News Flash:

Cazurile medicale cele mai grave vor fi tratate in 5 spitale. Vezi care sunt acestea

24 Mai 2011
2648 Vizualizari | 0 Comentarii

Mai bine de jumatate dintre spitalele din tara au fost clasificate, dar, pana in prezent, doar cinci au fost incadrate in categoria I (spitalele cu cel mai inalt nivel de performanta). Acestea sunt Spitalul Clinic Universitar de Urgenta din Bucuresti, Spitalul de Urgenta Floreasca, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Spiridon" din Iasi, Spitalul Clinic de Urgenta din Timisoara si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Targu-Mures.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, aceste cinci spitale au fost incadrate provizoriu in aceasta categorie, fiind conditionate de realizarea unui plan de conformare pana la sfarsitul anului: fie dotari, fie crearea unor noi specialitati. In lipsa acestui plan de conformare, niciun spital din Romania nu s-ar putea clasa in categoria I.

"Totusi, daca un spital nu indeplineste conditiile minime necesare pentru includerea in categoria I, poate incheia contract de colaborare cu unul sau mai multe spitale din aceeasi localitate pentru a asigura specialitatile lipsa", a declarat Alexandru Calin, seful Directiei de Asistenta Medicala din cadrul Ministerului Sanatatii, pentru Evenimentul Zilei. 

Iata ce vor trebui sa faca managerii spitalelor in perioada urmatoare:

1. Sefii spitalului "Sf. Spiridon" Iasi vor trebui sa infiinteze un compartiment de chirurgie pediatrica si altul de chirurgie toracica, precum si cabinete pentru specialitatile nefrologie si pneumologie si sa incheie contracte de colaborare pentru specialitatile neonatologie si chirurgie cardiovasculara.

2. Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Targu-Mures este unitatea cea mai aproape de perfectiune, in opinia lui Alexandru Calin, insa va trebui sa semneze pana la sfarsitul anului un contract de colaborare cu un alt spital prin care va asigura serviciile medicale pentru specialitatile boli infectioase, pneumolgie si psihiatrie.

3. Pentru a ramane in categoria I, Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti trebuie sa scada procentul de transfer al pacientilor.

4. Cei de la Spitalul Judetean din Timisoara vor trebui sa infiinteze specialitati noi, precum chirurgie cardiovasculara, toracica si pediatrica.

Un spital de categoria I va deservi populatia judetului din aria sa teritoriala, precum si alte judete (1,5-3 milioane de locuitori) si va furniza toate tipurile de servicii si analize medicale cu un grad de complexitate foarte inalt. Doar cazurile complexe si grave vor ajunge aici.

Tot in aceeasi categorie au fost incadrate si cateva institute din Bucuresti: Institutul Oncologic "Al. Trestioreanu", Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "N. C. Paulescu" si Institutul de Geriatrie "Ana Aslan".Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1533 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017722 (s)