News Flash:

Care sunt alimentele care aproape nu au termen de valabilitate si pot fi consumate dupa o perioada extrem de mare de timp

23 Octombrie 2017
1228 Vizualizari | 0 Comentarii
Exista mai multe directive impuse producatorilor astfel incat siguranta alimentara a consumatorului sa nu fie in pericol. Toate produsele trebuie sa aiba inscrise pe ambalaj aceste detalii, indiferent de categoria din care fac parte. Cu toate acestea, exista si alimente care pot rezista timp indelungat fara sa se strice.
Mentiunile „A se consuma inainte de“ sau „Expira la“ indica data pana la care alimentele pot fi consumate fara riscuri pentru sanatate. Exista totusi o oarecare flexibilitate pentru anumite preparate. Astfel, iaurtul poate fi consumat chiar si la o saptamana dupa data initiala de expirare, cu conditia ca ambalajul lui sa fie bine inchis si sa fi fost pastrat la rece.
Ouale sunt proaspete doar in primele noua zile
Desi data expirarii este inscrisa pe fiecare ou in parte, termenul lor de valabilitate este in general de 28 de zile, indiferent de origine. Sunt considerate proaspete insa doar in primele 9 zile, iar dupa aceasta perioada vor necesita un timp de preparare mai indelungat.
Coaja trebuie sa fie curata si necrapata, pentru ca microbii de pe ea sa nu ajunga in interiorul oului. Exista si situatii in care termenul de valabilitate este modificat in functie de sezon. Stiai ca ouale au un termen de valabilitate de doar 10 zile pentru perioada aprilie-septembrie? Iar in sezonul rece, acelasi tip de oua se pastreaza la frigider 20 de zile?
Situatia alimentelor la vrac
În cazul lor, poti intreba vanzatorul care este data inscriptionata pe ambalajul original. De exemplu, mezelurile feliate pot fi consumate fara nicio problema in urmatoarele doua zile. Carnea tocata se prepara si se consuma in ziua in care ai cumparat-o.
Exista alimente fara termen de valabilitate?
Sarea nu are termen de valablitate, fasolea uscata poate fi pastrata in camara si consumata chiar si dupa 2 ani, curmalele pot fi pastrate la frigider circa 7 luni, iar in congelator chiar si un an. Totodata, orezul brun, o data deschis, poate fi pregatit in cel mult 6 luni. Orezul alb, pe de alta parte, are un termen de valabilitate nelimitat, cu conditia sa fie pastrat in pungi bine inchise.
Nici zaharul nu se strica pentru ca nu sustine cresterea bacteriilor. O data cu trecerea timpului se poate lipi in bulgari, insa asta nu inseamna ca s-a stricat. Nici mierea nu expira, iar vinul devine chiar mai bun cu timpul. Conditia este insa sa fie pastrat corespunzator, altfel poate fermenta. În general, se tine in sticle perfect sigilate, la o temperatura de 10-12 grade. Si ciocolata neagra, bruta, fara adaosuri, poate fi consumata dupa 2, maxim 3 ani. Totusi, pentru majoritatea oamenilor, nu tinde sa reziste atat de mult, fiind savurata mult mai repede.
Ce se intampla daca mananci un produs expirat
Dupa expirarea termenului de valabilitate, alimentul nu mai are valoare nutritionala, iar riscul de producere a toxiiinfectiilor si alergiilor este mare. Pe termen lung, consumul produselor alimentare expirate duce la stari carentiale in organism sau alte probleme de sanatate.
sursa: clickpoftabuna.ro
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1654 (s) | 35 queries | Mysql time :0.022410 (s)