News Flash:

Care sunt simptomele ADHD?

17 Ianuarie 2012
3742 Vizualizari | 0 Comentarii

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) este Deficitul de Atenţie/Tulburarea Hiperkinetică, una dintre cele mai frecvente afecţiuni comportamentale intalnite la copii şi adolescenţi (5% din copiii de varstă şcolară au ADHD).

In copilarie
ADHD este caracterizat de neatentie, respectiv slaba concentrare asupra efectuarii unei sarcinii si usor distras de catre stimulii exteriori, impulsivitate, care poate duce la implicarea copilului in activitati riscante, fara sa tina seama de consecinte, hiperactivitate/agitatie si comportamentul neadecvat (nu-si gaseste locul, alearga, se catara, da din maini si picioare, etc.). ADHD este sugerat de note mici la testele de aptitudini, slabe abilitati de organizare si planificare a rezolvarii temelor, probleme de socializare, imagine de sine negativa si impresia ca e respins de colegi.

In adolescenta:
Tulburarea este relativ stabila. Daca nu se intervine terapeutic, problemele pot sa persiste sau sa se agraveze. Adolescentii cu neatentie vor avea perfomante scolare slabe care vor fi evidente mai ales la schimbarea scolii sau la trecerea in gimnaziu sau liceu. 

La adult:
In perioada adulta, simptomele se atenueaza, dar la unii adulti pot persista producand dificultati de concentrare, de planificare si finalizare a unei activitati, inadaptare sociala, sau tulburari afective (depresie).

Cauzele ADHD
Cauzele exacte nu sunt cunoscute, dar cercetarile recente au evidentiat ca cel mai probabil ADHD este de natura genetica. Deasemenea exista dovezi in sprijinul ipotezei ca ADHD este o tulburarea neurobiologica (alterari ale structurii creierului, disfunctionalitati ale neurotransmitatorilor, neurochimice si neuropsihologice).

Factori predispozanti
Expunerea in viata intrauterina la alcool, tutun, droguri si alte substante neurotoxice (plumbul) creste riscul dezvoltarii ADHD. Deasemenea, un mediu familial stresant contribuie la instalarea simptomelor.

Tratament
Dupa un diagnostic corect si o evaluare exacta a abilitatilor si problemelor copilului se recomanda asocierea tratamentului medicamentos cu interventia comportamentala.

Tratamentul ADHD include:

  • stimulantele sistemului nervos central si medicatie non-stimulanta la indicatia medicului specialist;
  • terapia comportamentala -  de preferat inainte de a fi instituit un tratament medicamentos; este un set de tehnici prin care parintii si profesorii dezvolta copiilor abilitati de rezolvare a problemelor, abilitati de comunicare si de autoafirmare;
  • consilierea psihologica a copilului cu ADHD si a adultilor din familie. 

Tratamentul de intretinere este reprezentat de abordarea medicala, psihologica si educationala, in care sunt implicati parintii, profesorii, psihologul si medicul specialist. Terapiile complementare pot fi utilizate cu acordul medicului specialist: de ex. acupunctura poate reduce stresul si tensiunea musculara imbunatatind starea de bine si crescand calitatea vietii copilului.

Cum ne putem ajuta copilul diagnosticat cu ADHD?

Sfaturi pentru parinti:

1. Acumularea a cat mai multe informaţii posibile privitoare la ADHD;

2. O bună inţelegere a copilului Dvs. (puncte tari, slăbiciuni);

3. Comunicarea cunoştinţelor despre copil şi nevoile sale educatorilor şi medicilor;

4. Implicarea copilului în procesul de planificare şi luare a deciziilor;

5. Incurajarea copilului si sustinerea permanenta (il ajutam sa-si formeze o imagine de sine pozitiva, sa aiba incredere in capacitatile sale de invatare);

6. Acordarea de atentie copilului - putem folosi sisteme de recompense care prezinta interes, dupa ce am stabilit obiective acceptabile;

7. Ajutarea copilului sa-si indeplineasca sarcinile scolare cat si cele de acasa, cu rabdare si perseverenta.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

adhd in copilarie neatentie impulsivitate comportamentul neadecvat
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

9461 viz    0 com
3542 viz    0 com
5575 viz    1 com
3028 viz    0 com
3242 viz    0 com
19443 viz    0 com
6147 viz    0 com
2998 viz    0 com
5774 viz    0 com

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1222 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016654 (s)