News Flash:

Cauzele paraliziei de nerv facial

25 Octombrie 2011
10323 Vizualizari | 0 Comentarii

Nervul facial (sau nervul VII) inerveaza toti muschii care sunt implicati in expresiile faciale. Din punct de vedere senzitiv, nervul facial asigura sensibilitatea conductului auditiv extern si sensibilitatea gustativa pentru cele doua treimi anterioare ale limbii. Nervul mai inerveaza, de asemenea, glanda submaxilara, sublinguala si glanda lacrimala, asigurand functia secretorie a acestor glande. 

Exista multe cauze care pot conduce la paralizia nervului facial
- cele mai frecvente paralizii faciale sunt cele determinate de infectii de etiologie virotica, infectii favorizate de frig si umezeala. 
- la nivelul puntii, paralizia nervului VII poate sa apara in contextul unor infectii, tumori sau cauze vasculare. In leziuni ale nucleului nervului facial apare forma monosimptomatica a poliomielitei anterioare acute. 
- in regiunea dintre protuberanta si conductul auditiv intern nervul VII poate fi lezat in cursul meningitei bazilare, in tumori de baza de craniu sau in tumori ale unghiului pontocerebelos (neurinomul acustic). In cazul neurinomului acustic exista o asociere a paraliziei facialului cu paralizia nervului trigemen si oculomotor extern si poate sa apara un sindrom cerebelos homolateral si un sindrom acusticovestibular. 
- la nivelul conductului auditiv intern nervul poate fi lezat in cadrul unei fracturi de baza de craniu, in sifilis sau in neurinomul de acustic. De asemenea si otitele, mastoiditele sau interventiile chirurgicale pe mastoida pot contribui la paralizia facialului. 
- in cursul traiectului prin glanda parotida, nervul poate fi lezat in cadrul tumorilor lojei parotidiene, in traumatismele faciale ca de exemplu in taierea cu faiul cand nervul poate fi sectionat impreuna cu glanda parotida.

Alte cauze de paralizie a facialului sunt: infectiile de tip sifilis, infectiile cu virus gripal, difteria, febra tifoida, herpesul zoster, diabetul sau in cursu poliradiculonevritei primare.

Paralizia de nerv facial poate fi de tip:

1. Central - atunci cand suferinta se plaseaza la nivel intracranian, la nivelul originii nervului si nu se face electroterapie pentru ca exista pericolul aparitiei unu spasm ireversibil.
2. Paralizia periferica (a frigore) - daca se instaleaza dupa expunerea la curent.

Exista trei forme de gravitate a paraliziei periferice:
1. Usoara: diformitatea nu este foarte accentuata, excitabilitatea in hemifata paretica nu este cu mult diferita de excitabilitatea hemifetei normale. (uneori se vindeca spontan,  in 2-3 saptamani).
2. Medie: nervul este excitabil dar raspunsul dat este mai slab. Se vindeca in 4-8 saptamani.
3. Grava: induc paralizii definitive, contractura faciala este ireversibila.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

nervul facial
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1652 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013128 (s)