente

a) Nerespectarea corecta a insuliniterapiei(doze gresit prea mari, injectii i.m. în loc de s.c., schimbarea din greseala a tipului de insulina - de ex. 32 U. insulina cristalina în loc de 32 U. Novo - lente!).

b) Nerespectarea dietei. Saritul peste mese sau gustari; mese cu continut insuficient în HC; adormitul dupa efctuarea injectiei !

c) Eforturi fizice mai deosebite(munca fizica, sport) fara prealabila ingestie de HC.

d) Remisiune - respectiv scaderea treptata a necesarului de insulina în legatura cu o reluare partiala(dar todeauna efemera) a isulinosecretiei. În acest caz, o doza anterior corect stabilita se dovedeste în timp prea mare si provoaca hiperglicemie! Sanctiunea terapeutica presupune si reajustarea în jos a dozei, dar si informarea pacientului asupra naturii remisiunii si asupra importantei controlului în aceasta perioada.

e) Scaderea necesarului de insulina în cursul evolutiei unei nefropatii diabetice.

Ori de cate ori un pacient acuza hipoglicemii - chiar minore - medicul este dator sa inventarieze rapid cauzele si sa nu se limiteze la simpla sanctiune terapeutica imediata - aportul de HC oral sau i.v., dupa caz. El trebuie sa detecteze cauza, sa o explice pacientului si sa-l instrueasca asupra celor ce are de facut pentru ca hipoglicemia sa nu se mai repete. De retinut totusi ca hipoglicemiile nu sunt o fatalitate în diabet, si ca ele pot fi evitate printr-o atenta tatonare a dozelor de insulina, printr-o dieta corecta, si printr-o buna educatie si instruire practica a diabeticului, care în fapt trebuie sa-si aplice singur tratamentul.

Bolnavii cu diabet de tip I risca sa faca hiperglicemii tardive cand primesc beta-blocante neselective care reduc mobilizarea glucozei din depozitele hepatice si musculare si totodata estompeaza simptozele de alarma ale hipoglicemiei.

Medicamente interzise si contraindicate in caz de diabet

Reactiile alergice. Local se pot manifesta sub doua forme:
- papula eritematoasa, care apare la locul de injectie si dispare dupa un timp variabil;
- nodul indurat s.c. la sediul injectiei; poate evolua spre lipodistrofie.

Mai rar pot aparea reactii alergice generalizate: urticarie, eritem scarlatiniform.

În toate eceste cazuri se trece la insulina MC.
Insulinorezistenta. În cazurile de insulinorezistenta de cauza cunoscuta, se va trata cauza. În situatiile în care este incriminabil un factor imunologic, se va schimba tipul de insulina(de ex. Porcina în loc de bovina). Se prefera totusi trecerea pe o insulina MC.

Unii autori au folosit în abordarea acestei forme de insulinorezisteta corticoterapia. De la aparitia în uz curent a insulinelor MC, noi nu mai practicam corticoterapia în asemenea cazuri.

Tulburari de vedere. Daca la baza nu se afla o retinopatie sau o cataracta incipienta, multe din tulburarile oculare - mai ales la diabeticii care sant la începutul tratamentului hipoglicemiant - pot fi datorate unor tulburari ale refractiei în mediile transparente, legate de scaderea glicemiei.

În asemenea situatie, fenomenele cedeaza spontan dupa una-doua saptamani.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

hipoglicemia postterapeutica incident terapeutic diabeticii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1552 (s) | 23 queries | Mysql time :0.022188 (s)