News Flash:

Carotenemia. Cauze si factori de risc

26 Ianuarie 2012
10592 Vizualizari | 0 Comentarii

Carotenemia reprezinta prezenta in sange a pigmentului galben carotenic prin ingestia excesiva a morcovilor sau a altor legume care contin acest pigment determinind cresterea carotenoizilor in singe. Poate conduce la modificarea culorii pielii (xantodremia sau carotenodermia) si dep[unerea sa secundara in straturile profunde ale pielii. 

Carotenemia este o conditie benigna care apare mai ales la vegetarieni si copii mici. Este mai usor de observat la persoanele cu pielea de culoare deschisa si se poate prezenta direct ca culoarea portocalie a palmelor si talpilor la persoanele mai inchise la culoare. Nu determina coloratia selectiva portocalie a sclerelor ochilor si astfel este usor de diferentiat de icter cauzat de pigmentii biliari. 

Aportul excesiv de precursori ai vitaminei A in alimente, mai ales morcovi poate conduce la coloratia galbena a tegumentelor dar nu si a sclerelor si cavitatii orale. Aceasta conditie apare mai ales la copii cu boala hepatica, hipotiroidism sau diabet zaharat. Absorbtia carotenilor alimentari necesita grasimi alimentare. Conversia betacarotenului la vitamina A este accelerata de tiroxina si hipertiroidism. Ingestia excesiva de carotenoizi nu este toxica si nu determina hipervitaminoza A deoarece conversia carotenului la vitamina A este lenta. 

Carotenodremia este cauzata deliberat de tratamentul cu betacaroten in unele dermatite fotosensibile cum este protoporfiria eritropoietica, in care se prescrie betacaroten in cantitati care sa coloreze pielea. Aceste doze mari de betacaroten nu determina patologii in studiile efectuate, desi aspectul cosmetic poate deranja. 

Carotenodermia nu este patologica si nu necesita tratament. In forma primara cind folosirea unor cantitai mari de caroten este intrerupta culoarea pielii va reveni la normal. Aceasta poate necesita citeva luni totusi copii cu aceasta conditie nu ar trebui sa i-a vitamine. In forma secundara tratamentul depinde de cauza. 

Patogeneza
Carotenoizii sunt componente liposolubile care cuprind alfa si beta caroten, beta-criptoxantin, licopen, luteina si zeaxantin. Principalii carotenoizi din singe este beta carotenul, licopenul si luteina. Nivelul seric al carotenoizilor variaza inre regiuni, etnie si sex la populatia sanatoasa. Toti sunt absorbiti prin difuziune pasiva din tractul gastrointestinal si apoi metabolizati partial in mucoasa intestinala si ficat la vitamina A. De aici sunt transportati in plasma si tesuturile periferice. Sunt eliminati printranspiratie, sebum, urina si secretii gastrointestinale. Contribuie la aspectul normal al pielii umane si sunt un component semnificativ al fotoprotectiei ultraviolete a pielii. 

Acestia sunt depozitati in lipidele intercelulare ale stratului cornos iar culoarea se modifica mai ales in regiunile care transpira mult si sunt cu o piele mai groasa. Acestea cuprind palmele, talpile, genunchii si faldurile nazolabiale desi modificarea culorii poate fi generalizata. Factorul primar care diferentiaza carotenodermia de icter este evitarea caracteristica a conjunctivelor. Fata de icter carotenodermia nu raspunde la lumina artificiala. Licopenemia este in mod specific asociata cu modificarea culorii palatului moale si depozitarea in parenchimul hepatic care poate fi vizualizata la echografie. 

Cauze si factori de risc
Exista trei mecanisme principale implicate in carotenemie: excesul alimentar de carotenoizi, cresterea lipidelor serice si scaderea metabolismului carotenoizilor. Cea mai comuna cauza raportata este consumul excesiv de carotenoizi sau suplimentele nutrotionale. Aceasta modificare necesita 4-7 saptamini pentru a recunoscuta clinic. Numeroase substante ingerate sunt bogate in caroteni. 

Cresterea lipidelor serice poate cauza de asemeni carotenemia datorita lipoproteinelor crescute circulante care contin caroteni legati. In final unele boli, metabolsimul si conversia carotenilor la retinol este incetinita conducind la scaderea eliminarii lor si cresterea in plasma. 

Carotenemia poate fi impartita in doua tipuri principale: primara si secundara. 
Carotenemia primara este cea care se dezvolta din ingestia orala de acroteni in timp ce cea secundara este cauzata de unele boli care determina cresterea serica a carotenilor cu aport oral normal al acestora. Carotenodermia primara si secundara pot coexista la acelasi pacient. 

Carotenodermia secundara
Bolile asociate cu aceasta conditie sunt hipotiroidismul, diabetul zaharat, anorexia nervoasa, sindrom nefrotic si boala hepatica. In hipotiridism si diabet mecanismul carotenemiei este afectarea conversiei in retinol si cresterea lipidelor. Diabetul zaharat a fostd e asemeni asociat cu carotenodermia prin diverse diete aliemntare specifice care sunt bogate in vegetale.

In sindromul nefrotic carotenemia este asociata cresterea lipidelor serice similar cu bolile de mai sus. Disfunctia renala este in general asociata cu modificarea culorii pielii ca rezultat al scaderii excretiei de carotenoizi. Disfunctia hepatica indiferent de origine determina carotenemie ca rezultat al afectarii conversiei carotenilor la retinol. Acest fapt are o importanta speciala deoarece icterul si carotenemia pot coexista.

Anorexia nervoasa determina carotenemie prin dietele care sunt bogate in corotenoizi si hipotiroidismul asociat. Tinde sa fie mai comun la tipul restrictiv de boala si este asociata cu numeroase manifestari dermatologice cum este parul friabil, parul corporal tip lanugo si xeroza. 

Desi boala Alzheimer nu a fost asociata cu caroterodermia in unele studii carotenii serici la acesti pacienti era scazut putind fi asociat cu dementa. 

Cantaxantina si astaxantina sunt carotenoizi care se gasesc natural si sunt folositi in pilulele autobronzante in Europa si SUA dar inca neaprobate de Asociatia Administrarii Alimentelor si a Medicamentelor datorita efectelor adverse. Acestea cuprind retinopatie, urticarie, anemie si hepatita. Copii sunt in mod special predispusi la carotenodermie datorita vegetalelor gatite pe care le maninca. Procesarea si omogenizarea face carotenul mult mai disponibil pentru a fi absorbit.

Sursa: Romedic.ro


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

carotenemia patogeneza carotenoizii carotenemia primara
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1606 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021273 (s)