News Flash:

Care sunt bolile testiculelor

30 Decembrie 2014
2559 Vizualizari | 1 Comentarii
Exista o serie de boli ale testiculelor care sa afecteze calitatea si cantitatea spermatogenezei si sa cauzeze astfel infertilitatea. Iata cateva dintre cele mai frecvente, enumerate:
1. Varicocelul poate fi cauza pentru o treime din toate cazurile de infertilitate masculinå. Este cauzat de scurgerea retrogradå a sangeluicu dilatatia progresivå, adesea palpabilå, a plexului venos. Apare mai frecvent pe stanga (85%). Varicocelul unilateral creste fluxul sanguin si temperatura ambelor testiculei, cauza calitåtii slabe a spermei si infertilitåtii. RezecÆia chirurgicalå are ca rezultat imbunåtåtirea fertilitåtii la jumåtate din bårbati, cu cele mai bune rezultate (ratå a sarcinii 70%) obtinute la bårbatii lacare preoperator spermatozoii sunt de peste 10 milioane/ml.

Stresul emotional nu afecteaza tratamentul de fertilitate

In cele mai multe cazuri, tratamentele de fertilitate produc fete
 
2. Aplazia celulelor germinative (sindromul existentei doar a celulelor Sertoli) are istoric familial pozitiv, cu azoospermie consecutivå
3.Criptorhidismul unilateral, chiar si atunci cand este corectat inainte de pubertate, este asociat cu spermå anormalå la multi indivizi.
4. Sindromul cililor imobili este caracterizat prin imotilitatea sau slaba motilitate a cililor cåilor aeriene si a spermatozoizilor. Sindromul Kartagener este asociat si cu situs inversus, sinuzitå cronicåsi bronsiectazie.

Defecte testiculare dobandite
5. Orhita viralå: Virusurile råspunzåtoare includ virusul parotiditei epidemice, ecovirusul, virusul coriomeningitic si unele arbovirusuri. Testiculul poate reveni la dimensiunile si functie normala sau poate suferi atrofie. Analiza spermei revine la normal la trei sferturi din bårbatii cu afectare unilateralå si la doar o treime din bårbatii cu orhitå bilateralå. Atrofia este in mod uzual perceptibilå in primele 1 panå la 6 luni dupå ce orhita se remite
6. Traumatismul este a doua cauzå frecventå de atrofie secundarå a testiculelor.
7. Distrugerea prin iradiere: Doze mai inalte de 200 mGy (20 rad) duc la distrugerea spermatogoniilor. Oligospermia sau azoospermiaapar dupå doze de circa 800 mGy (80 rad). Iradierea fractionatå poate avea un efect mai profund decat iradierea in dozå unicå, iar refacerea completå a densitåtii spermatozoizilor la nivelurile preiradiere poate necesita si 5 ani.
8. Anumite medicamente ca: guanetidina, unele digitalice, Spironolactona si ketoconazolul, droguri-  marijuana, heroinå sau metadonå, alcoolul, cand este consumatexcesiv pentru perioade prelungite, determinå un testosteron plasmatic scåzut.
Agentii antineoplazici si chimioterapici interferå in mod obisnuit cu spermatogeneza.
9. Factorii de risc din mediu cunoscuti includ substante chimice precum dibromcloropropanul (nematocid), cadmiul si plumbul, microundele si ultrasunetele.
Anomalii testiculare asociate cu boli sistemice
10. In ciroza hepaticå, o productie scåzutå de testosteron independent de efectele toxice directe ale etanolului.  Atrofia testicularå si ginecomastia sunt prezente la aproximativ jumåtate din bårbatii cu cirozå si multi dintre acesti bårbati sunt impotenti.
Transplantul hepatic reusit anuleazå efectele cirozei asupra axului hipofizo-testicular.
11.  insuficienta renalå cronicå, circa jumåtate din bårbatii cu insuficientå renalå dializati suferå de impotentå si libido scåzut, dar transplantul reusit poate conduce la revenirea la normal a functiei testiculare.
12.Bårbatii cu siclemie prezintå, in general, dezvoltare sexualå afectatå secundar, iar atrofia testicularå este prezentå la o treime.  Malnutritia protein-caloricå, boala Hodgkin avansatå si cancer anterior chimioterapiei, amiloidoza afecteaza si ele functia testicolului.
13. Modificåri hormonale similare apar in urma interventiilor chirurgicale, infarctului miocardic si arsurilor severe si astfel pot fi un efect nespecific al bolii.
14. Bårbatii cu SIDA pot prezenta scåderea testosteronului deoarece virusul imunodeficientei poate infecta testiculele.
15. Scåderea temporarå a densitåtii spermatozoizilor poate sa apara dupå boli acute febrile .
16. Infertilitatea la bårbatii cu boalå celiacå este asociatå cu un tablou hormonal tipic rezistentei la androgeni.
17.Bolile neurologice asociate cu functie testicularå alteratå includ distrofia miotonicå, atrofia muscularå spinobulbarå si paraplegia.
18. Obstructia poate fi unilateralå sau bilateralå, congenitalå sau dobanditå. Azoospermia obstructivå la nivelul epididimului apare de asemenea in asociere cu infectii cronice ale sinusurilor paranazale si infectii pulmonare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

boli testicule varicocel
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

cristi  | #3058
Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email crisburlacu@hotmail.com
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2592 (s) | 34 queries | Mysql time :0.023024 (s)