News Flash:

Cat de importanta este recoltarea de celule stem la nastere

2 Iunie 2016
1874 Vizualizari | 0 Comentarii
Sute de mii de parinti traiesc in fiecare an miracolul nasterii unui copil, iar asta le schimba prioritatile si le transforma vietile definitiv. Te teama unor boli grave, multi dintre ei apeleaza la serviciile de recoltare a celulelor stem la nastere, platind pentru asta pana la 2.000 de euro.

Ce se intampla cu celulele stem dupa ce sunt recoltate, pe cine ar putea ajuta ele, la ce ar trebui sa fie atenti viitorii parinti atunci cand decid sa apeleze la aceasta procedura si cum se pot proteja de vanzatorii de iluzii a explicat intr-un interviu pentru Jurnalul National, dr. Bogdan Ivanescu, presedinte Stem SURE si videpresedintele Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS).

Monica Cosac - Cand spunem banci, ne gandim in general la finante-bani, si nu neaparat intr-un mod pozitiv. Ce este, de fapt, si cu ce se ocupa o banca de celule stem?

Dr. Bogdan Ivanescu - Pana sa capete conotatia negativa a aspectului financiar, o banca reprezenta un loc sigur in care-ti puteai pastra valorile. Ca toata povestea a ajuns sa aiba si aspecte negative, nu este vina sistemului, ci a naturii umane. Aceeasi sens, de depozitare a bunurilor pretioase, il are si notiunea de banca de celule stem.

Banca de celule stem primeste sangele recoltat din cordonul ombilical sau tesutul de cordon ombilical - sunt doua tipuri de materii organice care se recolteaza. si, odata ajunse in banca, in trusele in care sunt pastrate, aceste tesuturi (cel lichid si cel solid) sunt procesate. Ceea ce inseamna: separarea celulelor stem (care, practic, sunt niste leucocite), criogenarea initiala si stocarea in tancurile mari.

Dupa ce s-au separat, celulele stem se pun intr-un recipient special, care la unele banci e bi-compartimentat (20% cu 80%), astfel incat sa poti folosi de doua ori proba, daca e nevoie, se baga intr-un aparat care scade treptat temperatura, pana la -80 grade. Apoi se introduce in azotul lichid, la unele banci, sau in vapori de azot, la altele. Se stocheaza la -196 de grade Celsius.

M.C. - Este vreo diferenta intre cel lichid si vapori, din perspectiva pastrarii?
Dr. B.I. - E o diferenta de siguranta. Desi riscul este infim, unele banci prefera sa stocheze in vapori de azot fata de azotul lichid, pentru ca - sa zicem ca se intampla un dezastru: azotul lichid nu-si mai pastreaza temperatura pe minus si ajunge la temperatura camerei.

M.C. - Cat timp sunt viabile aceste celule?
Dr. B.I. - Avand in vedere ca primul transplant cu celule stem a avut loc in 1988, avem o istorie de 27 de ani de transplant si de stocari si testari ale probelor. in momentul de fata se poate spune cu certitudine ca, cel putin 27 de ani, proba nu-si modifica proprietatile si este utilizabila. Dar calculul matematic spune ca durata de viata a unei celule stem ar trebui sa fie cel putin egala cu durata de viata a celui de la care s-a recoltat.

M.C. - Pe cine ajuta aceste celule? Este vorba doar persoana de la care s-au recoltat?
Dr. B.I. - E o intrebare foarte buna, pentru ca a existat o intreaga isterie - acum a inceput lumea sa se mai informeze - care zicea ca sau, din contra, ca . Aceste afirmatii sunt facute de persoane care nu cunosc medicina si nu au legatura cu acest domeniu si este de datoria noastra sa clarificam lucrurile. Transplantul cu celule stem - fie autolog (celule stem recoltate de la mine si utilizate de mine), sau alogen (celule stem recoltate de la mine si utilizate de catre altcineva) - este util atat in leucemii cat si in limfoame, doar ca sunt doua directii foarte mari.

In tratamentul leucemiei, pana acum se considera ca e mai eficient sa fie facut cu celulele stem ale altcuiva (transplantul alogen), iar limfomul autolog. Acum datele arata ca nu este o regula. Era vorba doar de o disponibilitate de produs in piata, pentru ca nu erau suficienti oameni care sa fi recoltat la nastere si sa se fi imbolnavit tot ei.

