News Flash:

Carnea rosie - cand este sanatoasa si cand este nociva

26 Ianuarie 2012
3357 Vizualizari | 0 Comentarii

Indiscutabil, carnea rosie este benefica organismului, dar depinde de cat de mult o consumam. Carnea rosie are un continut bogat in protein, fier, si ajuta la dezvoltarea organismului, fiind importanta in perioada de crestere a celor mici. De asemenea, contine acizi grasi saturati, care sunt grasimi nesanatoase. Acestea se depun pe artere, ducand la arteroscleroza.

Nutritionistii recomanda sa se consume macar o data pe saptamana carne rosie, datorita aportului de fier. Cei care obisnuiesc sa consume mai des carne rosie, trebuie sa stie ca nu este recomandata o cantitate mai mare de 60-70 de grame pe zi.

Motive pro-carne rosie
Proteinele sunt importante pentru muschi si repararea tesuturilor. O portie de marimea unei palme contine jumatate din necesarul zilnic de proteine pentru un adult. Mai ales daca ai o viata activa, care implica si sportul, proteinele sunt fundamentale. 

Acestea sunt importante si in producerea enzimelor si hormonilor ce lupta cu bolile. In plus, sunt benefice daca se doreste scaderea ingreutate, deoarece dau senzatia de satietate pentru mai multa vreme. 

Fierul este nevoie pentru globulele rosii din sange, ajutand la transportul oxigenului prin organism. Se poate obtine cantitatea necesara de fier daca se consuma carne rosie de trei ori pe saptamana. 

Zincul ajuta masa musculara, neuronii sa functioneze corespunzator, fiind necesar si pentru un sistem imunitar sanatos. Din nou, trei portii de carne rosii pe saptamana, asigura organismului necesarul de zinc. 

Vitaminele din complexul B ajuta in mentinearea unui sistem nervos sanatos, mai ale B12, dar sunt folositoare si sistemului imunitar (B6). Niacina ajuta in procesul de digestie, iar riblofavina pastreaza pielea si ochii sanatosi. 

Acidul oleic care se gaseste si in uleiul de masline, ajuta colesterolul, coborandu-l pe cel asa-zis "rau". 

De ce este nociva carnea rosie
Carnea rosie poate duce la cresterea colesterolului, prin grasimile saturate continute, fiind asociata si cu bolile de inima. Grasimile saturate duc la depozite de grasime pe peretii arterelor, in cele din urma chiar blocandu-le, moment in care poate aparea atacul de cord si cel cerebral. 

Cei care mananca in cantitati prea mari carne de porc - incluzand aici si mezeluri carnati, sunca, crenvusti - prezinta un risc ridicat in aparitia cancerului colorectal si a celui de stomac. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

carnea rosie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1675 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013890 (s)