News Flash:

Ce alimente trebuie sa evite bolnavii de ulcer

6 Ianuarie 2015
4957 Vizualizari | 0 Comentarii
Durerile de stomac localizate in partea de sus a abdomenului si senzatia de arsura sunt cateva dintre semnalele care anunta prezenta ulcerului. Neplacerile apar, de regula, inaintea mesei sau imediat dupa ce ai mancat. Desi majoritatea cazurilor de ulcer gastric (la nivelul mucoasei gastrice) si duodenal (la nivelul segmentului initial al intestinului subtire) apar ca urmare a contaminarii cu bacteria Helicobacter pylori, boala poate aparea si din cauza altor factori. „Gastritele, ulcerul, boala de reflux gastroesofagian si afectiunile inrudite pot aparea si pe fondul stresului, al fumatului, dar si al excesului de medicamente antiinflamatorii”, explica medicul Adrian Copcea, specialist diabet, boli metabolice si nutritie la Clinica „Asteco” din Cluj-Napoca. Regimul alimentar joaca un rol secundar in tratamentul ulcerului, dupa terapiile specifice indicate de gastroenterolog in urma unei gastroscopii (endoscopii), dar este important pentru a „tine sub control” simptomele bolii.

Capsule pentru gastrite si ulcer

Factorii de risc ai ulcerului gastroduodenal
 
Evita prajelile si condimentele
Specialistii recomanda mai multe mese pe zi (5-6), precum si limitarea portiilor de alimente. La fel de important este ca la prepararea mancarii sa se respecte regulile igieno-dietetice, iar persoana sa mestece bine mancarea pentru a evita aparitia problemelor digestive. Regimul alimentar in cazul ulcerului trebuie sa cuprinda alimente pregatite prin fierbere, inabusire sau la gratar, fiind interzise preparatele prajite. Persoanele care urmeaza un astfel de regim trebuie sa acorde atentie si ingredientelor pe care le folosesc la prepararea mancarurilor. „Condimentele verzi, cum sunt mararul, patrunjelul, tarhonul sunt cele mai sigure. Trebuie evitate condimentele precum piperul, ceapa, usturoiul, ardeiul iute si boiaua. Asezonarea cu otet diluat, surprinzator, este bine tolerata chiar de persoane cu hiperaciditate”, recomanda medicul nutritionist.
Alege lactatele cu putine grasimi
Ca orice alt regim alimentar adaptat unei afectiuni, cel pentru ulcerul gastric cuprinde alimentele care sunt bine tolerate de organism, dar si cele care pot duce la aparitia si la agravarea simptomelor. Printre alimentele bine tolerate se numara painea, cartofii, orezul si pastele fainoase, dar la prepararea carora nu se folosesc condimentele ce pot creste aciditatea gastrica. „Carnea, branza slaba, pestele, lactatele degresate (branza de vaci, laptele cu cel mult 1.5% grasime si iaurturile slabe), ouale sunt recomandate in cazul ulcerului. Dintre fructe, persoanele cu ulcer le poate alege pe cele cu fibra moale: bananele, caisele, pepenele galben, cel rosu, strugurii si prunele”, ne sfatuieste medicul Adrian Copcea. Daca fructele sunt recomandate proaspete, legumele este bine sa fie consumate sub forma de supe sau ciorbe. Printre acestea se numara spanacul, morcovii, dovleceii si fasolea verde.
Ciocolata favorizeaza arsurile gastrice
O parte dintre alimente sunt asociate frecvent cu simptomele ulcerului. Printre acestea se numara citricele, rosiile, ceapa, alcoolul, sucurile cu zahar si grasimile. Cu toate acestea, alimentele care favorizeaza aciditatea gastrica pot fi consumate in diferite asocieri. De exemplu, ele pot fi consumate la mese care contin supe sau garnituri de cartofi, cum este piureul. „Pe toata perioada regimului alimentar, trebuie evitate si alimentele care favorizeaza refluxul gastric, cum sunt cele bogate in grasimi. Produsele de patiserie, ciocolata, smantana, sosurile, carnea grasa, prajelile in ulei, dar si branza grasa nu sunt bine tolerate de organism”, adauga nutritionistul.
Alimentele neindicate, diferite pentru fiecare persoana
Este recomandat sa discutati cu medicul gastroenterolog cu privire la diagnosticul precis si metodele de tratament. Important este sa faceti o lista cu alimentele care v-au provocat simptome, acele alimente fiind, in realitate, singurele de evitat. Daca unele alimente nerecomandate (cum ar fi cafeaua, citricele etc.) sunt bine tolerate, atunci ele pot fi incluse in dieta. In majoritatea afectiunilor din spectrul ulcerului, dincolo de masurile dictate de simptome, tratamentele medicamentoase sunt indicate si foarte eficiente, la indicatia medicului specialist gastroenterolog. Aceste tratamente permit ca „regimul de ulcer” sa nu mai fie la fel de strict si sa poate fi tinut in prezent destul de usor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

gastrita ulcer lapte
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1693 (s) | 34 queries | Mysql time :0.037838 (s)