Ce sunt celulele stem si cine poate beneficia de recoltarea acestora. Vezi si alte detalii

M.C. - Cu 5 - 6 ani in urma devenise un fel de moda ca mamele sa solicite recoltarea acestor celule la nastere. Mai exista acelasi interes acum?
Dr. B.I. -Acum 5 ani, jumatate dintre clienti erau oamenii informati, care stiau clar la ce sunt bune celulele stem, iar jumatate erau din zona fashion, recoltau pentru ca a recoltat si vecina. Odata cu venirea crizei financiare, care au fost persoanele care au renuntat sau care nu si-au mai permis? Cei cu o motivatie pe zona de fashion. Prin urmare, daca in 2010 aveam chiar si 10% recoltari din numarul de nasteri, odata cu criza, disponibilitatea financiara a oamenilor a scazut. Dar cei care recoltau din motive reale, au ramas. Practic, au ramas acei 5% care recoltau din motive reale.

M.C. - Cum stam fata de alte tari?
Dr. B. I. - Fata de media europeana stam exceptional, pentru ca sunt state din UE care au 0,5% recoltari. Scandinavia, de exemplu. Au un sistem medical incredibil de bine pus la punct, astfel incat cetateanul nu simte nevoia protejarii suplimentare sau sa-si caute singur solutii de backup, cum este cazul nostru. Ca de-aia avem acest volum si procent mare de recoltare. Eu cred ca acest lucru se intampla pentru ca, in Romania, oamenii se simt descoperiti, protejati insuficient, si asta este o metoda de protectie.

Mi se pare foarte sanatoasa atitudinea asta a noastra, desi vine pe o motivatie gresita. Faptul ca ai propiile celule stem, indiferent ca esti in Marea Britanie sau in Romania, te ajuta si pentru ceea ce inseamna medicina regenerativa in viitor. Statul poate sa aiba cel mai bun sistem medical din lume, dar medicina regenerativa nu poate fi batuta de altceva, din punctul nostru de vedere. Propriile tale celule nu pot fi depasite ca si calitate sau eficienta de nimic altceva. si atunci este bine ca se recolteaza. Media europeana este 2%. Suntem peste media europeana si in ultimii 3 ani avem un trend ascendent si ne asteptam sa creasca cu 0,5% in fiecare an.

M.C.- Asta inseamna ca recoltarea este, totusi, accesibila romancelor. Cat costa?
Dr. B. I. - Cei care apeleaza la recoltare sunt mai degraba din acea patura sociala de nivel mediu-inalt pe plan financiar si pe educatie. Iar ei isi permit. Pretul unei recoltari de celule stem, procesari si criogenari initiale este de 1.000 de euro. Asta inseamna ca, anul asta, nu-mi iau un iPad.

M.C. - Acesta e pretul initial...
Dr. B. I. - Da. Dupa care mai sunt 80-100 de euro/an stocarea. 100 de euro ca sa stochezi nu numai celulele stem hematopoietice, ci si cele mezenchimale, adica si cele din sangele cordonului ombilical, cat si cele din tesutul de cordon ombilical - unele repara leucemii, limfoame si altele se utilizeaza in acest moment pentru dezvoltarea de organe - nu este o suma impresionanta. iti reduci numarul de tigari pe zi si, intr-un an, nici nu ai simtit ca ai platit.

M.C. - De cati ani se face recoltare de celule stem in Romania si cati oameni au apelat la ea?
Dr. B. I. - Prima companie a aparut in 2005 si sunt mai mult de 100.000 de persoane care au recoltat.

M.C. - Cati au folosit deja celulele stocate in banci pentru rezolvarea unor probleme de sanatate?
Dr. B. I. - Din pacate, in Romania nu exista un sistem de raportare public. Toate companiile care activeaza in Romania, fie ca stocheaza local, fie ca transporta in bancile proprii din Vest sau din Est, raporteaza catre Agentia Nationala a Transplantului. Dar nu exista o structura sau un mod de a raporta public. Deci nu stim cati pacienti sunt. stim doar ceea ce face Stem Sure si Biogenis, care sunt in ARBACS, nu si restul jucatorilor din piata.

