News Flash:

Carcinomul bazocelular. Cauze, simptome, forme si tratament

10 Octombrie 2011
29506 Vizualizari | 0 Comentarii

Carcinomul bazocelular este cea mai frecventa forma de tumora maligna cutantata. Reprezinta pana la 40% din totalul cancerelor cutanate. Tumora isi are originea in celulele bazale ale epidermului si anexelor (folicul pilosebaceu). Evolueaza relativ lent si nu metastazeaza decat foarte rar.

Carcinoamele bazocelulare apar mai frecvent pe leziuni precanceroase preexistente si sunt localiazate mai frecvent in zonele expuse radiatiilor solare:
- jumatatea superioara a fetei;
- membre superioare;
- trunchi;
- unghiul intern al ochiului;
- nas;
- frunte;
- retroauricular.

Cauze
Factorii implicati in aparitia carcinomului bazocelular sunt aceeiasi cu cei implicati in cresterea riscului de aparitie a altor forme de cancer cutanat:

  • Arsuri solare
  • Leziuni precanceroase
  • Arsenic
  • Rasa alba
  • Imunodepresia

Simptome
In mod tipic, la debut, aspectul clinic al leziunii aparute pe piele este de nodul sau perle epiteliale, de dimensiuni reduse, culoare rosie, acoperite de epiderm subtiat. Pot fi prezente dilatatii vasculare (telangiectazii).

Alta forma de debut este reprezentata de aparitia unor placi scuamoase, de culoare rosie, usor infiltrate. Alteori pot fi prezente eroziuni sau ulceratii superficiale, persistente, acoperite de cruste.

Forme de carcinom bazocelular

1. Forme ulcerate
•    Carcinom bazocelular perlat ulcerat - localizat la nivelul fetei sau toracelui posterior - se prezinta ca o ulceratie centrala marginita de un contur perlat sau translucid.
•    Carcinom bazocelular plan perlat ulcero-cicatriceal - la nivelul obrazului, regiune temporala, frunte, pielea capului - ulceratie in centru care se cicatrizeaza in centru, care se extinde pe masura ce leziunea se extinde periferic.
•    Carcinom bazocelular ulcerat - localizat la nivelul nasului, buza superioara, unghiul intern al ochiului - ulceratie profunda, margini taiate drept, rotunjite.
•    Carcinom bazocelular terebrant - periorbital, perinazal, perioral, periauricular - evolutie severea, mijloace de terapie ineficiente - ulceratie profunda, distructiva, mutilanta.

2. Forme vegetante - nu invadeaza in profunzime:
•    Carcinom bazocelular globulos - la nivelul nasului, obrajilor, pleoapelor - se prezinta ca o tumora rotunda, de consistenta variabila, suprafata neteda. In stadii avansate se poate ulcera.
•    Carcinom bazocelular nodular - localizat pe pleoape si nas - nodul de consistenta crescuta, roz-rosiatic, de consistenta semidura, cu tendinta de a se ulcera central, poate determina distructii importante.
•    Carcinom bazocelular polilobat - la nivelul fetei, pielii capului, trunchiului - are aspect papilomatos.
•    Carcinom bazocelular vegetant - pe fata, pielea capului, trunchi - creste repede, are aspect polilobat si apoi ulcereaza.

3. Forme particulare (intalnite mai rar):
•    Carcinom bazocelular pigmentat - apare prin pigmentarea formelor descrise anterior, are o culoare cenusie sau neagra.
•    Carcinom bazocelular sclerodermiform - se gaseste exclusiv la nivelul fetei - are evolutie lenta, catre ulcerare, se prezinta ca o placa unica, infiltrata, dura, de culoare galbuie - alba.
•    Carcinom bazocelular superficial - placa scuamoasa, eritematoasa, atrofica, localizata mai frecvent la trunchi, evolueaza lent spre ulcerare.

Evolutie
Evolutia este in general lenta (ani de zile). Prognosticul este mai favorabil decat al celorlalte tumori cutanate maligne. Foarte rar se produce invazie la nivelul ganglionilor sau metastaze viscerale. Se considera ca acest tip de carcinom este o malignitate locala. Tratamentul are o mare importanta pentru evolutia si prognosticul carcinomului bazocelular.

Tratament
Sunt disponibile mai multe metode de tratament:

1. Interventia chirurgicala
Cea mai sigura metoda terapeutica este indepartarea chirurgicala, cu marja de securitate de pana la 1 cm in suprafata, iar in profunzime pana la niveluri hipodermului. Plagile mai mari pot beneficia ulterior de grefa.

2. Radioterapia
Se recomanda mai ales pentru pacientii in varsta, care au leziuni extinse. Se folosesc doze mici, fractionate, timp de mai multe saptamani, pentru a evita aparitia cicatricelor, a necrozei sau a radiodermitei. Se recomanda mai ales pentru carcinoamele localizate la nivelul pleoapelor, nasului, urechilor sau al celor extinse si invazive.

3. Electrocauterizarea
Se practica doar in cazurile in care nu se poate efectua excizie chirurgicala sau radioterapie. Nu este indicata in tumorile invazive sau in cele situate in jurul orificiilor pentru ca determina cicatrice retractile. Durata de vindecare este mai lunga si exista riscul de aparitie a cicatricelor hipertrofice.

4. Medicamente
Aplicatii locale de 5 - fluorouracil sau podofilina - pentru formele ulcerate sau vegetante de dimensiuni mici sau in cazul cancerelor multiple.

Interferon gama - se poate administra sistemic sau in infiltratii locale.

5. Laser terapia
Se indica in cazul cancerelor de dimensiuni mici.

6. Crioterapia 
Cu azot lichid, este indicata pentru carcinomul bazocelular de dimensiuni mici, care nu patrunde in profunzime mai mult de 5 milimetri, localizate la nivelul fetei.

7. Chimioterapia sistemica 
Se utilizeaza in carcinoamele avansate si in cele extinse. Se folosesc: methotrexate, ciclofosfamida, cisplatin, doxorubicina, bleomicina.Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

carcinomul bazocelular cauze simptome forme ulcerate forme vegetante
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1482 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014221 (s)