News Flash:

Cat de mult trebuie sa tii painea in prajitor ca sa elimini riscul de cancer?

25 Ianuarie 2017
1939 Vizualizari | 0 Comentarii
Painea prajita este mai sanatoasa? Depinde cat de mult este prajita, avertizeaza cercetatorii specializati pe studii alimentare, potrivit bbc.com. Potrivit acestora, painea ar trebui sa stea in prajitor doar pana devine aurie si nu mai mult, pentru ca, prajita timp indelungat elibereaza o substanta – acrilamida – prezenta mai ales in alimentele care contin amidon, si care, s-a dovedit a declansa cancerul, cel putin in studiile facute pana acum pe soarecii de laborator. 
Jurnalul de Cercetari asupra Cancerului din Marea Britanie scrie ca o astfel de legatura nu a fost dovedita inca la oameni, insa Agentia pentru Securitate Alimentara din aceasta tara a recomandat precautie si a dat instructiuni precise referitoare la prepararea produselor comercializate si evitarea prajirii excesive a acestora. Totodata, institutia a recomandat ca nici cartofii si nici pastarnacul sa nu fie pastrate la frigider, deoarece, nivelul de zahar ar creste in vegetalele tinute la rece, ceea ce duce si la cresterea acrilamidei in timpul procesului de preparare, potrivit adevarul.ro. 
O serie de alimente contin acrilamida, insa niveluri inalte se gasesc in alimentele care contin amidon si care sunt gatite (coapte, prajite, sau pe gratar) la temperaturi mai inalte de 120 de grade Celsius: cartofi, paine, cereale pentru micul dejun, biscuiti, creckers, prajituri si cafea (ca urmare a prajirii boabelor). Cand painea este introdusa in prajitor, zaharul, aminoacizii si apa se combina pentru a da culoare, aroma si savoare produsului. Prin prajire se elibereaza si acrilamida. 
Reprezentantii Agentiei nu au specificat in mod clar cat de multa acrilamida poate fi tolerata de organismul uman, dar sunt de parere ca se consuma in cantitate mult prea mare, astfel, ca i-a avertizat pe oameni in cadrul unei campanii menite sa arate ca prin mici schimbari in comportamentul alimentar, oamenii isi pot pastra mai bine sanatatea. Cercetarile facute pana acum pe animale au aratat ca acrilamida este toxica si provoaca cancer. 
Oamenii de stiinta considera ca foarte probabil acest lucru poate fi adevarat si in cazul oamenilor, insa nu sunt studii concludente pana acum. in plus, efectele nocive ale acrilamidei se extind si asupra sanatatii sistemului nervos si a celui reproductiv al scoarecilor, mai spun oamenii de stiinta. Nu toti cercetatorii sunt de aceeasi parere. David Spiegelhalter, profesor la Universitatea Cambridge, afirma ca adultii care consuma niveluri inalte de acrilamida ar trebui sa manance de 160 de ori mai multa pentru a atinge valorile care au determinat tumori canceroase in cazul soarecilor. 
Agentia nu a cuantificat in niciun fel raul pe care il poate face acrilamida si nici beneficiile reducerii cantitatii ei pentru persoanele care urmeaza acest sfat, a spus acesta. Agentia a recomandat producatorilor de mancare sa reduca concentratia de acrilamida din mancarea procesata. Steve Wearne, director de politici in cadrul Agentiei, a explicat ca majoritatea oamenilor nu stie nici macar ca acrilamida exista si ca aceasta campanie este destinata sa aduca in atentia publica acest subiect. Mai sunt insa multe de aflat referitor la riscurile produse de excesul de acrilamida, a recunoscut acesta. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

painea prajita sanatoasa prajita prajitor aurie
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1475 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019309 (s)