News Flash:

Cat ii trebuie nou-nascutului sa se adapteze dupa nastere si ce riscuri apar

22 Aprilie 2019
348 Vizualizari | 0 Comentarii

În ultima perioada a sarcinii, fatul se dezvolta continuu, într-un ritm progresiv. El va prezenta o maturizare satisfacatoare a activitatilor necesare unei relative independente functionale, care sa-i permita adaptarea la viata extrauterina. Urmarirea si aprecierea acestei capacitati se face cu ajutorul scorului Apgar, a carui suma trebuie sa depaseasca nota 8.

Scorul  Apgar se adreseaza aprecierii si însumarii, printr-un punctaj de 0,1 si 2 puncte acordate unui numar de cinci semne si anume: frecventa cardiaca, efortul respirator, respectiv calitatea respiratiei, tonusul muscular, reflexul de iritabilitate, culoarea tegumentelor. Aprecierea trebuie facuta cu multa competenta în momentul nasterii, precum si în urmatoarele 1, 3 si respectiv 5 minute. Nou-nascutul la termen cu cea mai buna stare la nastere va însuma un scor Apgar notat cu 10, rezultat prin cele doua puncte maxime acordate fiecarui semn. Nou-nascutul notat cu scor Apgar 8 obliga personalul medical la o supraveghere atenta si o reevaluare a scorului la 10, 15 si respectiv 20 de minute. Cand scorul Apgar are valori sub 7, reanimarea nou-nascutului este obligatorie. Daca scorul este 3 sau sub 3, starea nou-nascutului este foarte grava.

Ce riscuri apar la nastere: Adaptarea la viata extrauterina a bebelusului este anticipata de solicitari cu mare potential de patogenitate (îmbolnavire), impuse de actiunea nociva a unor factori chimici si mecanici ai nasterii. Acesti factori sunt reprezentati de: întreruperea aportului nutritiv si de oxigen; actiunea fortelor mecanice produse de catre contractiile uterine. În timpul nasterii, nou-nascutul este supus unor influente care în mod deosebit se exercita asupra sistemului nervos central si a circulatiei sale. Sfarsitul perioadei de sarcina coincide pentru fat cu cresterea capacitatii lui de rezistenta fata de solicitarile impuse de actul nasterii, permitandu-i-se sa treaca cu succes acest moment.

Astfel, la sfarsitul sarcinii, fatul prezinta urmatoarele aspecte: cutia craniana este suficient de osificata pentru a asigura o protectie satisfacatoare substantei cerebrale si vaselor care o iriga; în timpul nasterii (travaliului) se produce o scadere a pragului de excitabilitate a centrilor respiratori, precum si o crestere a tolerantei tesuturilor la lipsa de oxigen; raspunsul sistemului nervos central fata de actiunea factorilor amintiti, prin gradul lui de dezvoltare si coordonare si în corelatie cu activitatea endocrina este mult mai diminuat.

Sfarsitul perioadei de sarcina aduce si la mama modificari importante de pregatire a nasterii si anume: pozitionarea fatului; dimensionarile pelviuterine si vaginale; secretiile hormonale. Aceste modificari se produc în vederea facilitarii nasterii. Adaptarea la viata extrauterina consta în: intrarea în activitate a unor functii noi si anume: respiratorie, circulatorie, digestiva si hepatica de asigurare a digestiei, renala excretorie, hematologica, de termoreglare si aparare;  încetarea unor activitati specifice vietii intrauterine: circulatia feto-placentara si functiile respiratorii, nutritive si de excretie asigurate transplacentar;  aparitia, în zilele imediat urmatoare, a unor manifestari asa-zis fiziologice, specifice acestei perioade: criza hormonala, scaderea fiziologica în greutate, icterul fiziologic; regresiunea si vindecarea unor modificari determinate de actul nasterii: involutia cordonului si cicatrizarea plagii ombilicale, regresia unor modificari cutanate, musculare, osoase. Procesul de adaptare a nou-nascutului dureaza, în medie, 7-14 zile.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

scorul apgar icter fiziologic
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1549 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021366 (s)