News Flash:

Carnea este dusmanul si prietenul ficatului bolnav. Iata care este cantitatea permisa

10 August 2016
5560 Vizualizari | 0 Comentarii
O strategie aplicata ani buni bolnavilor de ficat s-a dovedit a fi gresita, iar medicina a corectat-o gratie ultimelor studii in domeniu. Suferinzii de hepatite cronice si de ciroze aveau restrictii importante in regimul alimentar, medicii le permiteau alimente "usoare". Era la moda branza de vaci, iar hepaticii erau nevoiti sa se abtina de la cate o fripturica.

Pe masura ce a trecut timpul, ultimele descoperiri au schimbat atitudinea medicinii vis-a-vis de bolnavii de ficat: acum ei au voie sa manance proteine de calitate ridicata, ba chiar este o necesitate. Insa, cantitatea de proteine trebuie masurata, iar cei cu ficat gras, ca si ceilalti hepatici, nu au voie sa se ingrase.

Cercetarile au evidentiat ca bolnavii de hepatite cronice si de ciroza prezinta un deficit de vitamine liposolubile, adica de vitaminele A, E, D si K. Circa 40% din acesti suferinzi inregistreaza aceasta pauperizare de vitamine solubile in grasimi. In plus, studiile au mai aratat ca 10% dintre bolnavii de hepatite si ciroza au si o saracie de vitamine hidrosolubile (solubile in apa) si anume un deficit de vitamine din familia B-urilor (B1, B12, B6). Se constata la acesti hepatici si un deficit de acid folic (adica vitamina B9) si de vitamina C. Iar aceasta lipsa de vitamine duce si la alte probleme.

Saracia de B12 si acid folic, spre exemplu, provoaca hepaticului anemie, iar globulele rosii nu se mai maturizeaza. Iar atunci cand exista deficit de B1 si B12 se produc neuropatii cu dureri si amorteli in picioare, deci nereguli la nivelul nervilor periferici. Saracia de vitamina B1 cauzeaza bolnavilor de hepatite cronice si ciroza efecte psihice nedorite, defecte de coordonare a miscarilor si confuzie.

Ca atare, bolnavii de hepatite cronice si ciroza trebuie sa manance alimente bogate in aceste vitamine si sa suplimenteze cantitatea de vitamine A, K, D, E, sa sporeasca vitaminizarea organismului cu acid folic si cu alte vitamine din clasa B.

Dieta recomandata pentru bolnavii cu ficat gras

Doza zilnica de proteine recomandata bolnavilor hepatici
Suferinzii de hepatite cronice si ciroza in faze de inceput trebuie sa se alimenteze cu proteine in cantitate de 1-1,5 grame pe kilogramul de greutate si cu 40 de calorii pe kilogramul de corp.

Cei cu aceste maladii hepatice mai vechi, dar totusi nu in etape grave, au voie 1-1,2 grame proteine pe kilogramul de corp si 30-40 calorii pe kilogramul de greutate. Iar cei cu hepatite cronice si ciroza in faze avansate au voie la doar 0,8 grame de proteine pe kilogramul de corp.

Iata cateva alimente bogate in proteine:
Piept de curcan si piept de pui
100 g: 30 g proteine

Peste: ton, somon, halibut

100 g peste: 26 g proteine
85 g peste file: 22 g proteine

Branza

100 g branza: 32 g proteine

Cotlete de porc

100g cotlete de porc: 25g proteine
1 cotlet de 134 g contin 33g proteine

Carne de vita macra

100 g carne: 36 g proteine

Fasole uscata

100g fasole: aproximativ 17 g proteine

Oua

1 ou mare de 50 g: 6 g proteine

Iaurt, lapte

100 g iaurt: aproximativ 6 g proteine
250 ml lapte: 8 g proteine

Nuci si seminte

100 g: contin aproximativ 33 g proteine
28 g seminte dovleac: 9 g proteine
28 g arahide: 7g proteine
28 g migdale, fistic: 6 g proteine
28 grame seminte de floarea-soarelui: 6 g proteine
28 grame seminte de in: 5 proteine

sursa: jurnalul.ro, diete-sanatoase.ro

hepatite cronice ciroze restrictii regimul alimentar ficat gras
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1667 (s) | 34 queries | Mysql time :0.034425 (s)