News Flash:

Ce analize trebuie sa iti faci in functie de varsta

27 Ianuarie 2017
691 Vizualizari | 0 Comentarii
Organismul omului se schimba o data cu inaintarea in varsta, iar analizele si investigatiile trebuie adaptate in functie de caracteristicile persoanei in cauza pentru a fi cu adevarat eficiente.
Va prezentam in continuare analizele recomandate in functie de principalele categorii de varsta.
Sub 30 de ani:
analize de sange si de urina - prin care se urmareste identificarea eventualelor carente ionice, anemii, probleme hepatice, disfunctii tiroidiene, probleme renale, tulburari ale profilului lipidic, screeningul diabetului zaharat prin hemoleucograma. Analizele se recomanda anual, in lipsa unor parametri modificati, care necesita urmarire la 3 sau la 6 luni;
ecografia de abdomen total - se investigheaza dimensiunile si structura organelor interne si se depisteaza eventualele tumori.
Se face anual:
o femeie care si-a inceput viata sexuala trebuie sa faca anual un examen ginecologic care sa cuprinda un test Babes-Papanicolau si un examen de secretie vaginala;
un examen stomatologic - o data sau de doua ori pe an;
un examen oftalmologic - la fiecare trei ani;
examen dermatologic - la prima suspiciune a unei alunite.
intre 31 si 40 de ani:
setul standard de analize de sange si de urina (cuprinde aceiasi parametri ca setul pana in 30 de ani) - anual;
examenul ginecologic, care include testul Babes-Papanicolau si analiza de secretii - anual;
o examinare a functiei tiroidiene, dupa o eventuala nastere, impreuna cu o ecografie tiroidiana;
o ecografie abdominala totala - anual;
un examen oftalmologic - la fiecare doi ani;
un examen stomatologic - la fiecare 6 luni;
monitorizarea tensiunii arteriale.
intre 41 si 60 de ani:
anual, setul standard de analize (daca este cazul, se repeta profilul lipidic si glicemia la fiecare 6 luni), la care se adauga dozarea vitaminei D;
o ecografie abdominala;
o mamografie;
testul de osteodensitometrie la fiecare doi ani pana la intrarea la menopauza, iar dupa instalarea menopauzei, anual;
un examen oftalmologic - anual;
o electrocardiograma;
examen Papanicolau - anual.
consum de alcool: probe hepatice (TGP, TGO, gama GT, bilirubina totala si directa, electroforeza proteinelor serice), hemoleucograma, profil lipidic, glicemie, acid uric.
Recomandari pentru sanatatea sanilor
Este bine ca fiecare femeie cu varsta pana in 35 de ani sa-si autopalpeze circular sanii, iar daca sesizeaza modificari de structura, adica noduli care nu existau, trebuie sa se adreseze unui medic de specialitate.
in urma consultului se stabileste ce investigatie senologica trebuie efectuata. De obicei, se incepe cu ecografia mamara. Daca la ecografie se vizualizeaza leziuni suspecte, in functie de aspectul leziunii si de varsta pacientei se recomanda investigatii cu specificitate mai mare, respectiv sonoelastografie mamara sau RMN mamar femeilor pana in 40 de ani si mamografie celor peste 40 de ani. Screeningul pentru cancerul mamar nu are limita de varsta si ar fi bine sa se efectueze anual. in cazul femeilor cu antecedente familiale de neoplazii mamare, se recomanda ca screeningul sa se faca mult mai devreme, pentru ca leziunile neoplazice pot aparea la varste foarte tinere.
Analize inainte de conceperea unui copil
Preconceptional, este bine sa se realizeze un consult care sa evalueze starea de sanatate a viitoarei mame, pentru a evita unele probleme pe parcursul sarcinii.
De obicei, evaluarea se realizeaza prin efectuarea analizelor uzuale si a analizelor specifice, in functie de antecedentele medicale familiale.
Orice infectie genitala trebuie tratata inainte de sarcina.
De asemenea, se recomanda efectuarea complexului TORCH (toxoplasma, rubeola, CMW, herpes genital, hepatite, HIV, VDRL). Un rol important il au examinarea sanilor si efectuarea investigatiilor imagistice ale sanilor, deoarece in timpul sarcinii si dupa, in perioada de alaptare, modificarea sanilor poate sa mascheze leziuni evolutive.
Articolul a fost realizat cu sprijinul medicilor Cristina Gavrilescu, medic specialist medicina de familie si Gheorghe Gica, medic specialist obstetrica-ginecologie, scrie eva.ro.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1697 (s) | 34 queries | Mysql time :0.031952 (s)