News Flash:

Care este diferenta dintre vegetarieni si vegani

17 Mai 2019
301 Vizualizari | 0 Comentarii
mancare vegana

Multora dintre noi le vine greu sa-si ima­gineze ca ar putea trai ca vege­tarieni pentru tot restul vietii. Actualmente, barbatii de pe conti­nentul nostru consuma in medie 1,2 kilograme de carne pe saptamana, iar femeile 600-700 grame. So­cietatea Americana de Nutritie apre­ciaza ca utila can­titatea de 300-600 grame, ceea ce este de neinteles, deoarece carnea nu are aproape deloc va­loa­re nutritiva, in schimb, aduce cu sine o mul­time de factori de risc: grasimi saturate, pro­teine ani­ma­le, urme de antibiotice, hormoni, virusi si substante organice cu actiune toxica persistenta. Pe langa toate acestea, in carnea fripta la gratar sau prajita in tigaie, ca si in cea conservata prin afu­mare, se formeaza hidrocarburi aromatice po­li­ciclice, ex­trem de nesanatoase.

In esenta, nu vi se propune altceva decat un schimb: cu cat veti consuma mai putina carne, cu atat puteti manca mai mult din altele. Iar daca alter­nativa include alimente sanatoase, ca legumele, cerealele integrale, leguminoasele si nucile, va veti reduce enorm riscul de afectiuni cronice. Vita­mi­nele si substantele vegetale secundare pe care ele le contin combat cancerul, arterioscleroza, hiper­ten­siu­nea, bacteriile, virusii, radicalii liberi si infla­matiile.

Insa medicina complementara se fereste sa ins­ti­tuie legi rigide, ea tine seama intotdeauna de to­leranta individuala. Nutritionistul Franz Xaver Mayr a fost cel dintai care a facut observatia ca hra­na vie, oricat de sanatoasa ar fi, nu este tolerata de toata lumea. Alimentele ar trebui fierte ina­bu­sit dupa metoda asia­tica/ayurvedica, ori con­di­mentate corespunzator (de exemplu: salata de varza, asezo­nata din belsug cu chimen). F.G.

Dupa cateva saptamani de re­gim vegetarian, veti constata ca vi s-a schimbat gustul. Dintr-odata veti descoperi placerea pe care v-o dau legumele, legu­mi­noa­sele, fructele, nucile, bogatia lor de aro­me. Destul de repede veti ob­ser­va si o accentuare a starii ge­nerale de bine. Exista studii pre­liminare care confirma faptul ca trecerea la o alimentatie vege­tariana imbunatateste starea de spirit. Dispo­zitia mai sumbra a con­sumatorilor de carne s-ar putea explica prin otravurile produse de ani­male in conditiile cresterii lor in masa, apoi in timpul transportului si, in final, al sacrificarii.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

vegetarieni vegani mancare vegetariana mancare vegana
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1517 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021502 (s)