News Flash:

Cate dintre aceste criterii se verifica si in cazul locuintei tale?

13 August 2019
204 Vizualizari | 0 Comentarii

Locuinta ideala trebuie sa fie curata, sa aiba un iluminat corespunzator, sa fie incalzita, ventilata, aprovizionata cu apa, orientata corespunzator. Grija de a avea un habitat corespunzator trebuie sa inceapa inainte de construirea sau cumpararea unei locuinte, sustin medicii. „Terenul pe care este construita trebuie sa fie sanatos, uscat, sa aiba suficient soare, sa fie ferit de vanturi puternice. incaperile de locuit trebuie sa fie orientate spre sud, sud-est, sud-vest, astfel incat sa aiba lumina naturala, materialele din care este construita trebuie sa fie izolante termic si fonic, rezistente si trebuie sa permita circulatia aerului intre exterior si interior.

Temperatura in locuinta este alt element important. Ideal ar fi sa putem asigura, indiferent de anotimp, o temperatura de 18 – 20 de grade Celsius, iar iarna sa incalzim corespunzator locuinta. in lunile reci, casa trebuie incalzita corespunzator, cel mai indicat fiind modul de incalzire centrala, prin calorifer sau, in lipsa acestuia, prin sobe de teracota cu lemne. Total neigienic este sistemul de incalzire prin sobe metalice cu carbuni pentru ca fac fum si nu asigura o temperatura uniforma in tot cursul zilei.

Aerul din locuinta nu trebuie sa fie nici prea uscat, nici prea umed. Sursele de incalzire usuca aerul din incapere si pot duce la uscarea mucoasei nasului si gatului. Pentru a evita acest lucru este suficient sa se aseze un vas cu apa in apropierea sursei de incalzire. Prin evaporarea apei, aerul isi recapata umezeala necesara. Aerul din incaperi se mentine curat prin intretinerea curateniei locuintei. Pentru improspatarea aerului, incaperile se aerisesc zilnic prin deschiderea ferestrelor sau a usii. Acolo unde conditiile microclimatice o impun poate fi folosita si ventilatia artificiala prin sisteme de ventilatie mecanica si sisteme de conditionare a aerului.

Iluminatul locuintei este foarte important pentru sanatatea vederii. „Orientarea corecta a ferestrelor asigura insorirea camerelor, dar aceasta depinde si de perfecta stare de curatenie a geamurilor si a perdelelor (care trebuie sa fie cat mai subtiri), ca si de evitarea umbririi ferestrelor cu flori, plante agatatoare, pomi plantati in imediata lor apropiere. Iluminatul artificial poate fi considerat corespunzator daca lumina este in cantitate suficienta, incaperea este iluminata uniform, fara colturi prea luminate sau prea umbrite. La masa de lucru unde scolarii isi fac lectiile, lumina trebuie sa cada pe caiet sau pe carte din partea stanga, pentru ca sa nu se formeze umbre care apar prin miscarea mainii in timpul scrisului si sa oboseasca ochii.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

locuinta sanatate reguli iluminat incalzire copii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1844 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020205 (s)