News Flash:

Carotenemia. Simptome, diagnostic si tratament

29 Ianuarie 2012
6685 Vizualizari | 0 Comentarii

Carotenemia este o conditie frecventa la copii, mai ales datorita consumului excesiv de morcovi, dar poate fi asociata si cu ingestia multor altor legume si fructe galbene si rosii. Carotenul este un lipocrom care determina culoarea galbena a pielii. O data cu nivelele ridicate ale acestuia in singe coloratia galbena este intensa. Carotenemia poate fi evidenta cind stratul cornos este gros sau cind grasimea subcutanata este bine reprezentata. Conditia nu este grava dar poate conduce la un diagnostic gresit de icter. 

Istoricul de aport excesiv de caroten alaturi de diagnosticul de hipercarotenemie este prezent de obicei. Carotenemia poate fi verificata de un nivel ridicat de beta-caroten seric, un nivel normal de vitamina A si teste functionale normale hepatice. Acumularea de beta-caroten in piele este intirziata pina la 2 saptamini fata de ser. Datorita naturii lipoidice a carotenilor pot ramine cantitati suficiente in tesuturi pentru citeva luni determinind culoarea galbena chiar si dupa ce nivelul de caroteni serici a revenit la normal. 

Carotenemia. Cauze si factori de risc  

O asociere intre carotenemie si dischinezia biliara a fost sugerata. La pacientii cu carotenemie metabolica s-a identificat o relatie cauza-efect intre contractia veziculei biliare si nivelul de caroteni serici, vitamina A si lipide. Carotenemia se poate datora ingestiei uleiului de palmier rosu. Datorita naturii lipoidice a carotenilor o cantitate suficienta ramine in piele pentru a produce coloratia pina la 5 luni, chiar daca nivelul seric al carotenilor revine la normal. 

Simptome 
Coloratia galbena a pielii, mai ales a palmelor si talpilor fara a afecta sclera este caracteristica. Ingalbenirea pielii- xantodermia poate fi cauzata de multiple conditii. Evidentierea prezentei sau absentei coloratiei galbene a sclerelor este importanta in determinarea diagnosticului.

Sclerele galbene sunt gasite la pacientii cu toate etiologiile care implica nivele ridicate de bilirubina serica deoarece tesuturile conjunctivale sunt bogate in elastina cu afinitate speciala pentru bilirubina. Splina si ficatul nu sunt marite de volum. 

Diagnostic si tratament
Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: icterul, riboflavinemia, licopenia dupa ingestia de cantitati mari de tomate. 

Boala nu necesita tratament ameliorindu-se o data cu eliminarea carotenilor din alimentatie. De obicei nu apar complicatii. O dieta alimentara fara caroten conduce la disparitia progresiva a coloratiei galbene a pielii. Aceasta coloratie poate ramine pina la citeva luni indiferent de nivelul de caroten seric datorita acumularii in tesuturi. 

Sursa: Romedic.ro


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

carotenemia simptome diagnostic si tratament
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1578 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021939 (s)