News Flash:

Carcinomul scuamos. Diagnostic si tratament

13 Octombrie 2011
4193 Vizualizari | 0 Comentarii

Diagnosticul de carcinom scuamos este sugerat de examenul clinic, care trebuie sa fie confirmat de examinare histologica a unei probe recoltate prin biopsie. Biopsia trebuie sa cuprinda si dermul, pentru a evalua gradul de extindere.

Analiza histopatologica ajuta de cele mai multe ori pentru a evalua prognosticul. Carcinomul in situ are o evolutie favorabila. Carcinoma in situ se caracterizeaza prin mentinerea integritatii membranei bazale care separa epidermul de derm. Se pot observa celulele maligne, cu diferite grade de diferentiere si atipia. Formele slab diferentiate au prognostic mai nefavorabil.

Carcinomul scuamos. Factori de risc si forme 

Paleta terapeutica in cazul carcinomului scuamos este destul de larga si cuprinde:

1. Chemoterapia sistemica este rezervata pentru pacientii cu metastaze. Radioterapia este indicata pentru pacientii la care nu este indicat tratament chirurgical si este folosita de asemenea ca metoda de tratament adjuvant pentru persoanele cu metastaze.

2. Tratamentul topic cu 5 - fluorouracil se foloseste pentru formele superficiale, formele de carcinom in situ si keratoza actinica. Formele avansate nu trebuie tratate prin chemoterapie topica.

3. Terapia topica imunomodulatoare se bazeaza pe activarea raspunsului imun celular prin eliberarea de citokine de catre anumite medicamente cum ar fi imiquimod.

4. Terapia fotodinamica se bazeaza pe administrarea sistemica sau topica a unei substante fotosensibile, urmata de expunerea la o sursa de lumina. Substanta respectiva este activata, cu distrugerea leziunii tinta. Studii recente au aratat ca terapia fotodinamica este superioara administrarii de chimioterapice la nivel local.

5. Radioterapia are o rata de vindecare de aproximativ 90% si se administreaza de 3 - 5 ori pe saptamana timp de 1 - 2 luni.

6. Chemoterapia sistemica se bazeaza pe administrarea de cisplatin in combinatii cu 5 - fluorouracil, metotrexat, doxorubicina sau bleomicina.

7. Interventia chirurgicala urmareste indepartarea completa a tumorii, din cauza riscului de recidiva sau metastaza.

Exista mai multe metode de tratament chirurgical:
• crioterapia - presupune administrarea locala de azot lichid si este folosita pentru formele superficiale, cu o rata de succes de peste 95%.
• electrodesicare si chiuretaj - este o metoda folosita de asemenea pentru a trata formele cu risc redus de la nivelul trunchiului si extremitatilor.
• indepartare prin chirurgia clasica - presupune indepartarea tumorii, impreuna cu o zona de siguranta de 4 milimetri de tesut sanatos pentru formele superficiale si 6 milimetri pentru formelrisus alee extinse. Are o rata de reusit de 9 5% pentru formele superficiale si de aproximativ 75% pentru formele recurente.
• chirurgia micrografica Mohs - este o tehnica speciala indicata in mai multe tipuri de cancer cutanat. Este procedura indicata de electie in cazul tumorilor aflate in zone in care nu se poate indeparta atat de mult tesut sanatos ca in cazul chirurgiei clasice.

Riscul de metastaze este situat intre 2 si 6%. Se considera ca supravietuirea la 5 ani pentru pacientii cu metastaze este de 25 - 35%.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

carcinom scuamos 5 radioterapia crioterapia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1668 (s) | 34 queries | Mysql time :0.024071 (s)