News Flash:

Carcinogeneza. Vezi care alimente si medicamente pot favoriza aparitia cancerului

25 Februarie 2011
6008 Vizualizari | 0 Comentarii
Telina si hreanul contin substante care daca sunt consumate in exces pot avea efect carcinogen

Carcinogeneza reprezinta o succesiune de evenimente in urma careia o celula normala este transformata intr-una maligna prin mutatii aditionale sub actiunea unor agenti initiatori si promotori cu dezvoltarea unui fenotip de cancer. Agentii carcinogeni sunt diversi (substante chimice, radioactive, virusuri, hormoni) si lezeaza sau provoaca mutatii ale genelor in timpul replicarii AND (transcriptie).

In mod normal enzimele identifica erorile in procesul de transcriptie, le indeparteaza si le repara; uneori, neidentificarea de catre proteinele reglatorii a acestor erori va determina o mutatie permanenta care va fi transmisa si celulelor fiice.

Studiile recente sugereaza ca neoplazia se dezvolta din interactiunea complexa a expunerii la agenti carcinogeni si acumularea mutatiilor la nivelul diverselor. Exista gene ale neoplaziei, numite oncogene, activeaza diviziunea celulara si influenteaza diviziunea embriogenetica; exista gene tumorale supresor care stopeaza diviziunea celulara.

Celulele normale contin in mod normal protooncogene ( precursori ai oncogenelor) si gene tumoral supresor, care "dormiteaza" pana cand sunt transformate de mutatiile produse.
Principalele cauze ale producerii leziunilor genetice sunt: virusuri, radiatiile, factorii de mediu si factorii alimentari, hormonii. Alti factori care interactioneza si care pot creste riscul de cancer  sunt: varsta, statusul nutritional, balanta hormonala si raspunsul la stres.

Un organism sanatos se poate proteja impotriva cancerului, cancerul se produce atunci cand sistemul imun sau alte mecanisme de control se dezechilibreaza si nu mai pot realiza preventia cancerului.

Iata cateva substante care pot provoca aparitia cancerului:

1. Carcinogeni prezenti natural in alimente

Alimentele pot constitui in anumite conditii factori favorizanti ai aparitiei neoplaziei. Desi substantele cancerigene alimentare sunt consumate in cantitati mici de-a lungul anilor, efectul lor este cumulativ, boala aparand dupa mai multi ani. Paradoxal, efectul cancerigen al alimentelor este mai mic in tarile slab industrializate comparativ cu cele dezvoltate economic. Se estimeaza ca influenta carcinogena a substantelor naturale mutagene se exercita la concentratii mari ale acestora. Iata cateva substante naturale prezente in alimente, care au efect carcinogen:

Cicazina este un alcaloid vegetal izolat din fructele arborelui de paine Cycas Circinalis si a altor specii din familia Cycadaceae, utilizate ca sursa principala de hidrati de carbon in unele zone tropicale si subtropicale. Prin activarea metabolica sub actiunea β-glucozidazei bacteriene din lumenul intestinal se elibereaza agliconul metilazoximetanol. Acesta la randul lui este metabolizat de enzimele tisulare rezultand un puternic agent electrofil, cu propietati cancerigene.

Glicozidul sinigrina prezent in hrean si mustar prin hidrolizare se transforma in alchilizotiocianat, dovedit a avea actiune cancerigena.

Cafeina, desi a dovedit in vitro efecte mutagene, totusi in vivo nu a mai prezentat aceleasi consecinte. Tinand insa cont de rezultatele experimentale si de faptul ca traverseaza usor placenta avand tendinta a se acumula fetal, se recomanda femeilor insarcinate sa micsoreze consumul de cafea.

Utilizarea acesteia ar putea fi limitata si prin prisma substantelor cancerigene rezultate prin procesul de prajire (hidrocarburi aromatice policiclice, pirolizate ale proteinelor, grasimilor si glucidelor ). Mai multi autori considera ca proportia de cancer pancreatic potential atribuabila consumului de cafea este de peste 50 %.

Gossypolul, substanta prezenta in uleiul de seminte de bumbac folosit la prepararea unor margarine

Psoralenul, substanta prezenta in telina, radacina de patrunjel si alte plante inrudite, are efect carcinogen, bineinteles, daca este consumat in exces).

Safarolul, substanta intilnita in structura vegetala a dafinului american si a piperului negru.

2. Substantele chimice prezente in alimente
Aditivii alimentari (coloranti, aromatizanti, etc. ), contaminantii alimentari (pesticide, insecticide, clorura de vinil, etc.), substantele poluante provenite din mediu ( in special hidrocarburile aromatice policiclice ) sunt implicate direct in procesul de carcinogeneza.

3. Nitrozaminele
Reprezinta un grup de peste 100 de substante cancerigene, care pot fi introduse in organism odata cu produsele alimentare ce le contin, insa pot fi sintetizate si la nivelul tubului digestiv. Se formeaza din combinarea nitritilor cu amine. Nitritii alimentari provin din ingrasamintele chimice, din folosirea apei bogate in nitriti si din adaosul la preparatele de carne si peste, in scopul pastrarii culorii alimentelor. Ei nu prezinta reactie cancerigena. Aminele rezulta din proteine, aminoacizi si fosfolipide. Se apreciaza ca organismul uman ingera zilnic prin alimente pana la 100 mg amine.

4. Medicamente cu potential efect cancerigen
Unele medicamente chimice, pe linga efectul lor benefic asupra organismului, pot provoca stari anormale in derularea proceselor celulare, declansand astfel cancerul. Intre acestea, specialistii enumera mai ales: estrogenii (cancer uterin si mamar), steroizii anabolizanti (cancer hepatic primar), tranchilizantele, antibioticele, antihistaminicele, cortizonicele, anticonceptionalele.

5. Substante toxice in plante medicinale
Si unele substante toxice din plante medicinale pot fi cancerigene, in special estragolul (uleiul volatil de busuioc - Aetheroleum Basilici), lucidina (radacina de roiba - Radix Rubii), alcaloizii pirolizidinici (tataneasa - Symphytum officinale, flori de podbal - Flores Farfarae, aratel - Cynoglossum officinale, cruciulita - Senecio jacobea si Senecio vulgaris, captalan - Petasites hybridus, limba-mielului - Herba Boraginis), azarona (rizomul de obligeana - Rhizoma calami), acidul aristolochic (marul-lupului - Aristochia clematitis, intrebuintat peste dozele admise si vreme indelungata, fara pauze), heleboreina (spinz - Helleborus purpurascens, la fel, folosit peste dozele admise si multa vreme, fara pauze) si cianurile de potasiu (toate speciile de feriga - Dryopteris filix-mas, Athyrium filix-femina, Dryopteris spinulosa, Polypodium vulgare, Cystopteris fragilis, mai ales sporii degajati de ele). 

O nota aparte o prezinta marul-lupului si spanzul. Potrivit multor cercetatori, aceste plante au certe proprietati anticancerigene (in special de dezintegrare a tumorilor si imunostimulatoare). Dar, depasirea dozei de toxicitate si utilizarea lor interna pe o perioada foarte lunga, fara pauze, pot avea efecte contrare (activarea celulelor canceroase).


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

carcinogenoza oncogene protooncogene cicazina cycas circinalis
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1549 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021263 (s)