News Flash:

Carnea tocata te poate imbolnavi. Vezi si alte alimente care iti pot afecta organismul

28 Februarie 2012
3614 Vizualizari | 0 Comentarii

Bolile digestive, dar si alte afectiuni grave pot fi provocate de mai multe tipuri de bacterii care traiesc pe multe dintre alimentele pe care le consumam cu regularitate. Iata cateva alimente care te pot imbolnavi, potrivit Evenimentul Zilei:

1. Carnea tocata
De la carnea cruda, in special cea tocata, puteti contracta bacterii periculoase precum salmonella sau E.coli. "Toate tipurile de carne pot fi purtatoare de salmonella. Carnea poate fi contaminata la sacrificare si transare, daca muschiul intra in contact cu continutul intestinelor", precizeaza Corina Zugravu, medic primar specialist in igiena ali­men­tatiei si nutritiei

Posibilitatile de contaminare sunt mai mari in cazul carnii tocate pentru ca ori de cate ori intervine o etapa in plus in prepararea unui aliment, cresc riscurile de contaminare. 

Bacteriile sunt distruse la o preparare termica eficienta, adica pana carnea isi pierde culoarea roz din interior. Evitati sa consumati mancaruri in sange si curatati bine recipientul in care a stat carnea cruda inainte de a-l umple cu mancare gatita.

2. Pestele oceanic
Scombrotoxina este o bacterie care provoaca reactii la nivel digestiv asemanatoare cu alergiile si se regaseste in sortimentele de peste oceanic in primele faze ale alterarii. Printre pestii periculosi se numara tonul si macroul. 

3. Fructele si legumele 
Acestea pot fi o sursa generoasa de bacterii care provoaca boli digestive, de la vibrionul holeric (bacteria care provoaca holera), pana la salmonella. Epidemia de liserioza (de la bacteria numita listeria) din 2011 a avut ca sursa pepenii crescuti la o ferma din Colorado. Pentru a evita contaminarea este indicat sa spalati bine fructele si legumele inainte de a le consuma.

4. Laptele nepasteurizat
Laptele crud si produsele lactate care contin lapte nepasteurizat, inclusiv iaurtul sau anumite tipuri de branza, pot adaposti multe tipuri de bacterii. "Laptele nepasteurizat e periculos in special pentru copii, femei insarcinate sau persoane bolnave", aten­tioneaza Corina Zugravu. 

Atentie la carnea de pasare
Contaminarea cu salmonella este mai frecventa in cazul pasarilor care intra mai mult in contact cu apa (rate sau gaste), spune Corina Zugravu, dar apare si la carnea de pui. Si aici bacteria poate patrunde in carne la transare, iar in cazul oualor, apare la contactul cu fecalele, care poate avea loc chiar inainte de formarea crustei. 

De asemenea, carnea cruda de pui poate contine campylobacter, o bacterie care provoaca infectii alimen­tare grave, avertizeaza portalul de sanatate MedicineNet.com. Specialistii va recomanda sa nu folositi in prepararea mancarii oua crude de gasca sau rata si sa gatiti bine carnea.

Sursa: Evenimentul Zilei 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

carnea tocata pestele oceanic laptele nepasteurizat
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1494 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013958 (s)