News Flash:

Cauze si factori de risc pentru hipertrigliceridemie

19 Ianuarie 2012
5763 Vizualizari | 0 Comentarii

Hipertrigliceridemia este o afectiune frecventa caracterizata prin cresterea trigliceridelor in sange. Conditia este exacerbata de diabetul zaharat necontrolat,obezitate si obiceiuri sedentare, toate acestea prevalente mai ales in societatile industrializate decit in tarile nedezvoltate. Hipertrigliceridemia este un factor de risc pentru boala coronariana cardiaca. 

Hipertrigliceridemia poate fi clasificata Fredrickson-dupa electroforeza si ultracentrifugarea lipidelor. Aceasta se imparte in hiperlipidemii de tip I, Iia si b, III, IV si V. Tipul I este o afectiune rara caracterizata de nivele sever ridicate ale chilomicronilor si trigliceridelor, peste 1000 mg/dl si peste 10. 000 mg/dl, respectiv. Este cauzata de mutatia genei lipoprotein lipazei -LPL sau a cofactorului ei, apolipoproteina CII. Aceste mutatii nu prezinta un risc crescut de boala aterosclerotica prin nivelele ridicate de trigliceride. Deoarece chilomicronii contin si o cantitate de colesterol, si acesta va fi ridicat. Tipul I este singurul tip de trigliceridemie care nu confera un risc ridicat de a dezvolta boala aterosclerotica coronariana. 

Tipul IIb este hiperlipidemia clasica mixta (colesterol si trigliceride crescute) cauzata de nivelul ridicat al LDL si VLDL. Tipul III este cunoscut drept disbetalipoproteinemia sau boala beta de banda larga. Tipic acesti pacienti prezinta colesterol total si trigliceride ridicate confundindu-se cu pacientii cu tipul IIb. Pacientii cu tipul III au nivele ridicate ale IDL, VLDL si risc semnificativ de a dezvolta boala coronariana cardiaca. Tipul IV este caracterizat de nivele anormal de mari ale VLDL si trigliceride sub 1000 mg/dl. Nivelul seric de colesterol este normal. Tipul V este caracterizat de nivele ridicate ale chilomicronilor si VLDL. Nivelul de trigliceride este peste 1000 mg/dl, iar colesterolul total intotdeauna ridicat, LDL este normal. 

Cand nivelul de trigliceride este peste 1000 mg/dl exista un risc crescut de pancreatita. Deoarece trigliceridele sunt atit de labile nivele de peste 500 mg/dl fac necesara terapia, inainte de scaderea LDL. Sindromul chilomicronilor este frecvent nerecunoscut si mai putin sever decit pancreatita. Durerea abdominala este simptomul de prezentare, dar pot apare si durerea anginoasa si dispneea. Simptomele se remit cind trigliceridele scad sub 1000. Trigliceridemia este asimptomatica pina cind acestea nu depasesc 1000-2000 mg/dl. Pacientii prezinta xantoame eruptive, santoame palmare,hepatomegalie, durere abdominala, pancreatita. 

Pacientii cu hipertrigliceridemie, mai ales tipul in care HDL este scazut au un risc crescut de evenimente cardiovasculare. Acestia trebuie tratati si pentru factorii de risc cardiovasculari: hipertensiunea, diabetul, fumatul, viata sedentara si obezitatea. Afectiunile ereditare cu hipertrigliceridemie necesita un aport strict restrictionat de grasimi, iar restul trigliceridemiilor pot fi controlate printro dieta mai putin severa, exercitii fizice si scadere in greutate. 

Patogenia hipertrigliceridemiei
Trigliceridele sunt grasimi care sunt formate din 3 acizi grasi legati covalent la o molecula de glicerol. Trigliceridele sunt trasnportate de catre lipoproteine in circulatie. Trigliceridele sunt prezente in LDL si HDL in proportie de 10%, iar in chilomicroni, VLDL si IDL 50-80%. Lipoproteinele bogate in trigliceride provin din doua surse, endogena si exogena. Calea exogena este cea alimentara, grasimile sunt hidrolizate in acizii grasi liberi si monogliceride si sunt absorbite alaturi de colesterol de catre celulele intestinale. Sunt apoi reesterificate si combinate cu apolipoproteinele si fosfolipidele pentru a forma chilomicronii. Chilomicronii intra in plasma prin ductul toracic, unde se combina cu apoC si apoE de la HDL. 

VLDL sunt produse printrun proces analog caii exogene. Trigliceridele pot deriva din acizii grasi liberi sintetizati de novo sau prin recaptarea chilomicronilor remananti, VLDL sau a acizilor grasi liberi din plasma. VLDL precursor combina trigliceridele, apolipoproteina B100 si fosfolipide, colesterol, putin apoC si apoE. 
Orice tulburare a formarii chilomicronilor si VLDL determina cresterea trigliceridelor. Acestea inseamna aport dietar excesiv de grasimi sau o mutatie genetica a unei enzime a caii metabolismului lipidic. Chilomicronii si VLDL sunt metabolizati de catre LPL la trigliceride, eliberind acizii grasi care sunt stocati in grasime si muschi. 

Cauze si factori de risc
1. Cauze genetice
Anomaliile caii de metabolizare lipidice determina trigliceridemii. Hiperlipoproteinemia tip I este o forma genetica a hipertrigliceridemiei cel mai bine studiata si este determinata de un defect al LPL sau cofactorului apoCII. Boala este frecventa la pacientii cu diabet zaharat tip 1 sau 2, deoarece LPL necesita insulina pentru activitate. 

Hiperlipidemia familiala combinata este o afectiune autosomal dominanta caracterizata de nivele ridicate ale trigliceridelor sau LDL la pacient si rudele de grad I. 
Hipertrigliceridemia familiala este de asemeni autosomal dominanta. Acesti pacienti si rudele lor au nivele ridicate de trigliceridemie. 

2. Cauze metabolice
Diabetul necontrolat, tipul 1 si 2 este una dintre cele mai comune cauze ale hipertrigliceridemiei. Pacientii cu diabet tip 1 nu au insulina, iar LPL este ineficenta. Controlul diabetului va restabili functia LPL. La pacientii cu diabet tip 2 necontrolat si hiperinsulinemie, trigliceridele sunt ridicate datorita: 
-ineficientei LPL in rezistenta la insulina 
-supraproductia de VLDL de catre ficat la obezi 
-metabolism incomplet al VLDL prin diabet. 
Obezitatea determina nivele ridicate moderate ale trigliceridelor prin deficienta de LPL si supraproducere de VLDL. 
Hipotiroidismul determina nivele ridicate de LDL dar si a trigliceridelor. 
Sindromul nefrotic creste sinteza hepatica de VLDL si incetineste catabolismul LDL si VLDL. 

3. Cauze medicamentoase. 
-dozele mari de diuretice sau clorthalidona 
-dozele mari de agenti de blocanti beta-adrenergici 
-terapie cu estrogeni orali 
-tamoxifen 
-glucocorticoizi, isotretinoin oral 
-terapia antiretrovirala 
-antipsihoticele atipice. 

Alte cauze de hipertrigliceridemie
-consumul excesiv de alcool si dietele carbohidrate bogate 
-pancreatita acuta prin mecanism necunoscut 
-sarcina.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

hipertrigliceridemia patogenia hipertrigliceridemiei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1606 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019982 (s)