News Flash:

Cat de autentica mai este mancarea traditionala? Fasolea provine 95% din import, costita si carnaciorii - 60%

2 Decembrie 2016
1312 Vizualizari | 0 Comentarii
Mai putin de 5% din consumul intern de fasole si aproximativ 40% din consumul de carne provin din productia nationala, restul de peste 95% - respectiv 60% - provenind din import, arata mai multe surse oficiale consultate de Mediafax.
In fiecare an, la mesele campenesti oferite de autoritati cu ocazia zilei de 1 Decembrie, meniul uzual este format din fasole cu carnaciori sau, dupa caz, cu costita afumata. Cu toate ca este prezentata oficial drept mancarea traditionala a Zilei Nationale, statisticile – tot oficiale – privind preparatul de fasole cu costita/carnaciori arata ca doar o mica parte din consumul intern al acestor ingrediente este asigurat din productia autohtona, marile cantitati provenind din import.
Un studiu al Consiliului Concurentei, spre exemplu, arata ca fasolea din consumul intern provine doar in proportie de 4% din recolta sau productia nationala, restul de 96% fiind adusa din import. Detaliat, importurile de fasole provin din UE (fara Romania) in proportie de 32% si din afara UE in proportie de 64%, restul de 4% reprezentand productia nationala.
De cealalta parte, statisticile patronatelor cu profil alimentar arata ca mezelurile sunt in proportie de peste 90% procesate in Romania, dar carnea – ca ingredient principal – este adusa din import, mai ales cea de porc, proportia medie a importurilor fiind de 60%. Sau, in termeni geometrici, dintr-un metru de carnati 60 de centimetri provin din import si 40 de centimetri provin din productia nationala, doar prepararea (procesarea) executandu-se local.
De vreo 15 ani, in Romania productia de fasole este aproape zero, pentru ca este greu de vandut in conditiile concurentei importurilor. Chiar si cea care este prezentata drept productie romaneasca este de fapt amestecata cu fasole din import. Iar despre aceasta gospodinele spun ca nu e buna pentru ca nu se fierb simultan toate boabele, unele ramanand tari si stricand astfel mancarea”, a declarat pentru MEDIAFAX Sorin Minea, presedintele patronatului ROMALIMENTA.
„Cat despre preparatele din carne, sigur ca procesarea se face majoritar in Romania – mai putin acele sortimente din categoria premium, aduse din tari cu traditie – insa materia prima, carnea bruta in carcasa, este de import in proportie de 60%. Si inca ceva: anual, 1,3 milioane de porci (grasuni) sacrificati in Romania sunt adusi de fapt din import, astfel ca e greu de stabilit ce mai e romanesc si ce nu in mezelurile noastre”, a subliniat liderul patronal.
Statisticile Consiliului Concurentei mai arata ca la aproape toate grupele de legume si fructe importurile au proportii de peste 50%, cu exceptia cireselor (45%) si a verzei (43%). Cele mai mari proportii ale importurilor in consumul intern sunt consemnate la fasole (96%), pere (95%), mere (86%) si struguri (85%).
sursa: Mediafax
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fasole carne peste import
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1696 (s) | 23 queries | Mysql time :0.021361 (s)