News Flash:

Catina, un foarte bun medicament pentru sanatatea ta. Iata beneficiile

22 Ianuarie 2013
6166 Vizualizari | 1 Comentarii

Referindu-se la efectele fructelor de cătină asupra organismului, care au constituit obiectul multor studii de specialitate în ţară şi pe întregul mapamond, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, apreciază că arbuştii de cătină care cresc la noi în ţară, sunt mult mai bogate din punct de vedere nutriţional, în comparaţie cu soiurile care cresc în alte ţări. „Cătina este un „izvor ” de vitamina C (conţine între 400 şi 1500 mg, cantitate superioară celei care se regăseşte în compoziţia fructelor de căpşuni, de kiwi sau de portocale).

În acelaşi timp, în compoziţia cătinei se regăsesc vitaminele E (180 mg), B1, B2, PP, F şi provitamina D), alături de minerale esenţiale pentru vigoarea organismului, cum ar fi calciul, magneziul, fosforul, potasiul, fierul şi sodiul.

Nu în ultimul rând, cătina este o sursă importantă de betacaroten, de licopen şi de ascizi graşi nesaturaţi”.Iată ce avantaje aduce organismului cura cu cătină!

Indicată în convalescenţă

După boli grave, convalescenţilor li se recomandă cura cu ceai din fructe de cătină pentru revigorare şi remineralizarea organismului. În acest caz, se prepară un decoct din trei linguri de boabe care se fierb timp de 20 de minute în 300 ml de apă, apoi ceaiul se filtrează şi se lasă să se răcească. Se consumă câte două- trei căni pe zi, un interval de trei săptămâni.

Inhibă pofta de mâncare

ructul de cătină este şi un foarte bun antiinflamator inhibând pofta de mâncare în cazul persoanelor obeze, care urmeză un tratament de specialitate. Cura cu infuzie preparată din fructe de cătină (se beau câte trei căni pe zi) poate fi continuată şi după terminarea tratamentului alopat.

Are efecte anticancerigene

Proprietăţile terapeutice ale cătinei de antiinflamator şi de antianemic protejează organismul de efectele secundare ale chimioterapiei, în cazul bolnavilor de cancer care au urmat un astfel de tratament. Acestor bolnavi, specialiştii le recomandă un ceai preparat din două linguri de fructe zdrobite şi din 500 ml de apă clocotită care se infuzează 15 minute. Această cantitate se consumă zilnic, un interval de o lună.

Uleiul de cătină, remediu pentru 100 de boli

Din cătină se obţine un ulei (poate fi procurat de la magazinele PLAFAR) folosit în tratarea Parkinsonului, ucerului gastric şi duodenal, în afecţiuni hepatice, în astenie, reumatism şi în alergii. În acelaşi timp, uleiul de cătină se foloseşte cu rezultate foarte bune în geriatrie şi în combaterea alcoolismului sau a stresului.

Tratează arsurile, eczemele şi rănile

Uleiul de cătină este un remediu foarte bun care ajută la regenerarea ţesuturilor distruse de răni, de arsuri sau de eczeme care nu se vindecă.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

vitamina c
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Amalia  | #715
e foarte bun ceaiul de catina pentru inima. Eu mai folosesc si ceai de paducel, in trecut am avut mari probleme cu inima dar norocul meu este ca am dat peste niste doctori extraordinari la brasov, la o clinica privata, clinicco, le multumesc cat oi trai
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1604 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013752 (s)