News Flash:

Cat de inteligenti sunt romanii in comparatie cu restul europenilor

19 Octombrie 2017
1025 Vizualizari | 0 Comentarii
harta IQ
Atunci cand ne referim la testele de IQ, este important sa intelegem ca ideea comuna cum ca aceste teste masoara inteligenta „cu care suntem nascuti” sau cea „genetica” este complet gresita.
O minte ce este pregatita, antrenata este capabila sa rezolve un anume tip de probleme mult mai rapid si cu mult mai multa eficienta decat una neantrenata. Astfel, calitatea unui sistem de educatie influenteaza semnificativ scorurile obtinute la aceste teste.   
„O valoare medie redusa a IQ-ului pentru o tara indica o calitate scazuta a sistemului de educatie, si nu a unei „inteligente genetice” scazute in randul populatiei”, argumenteaza autorul Jakub Marian.   
Acest fapt poate parea contra-intuitiv, in conditiile in care calitatea si accesibilitatea sistemelor de educatie s-a imbunatatit constant in ultimele decenii, dar valoarea medie in tarile dezvoltate continua sa ramana in jurul valorii de 100. Acest lucru se datoreaza faptului ca valoarea indicata de testele de IQ nu este una absoluta, ea indicand o valoare relativa la restul populatiei.   
„IQ-ul este masurat relativ la intreaga populatie, astfel incat valoarea medie sa fie egala cu 100 (din aceasta cauza testele de IQ sunt revizuite si adaptate in mod constant). Astfel, datorita cresterii in calitate constante a sistemelor de educatie in majoritatea tarilor, o persoana ce obtine un scor de 100 la un test IQ standard modern ar fi obtinut un scor de 120 la un test similar din anii 1950 (acest fenomen poarta denumirea de Efectul Flynn)”.   
De exemplu, o persoana cu un IQ de 82 (valoarea medie din Albania din harta din articol) ar fi obtinut un scor peste medie in anii 1950. Acest lucru indica faptul ca sistemul educational din Albania nu a reusit sa progreseze in acelasi ritm cu al celorlalte tari europene, si nu ca albanezii sunt inzestrati de la natura cu un grad de inteligenta mai scazut decat al celorlalti europeni.
Datele din aceasta harta provin din cartea Intelligence: A Unifying Construct for Social Sciences de Lynn si Vanhanen (2012). Autorii acestei carti au utilizat nu doar valorile de IQ disponibile pentru fiecare tara, ci si diverse teste standard pentru studenti (TIMSS, PISA) si corelatiile dintre aceste si testele IQ. Diferentele de doar cateva puncte in aceste valori pot fi nesemnificative statistic.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

inteligenta minte
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1817 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015874 (s)