M.C. - In cazul celor doua banci membre ale asociatiei, sunt pacienti care au folosit celulele stocate?
Dr. B.I. - Exista, dar ii numeri pe degetele de la o mana. Din nefericire, cei care au apelat la aceste celule nu au avut posibilitatea de a fi tratati in Romania, de a beneficia de transplant in tara, si asta este marea noastra preocupare.

Trei copii cu paralizie cerebrala, tratati cu celule stem recoltate la nastere

M.C. - De ce nu se fac si in tara transplanturi de celule stem recoltate la nastere?
Dr. B.I. - Nu stiu de ce. Avem istoric pe transplantul cu celule stem adulte, recoltate din sangele periferic, la cei care sufera de tot felul de leucemii si cancere si isi gasesc un donator inrudit. Evident, celulele stem adulte nu au acelasi potential ca cele tinere. De aceea, cel mai bun moment de a recolta celule stem este cand nasti.

M.C. - Cate banci sunt in prezent in Romania?
Dr. B.I. - inregistrate in registrele comerciale sunt vreo 17, dar active in piata sunt 6. Noi am lansat in 2013 un Cod de Etica. Marele beneficiu pentru pacienti este ca acesta seteaza modalitatile de promovare si corectitudinea informatiilor pe care le transmitem; nu exageram cu nimic. Companiile care au fost acceptate in asociatie trebuie sa spuna exclusiv adevarul despre ceea ce inseamna recoltare de celule stem, ce boli vindeca si care sunt beneficiile si limitarile.
Mai mult decat atat, modul nostru de promovare in fata medicilor si gravidelor este non-agresiv si de suport. Noi vorbim despre stiinta, cifre si chestiuni care sunt dovedibile si pe care le poti verifica.

M.C. - In Romania exista o institutie care acrediteaza aceste banci de celule stem?
Dr. B.I. - Agentia Nationala a Transplantului (ANT) face o treaba foarte buna in acest sens. Exista norme ale ANT, ei acrediteaza bancile de celule stem sau companiile care se ocupa de recoltare si depozitare de celule stem. Autorizatiile pentru companiile din Vest sunt reinnoite in fiecare an, iar verificarea bancilor locale se face la 1-2 ani.
Pe langa aceasta, vine si rolul ARBACS, care sesizeaza catre ANT toate neregulile de care afla. Iar atunci cand exista litigii sau probleme legale, Ministerul Sanatatii, Justitia sau alte organisme solicita competentele asociatiei pentru gestionarea diverselor situatii.

M.C. - Si, totusi, sunt situatii in care unele banci nu pot adera la asociatie pentru ca nu respecta Codul Etic.
B.I.- Unele stim sigur ca nu respecta Codul Etic pentru ca ajung in instanta, dupa ce au fost reclamate la autoritatile de resort (ANAF, ANT). Dar nu este vorba de produs in sine, de ceea ce se intampla propriu-zis in laborator, ci este vorba de modalitatea de promovare a produsului catre piata (catre gravida, catre medic). Un astfel de exemplu ar fi promovarea celulelor stem drept panaceu. Altul: oferirea unor preturi foarte mici, sub costul de productie, ceea ce te duce cu gandul ca n-ar fi o chestiune foarte legala. Acestea sunt suspiciunile in baza carora noi sesizam autoritatile.

M.C.- Sa presupunem ca o viitoare mama recolteaza si stocheaza celule stem. Dar, mai tarziu, daca are nevoie de ele, isi poate permite costurile unui transplant in strainatate, care sunt foarte mari?
B.I. - Au doua solutii. De exemplu, Stem Sure a creat prima asigurare pentru terapii medicale cu celule stem, astfel incat cine-si cumpara pachetul de recoltare poate sa-si cumpere si asigurarea asta, care nu are o valoare foarte mare: o suta si ceva de euro pe an si acopera 100.000 de euro, daca e nevoie de transplant.

