News Flash:

Ce beneficii ai daca vei manca 300 de grame de conopida, de trei ori pe saptamana

18 Noiembrie 2017
23788 Vizualizari | 0 Comentarii

Conopida face parte din familia cruciferelor - la fel ca varza alba, varza rosie, broccoli - denumita asa pentru florile lor cu patru petale, dispuse in forma de cruce. Consumate constant si pe termen lung, cruciferele au efecte uimitoare in lupta cu cancerul. Studii de laborator, studii clinice, toate arata acelasi lucru: cei care mananca frecvent astfel de legume au sanse foarte mari sa fie feriti de cancer.

La fel ca suratele sale, conopida este un depozit de vitamine, enzime, minerale si alte substante cu efect anti-oxidant, citostatic sau stimulent al sistemului imunitar. Printre formele de cancer care sunt prevenite prin consumul de conopida, mentionam cancerul de san, de colon, ovarian, de prostata, pulmonar.

Conopida contine multe substante nutritive cu efecte puternice care actioneaza precum antioxidantii, agentii antiinflamatori si de detoxifiere. Ca o particularitate, conopida este bogata in glucosinol, fitochimicale care se transforma in compusi numiti izotiocianati (cum ar fi sulforafan), care ajuta la activarea enzimelor de detoxifiere in organism. 

1. Scade colesterolul si trigliceridele

Cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Hawaii, Statele Unite, au evidentiat faptul ca unii compusi din conopida impiedica transportul colesterolului cu densitate redusa (forma periculoasa a colesterolului) catre vasele de sange si catre tesuturi. De asemenea, conopida impiedica formarea placilor de aterom si sclerozarea peretilor arterelor. Se recomanda consumul de conopida fiarta sau sub forma de salata, cate 300 de grame zilnic, vreme de macar trei zile pe saptamana.

2. Previne obezitatea

Conopida este relativ saraca in calorii, bogata in fibre alimentare nedigerabile, in vitamine, in potasiu si in alte minerale necesare in cura de slabire. Ca atare, conopida cruda sau fiarta, fara a fi combinata cu grasimi sau cu proteine, este un excelent aliment in regimurile supraponderalilor. Se consuma de 2-3 ori pe saptamana, cate 200-300 de grame de conopida. Este un aliment care da o senzatie durabila de satietate, care are si efecte de detoxifiere puternice, fiind indicat pentru curele de slabire blande, tinute cu rigurozitate si pe termene lungi, adica pentru singurele cure de slabire care dau cu adevarat rezultate.

3. Sanatatea inimii

Dieta hipertensivilor ar trebui sa contina cat mai des conopida. Sulforafanul din conopida si alte crucifere imbunatateste semnificativ tensiunea arteriala si functia renala. De asemenea, este o sursa buna de potasiu (320 mg/100 g), mineral care joaca un rol foarte important in functionarea muschilor, implicit a celui cardiac. Potasiul regleaza tensiunea arteriala, iar hipertensivii carora li se prescriu diuretice trebuie sa aiba un aport sporit de potasiu.

4. Protejeaza stomacul de Helicobacter pylori

Conopida este o sursa importanta de fibre alimentare pentru sanatatea digestiva. Conform publicatiei World's Healthiest Foods (Alimentele cele mai sanatoase din lume): "Cercetatorii au determinat ca sulforafanul din glucozinolatii din conopida (glucorafanina) pot ajuta la protejarea mucoasei stomacale. Sulforafanul ofera acest beneficiu pentru a preveni proliferarea bacteriei Helicobacter pylori in stomac sau pentru a preveni ca aceasta bacterie sa se fixeze pe peretele stomacului".

5. Previne si trateaza cancerul

O substanta existenta in conopida, dar si in alte crucifere (indol-3-carbinol) are efecte extraordinar de puternice contra cancerului la san. Acest principiu activ regleaza secretia hormonilor feminini in organism si impiedica astfel dezechilibrele in lant, care duc la formarea tumorilor mamare.

Sulforafanul incetineste sau chiar stopeaza proliferarea celulelor maligne in cazul tumorilor mamare deja formate. Se recomanda consumul de conopida fiarta la aburi - max 10 minute sau cruda, macar de cinci ori pe saptamana. La nevoie, poate fi inlocuita si cu varza sau broccoli, care au efecte terapeutice similare.

Un leac inedit contra cancerului la prostata este conopida fiarta si condimentata apoi cu turmeric (curcuma). Un studiu facut in Asia de sud-est, unde rata acestei afectiuni este de 6 ori mai scazuta decat in Europa sau America, a aratat ca barbatii care consuma frecvent acest fel de mancare (traditional in India) sunt aproape imuni la cancerul de prostata.
 


conopida familia cruciferelor beneficiile conopidei
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1882 (s) | 23 queries | Mysql time :0.033736 (s)