News Flash:

Cat peste poate duce la intoxicatie cu mercur

14 Octombrie 2013
5214 Vizualizari | 0 Comentarii
Specialistii recomanda pestele si fructele de mare cu regularitate, fiindca aduc organismului cateva substante nutritive pe care niciun alt aliment nu le poate oferi. Pe de alta parte, cei care respecta recomandarile si mananca zilnic peste pot suferi intoxicatii periculoase cu mercur.
Richard Gelfond, un barbat de 40 de ani din Statele Unite, CEO al companiei IMAX, s-a considerat intotdeauna un tip atletic, mai ales ca mergea sa alerge in fiecare zi. Pana la un moment dat, cand, in timpul unei reprize de alergare, a simtit ca nu se mai poate tine pe picioare si a cazut, pur si simplu, pe strada. Motivele pentru un astfel de incident pot fi extrem de numeroase, de altfel, medicilor le-a luat destul de mult timp pana sa descopere cauza problemelor de sanatate ale lui Gelfond. Cand a ajuns intr-un stadiu in care nici nu mai putea trece strada decat sprijinindu-se de sotia lui, dupa numeroase analize amanuntite, un medic neurolog a descoperit coincidenta: Gelfond era un pasionat de peste si de fructe de mare si, de aceea, manca peste de doua ori pe zi. Diagnosticul a fost simplu dupa aceea: intoxicatie cu mercur. „Credeam ca fac ceva bun pentru organismul meu, eu fiind foarte preocupat de un stil de viata sanatos, dar acest lucru s-a dovedit a fi, de fapt, cel mai nociv gest pe care-l puteam face“, spune Gelfond. O situatie similara este cea a dinamovistului Cristi Borcea si a fostei sale sotii, Mihaela Borcea. Celor doi li s-au depistat in sange, in urma cu aproximativ trei ani, niveluri de mercur cu mult peste limita normala. Una dintre ipoteze este ca intoxicatia cu mercur, care a afectat aproape toate organele si sistemele celor doi, a aparut pe fondul unui consum exagerat de peste si de fructe de mare.
Mercurul din peste se acumuleaza in sange 
Consumul de peste si de fructe de mare reprezinta cea mai comuna forma de expunere umana directa la mercur. De altfel, mercurul din aceste alimente este si cel mai usor absorbit de organism – forma metilmercur. Iar partea cea mai proasta este ca metilmercurul se acumuleaza intr-o proportie uriasa, de peste 90%, in eritrocite (globulele rosii).  In plus, forma aceasta a mercurului poate patrunde oriunde in corp, poate strabate chiar bariera reprezentata de placenta si poate ajunge la fat (reduce considerabil IQ-ul copilului), afectandu-l ireversibil, dar si bariera hematoencefalica, patrunzand la creier. Se acumuleaza, deci, in fat, in creier, chiar si in firele de par. De aceea, pentru a testa intoxicatia cu metilmercur se fac mai degraba teste de sange sau se analizeaza firele de par (pentru o expunere prelungita), decat testele de urina. Valorile mercurului in sange nu trebuie sa depaseasca 5 µg/L. Un nivel toxic critic este de 150 µg/L, iar letal – de 800 µg/L, potrivit synevo.ro. Rareori se depaseste nivelul saptamanal tolerabil de metilmercur, care este de 1,3 µg/kg corp, potrivit EFSA. De fapt, riscul de a depasi acest prag il prezinta mai ales populatiile care traiesc din pescuit. Cele mai afectate de expunerea la mercur sunt: pielea (pot aparea iritatii neobisnuite), sistemul nervos central, plamanii, inima si ficatul. Iar fatul este cel mai vulnerabil la metilmercur, avertizeaza specialistii din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Care pesti au cel mai mult mercur 
Metilmercurul este prezent in aproape toate speciile acvatice si se acumuleaza in lantul trofic acvatic, ceea ce conduce, inevitabil, la concentratii mari de mercur in peste, crustacee si mamifere marine. Cel mai mare continut de mercur il au speciile pradatoare mari si pestii „batrani“. In cadrul unui studiu realizat de Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor (European Food Safety Agency – EFSA), s-a constatat ca pestii cu cea mai mare concentratie de metilmercur din Europa (s-au primit mostre din 20 de tari europene) sunt: tonul, pestele-spada, codul, bacaliarul (peste care se gaseste si in Marea Neagra, cunoscut si cu numele de merlan), stiuca. Toti acesti pesti contribuie in mare masura la cresterea nivelului de mercur din organismul europenilor adulti care consuma cantitati crescute de peste. In cazul copiilor, riscant este si merluciul.
Raport mercur vs. Omega 3
Un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind impactul mercurului asupra sanatatii globale releva care sunt pestii cei mai siguri din punctul de vedere al concentratiei de metilmercur si cei mai sanatosi din punctul de vedere al continutului de acizi grasi esentiali Omega 3. Bibanul auriu (din Golful Mexic), rechinul, pestele-spada, macroul, tonul (albacore), homarul, halibutul, bibanul, mahi-mahi si codul au cel mai dezavantajos raport intre continutul de mercur si de Omega 3 si, deci, acesti pesti ar trebui consumati cu precautie.
Recomandarea autoritatilor pentru consumul sigur de peste 
Autoritatea americana pentru controlul alimentelor si medicamentelor (Food and Drug Administration) are trei mari recomandari pentru reducerea expunerii la metilmercur: 1. Nu mancati: Rechin   Peste-spada   Macroul regal (Scomberomorus cavalla)   Biban auriu (Hoplolatilus luteus) 2. Nu depasi 350 de grame de peste (mai multe tipuri cu un continut redus de mercur) si de fructe de mare pe saptamana – echivalentul a doua portii pe saptamana. 3. Daca mergi in vacanta intr-o zona unde se pescuieste mult, informeaza-te cu privire la nivelul de contaminare cu mercur. Cum astfel de avertismente nu exista peste tot, cel mai sigur este sa nu depasesti o portie de peste pe saptamana. (sursa: adevarul.ro)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pestele substante nutritive intoxicatii mercur
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2879 (s) | 34 queries | Mysql time :0.054257 (s)