Alta este Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care deconteaza transplantul de celule stem. Au spus-o in mod repetat si tot incurajeaza medicii sa se apuce de asta. Tine doar de cine va avea curajul sa-si puna pecetea, sa fie primul nume in Romania care sa faca primul transplant cu celule stem recoltate la nastere. In plus, noi, oricare dintre cei doi membri ARBACS, am sprijini orice transplant, cu orice proba din bancile noastre, chiar si din perspectiva promovarii. Sa ai un transplant reusit, realizat cu celule stem din banca ta, este o incredibil de mare dovada a calitatii produsului tau.

M.C. - Aceste banci exista doar in privat?
Dr. B.I. - Exista 3 forme de banking de celule stem. Exista banca publica, pe care tarile din Vest o au - fiecare stat are cel putin una -, in SUA sunt mai multe de stat (dar ei sunt la sute de ani-lumina distanta de noi), exista si Registrul donatorilor voluntari - care, iarasi, functioneaza in toate statele civilizate. Avem si noi asa ceva, dar din nefericire eforturile celor care gestioneaza Registrul sunt foarte mari. Rata de penetrare a populatiei inca mai are pana sa ajunga la niste cifre eficiente.

A treia forma este bankingul familial, in care ai celulele tale sau ale familiei tale, pentru ca este atat de rara compatibilitatea. De exemplu, eu cu mine sunt compatibil 100%. Cu un frate pot fi compatibil pana la 50%, cu un parinte - pana la un sfert, adica am 1 din 4 sanse. Apoi se "rupe" compatibilitatea aceasta pana la 1 din 400.000. Atat de important este sa ai propriile tale celule stem, sau ale familiei tale, stocate in banca. Pentru ca poti sa ai o compatibilitate de pana la 800.000 de ori mai buna.

Tendinte pe piata celulelor stem
In privinta evolutiei acestei piete, reprezentantul ARBACS crede ca trendul este ascendent, din cel putin doua motive: "Primul este ca, din punct de vedere financiar, piata s-a mai stabilizat, oamenii incep din nou sa aiba bani. Al doilea este ca aplicatiile practice ale transplantului cu celule stem sunt din ce in ce mai numeroase. in SUA, incepand cu 2012, numarul de transplanturi la copii cu celule stem recoltate la nastere a depasit numarul de transplanturi de maduva la copii. Adica acesta e viitorul".

Organismul uman este format din peste 200 de tipuri de celule diferite, toate provenind dintr-o singura categorie de celule: celulele stem. in viata intrauterina, aceste celule sunt responsabile de formarea si dezvoltarea fatului, iar, dupa nastere, de reinnoirea si de repararea tesuturilor si organelor. Sunt recoltati intre 15 si 150 ml de sange, iar recoltarea nu implica riscuri pentru mama sau nou nascut.

"Exista companii din afara asociatiei care promit marea cu sarea si care promoveaza recoltarea de celule stem facand doar o poveste frumoasa, ducand totul in derizoriu: spun si ca daca ti s-a dezumflat roata de la masina si ai celule stem, gata, si s-a rezolvat problema"

"Celulele stem fac niste lucruri atat de frumoase incat nu e nevoie sa exagerezi: pe lista standard sunt peste 80 de boli care iti ameninta viata si pe care poti sa le tratezi, iar lista tot creste. Acum cativa ani, in SUA, o fetita a baut soda caustica, si-a ars esofagul. Acum e bine, are un esofag nou, facut din celule stem, care creste odata cu ea". 

"Incurajam medicii si suntem dispusi ca noi, ca si entitati stiintifice, sa-i sprijinim stiintific pe acesti medici, care ar putea face transplanturi de celule stem recoltate la nastere, sa le faca in Romania. Suntem dispusi sa-i ducem sa vada ce se intampla exact in bancile noastre, sa vada transplanturi in spitale si centre de transplant oriunde in lume".

Celulele stem trateaza si autolog si alogen. Atat pe tine insuti, cat si pe altii care sunt compatibili, atat leucemii, cat si limfoame si tumori solide, cum ar fi retinoblastoamele.

Deocamdata, romanii care solicita recoltarea de celule stem la nastere nu pot beneficia in tara de transplant cu grefa recoltata. in cazul in care ar avea nevoie, ei trebuie sa apeleze la specialistii din strainatate.

sursa: Jurnalul.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1420 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014916 (s)