News Flash:

Carbenicilina, flacoane injectabile

21 Octombrie 2011
1589 Vizualizari | 0 Comentarii

Compozitie
Un flacon contine carbenicilina disodica echivalent cu 1 g, respectiv 5 g de carbenicilina (-carboxi-benzilpenicilina). 

Actiune terapeutica
penicilina de semisinteza cu spectru larg, superpozabil spectrului Ampicilinei, ingloband in plus, pseudomonas aeruginosa (Bac. pyocyaneum), speciile indol-pozitive de proteus morganii, rettgeri si vulgaris, rezistente laampicilina si la cefalosporine. Mai sunt sensibile la Carbenicilina aproximativ 10-15% din tulpinile de Acrobacter/Klebsiella si unele tulpini de E. coli, rezistente la ampicilina.

Flora gram pozitiva rezistenta la Penicilina G, este obligatoriu, rezistenta la carbenicilina; in cazul celei gram negative rezistenta incrucisata fiind partiala (totala la Proteus mirabilis). Dezvoltarea rezistentei la carbenicilina este posibila in special cand se administreaza doze insuficiente pentru obtinerea efectului bactericid (de aici necesitatea testarii periodice a sensibilitatii germenilor, in timpul tratamentului). 

Mecanismul de actiune al carbenicilinei este acelasi cu al celorlalte peniciline. Nefiind acidorezistenta, carbenicilina se resoarbe in cantitate neinsemnata dupa administrare per os, fiind indicata practic, exclusiv calea parenterala (mai ales i.v., deoarece injectarea i.m. este dureroasa). Carbenicilina difuzeaza in lichidul peritoneal, exsudatul pleural,bila, organe parenchimatoase, oase si l.c.r., aproximativ 80-90% din doza injectata se elimina in urina, in forma activa (carbenicilina nu se metabolizeaza in organism). toleranta generala a carbenicilinei este foarte buna. 

Indicatii
infectii urinare (pielite, pielo-nefrite, uretrite, inclusiv cea generata deneisseria gonorrhoeae) sistemice grave (meningite, endocardite, peritonite, osteomielita), septicemii, infectii respiratorii (in special cele acute) si ale tesuturilor moi (arsuri si plagi suprainfectate) provocate de Pseudomonas, Proteus, E. coli, germeni coliformi s.a., sensibili la carbenicilina.

Mod de administrare

Adulti: Infectii cu Pseudomonas - 2 g i.m. la 6 ore sau 5 g i.v. la 4 ore.
Infectii cu Proteus si alti germeni sensibili - 1 g i.m. la 6 ore sau 2-5 g i.v. la 5 ore. Copii: Infectii cu Pseudomonas - 50-500 mg/kg corp/24 ore, i.m. sau i.v., fractionat in 4-6 reprize. 
Infectii cu Proteus si alti germeni sensibili - 50-400 mg/kg corp/24 ore i.m. sau i.v., in 4-6 reprize. 
Nou nascuti: in septicemii cu Pseudomonas, Proteus si E. coli 225-300 mg/kg corp/24 ore i.m. sau i.v. (perfuzii de 15 minute) in 3-4 reprize. Administrarea i.v. se poate face in forma lainjectie lenta (3-4 minute) sau perfuzie rapida (30-40 minute). Injectarea i.v. se poate asocia cu administrarea i.m. sau in meningita, cu cea intrarahidiana (40 mg/24 ore la adulti si 10-20 mg/24 ore la copii).

Contraindicatii

Sensibilizare la peniciline (obligatorie e analizarea riguroasa in acest sens pentru evitarea unor eventuale reactii anafilactoide severe). 

Precautii
Intrucat 1 g de carbenicilina contine 47 mval. (108 mg) de sodiu, se va tine seama de aceasta la bolnavii cu restrictii in acest sens. La bolnavii cu leziuni renale se vor respecta strict dozele prescrise pentru a se preveni eventualele fenomene hemoragice. 

Reactii adverse
Pot aparea fenomene de intoleranta locala (dureri si induratii la locul injectarii i.m., tromboflebite dupa administrarea i.v.) sau generala (reactii cutanate de tip alergic, greata - leuco si trombopenie, hiperexcitabilitate neuromusculara), hemoragii, care necesita intreruperea tratamentului la bolnavii cu leziuni renale s.a.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

compozitie actiune terapeutica indicatii contraindicatii precautii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1898 viz    0 com
3561 viz    0 com
2246 viz    0 com
2337 viz    0 com
4206 viz    0 com
1672 viz    0 com
1794 viz    0 com

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1479 (s) | 23 queries | Mysql time :0.018141 (s)