News Flash:

Cand vaccinam copiii. Vezi care sunt obligatiile parintilor si ale medicilor

4 Februarie 2011
3292 Vizualizari | 0 Comentarii

Medicina spune ca mai este mult mai bine sa prevenim o boala, decat sa o tratam, iar vaccinarea este un pas in acest sens, caci stimuleaza producerea de catre organism a anticorpilor protectori impotriva agentilor patogeni.

In prima zi de viata, copilul va primi o doza de vaccine antihepatic B, iar in ziua a patra sau a cincea, nou-nascutilor cu greutate de peste 2.500 g li se administreaza i vaccinul BCG, care confera protectie fata de tuberculoza. Iata ce mai include  schema de vaccinare:

La 2 luni

Copilul poate primi vaccinul antipoliomielitic (AP), antidifteric, antitetanic, antipertusis (DTP) - pentru difterie, tetanos si tuse convulsiva - si inca o doza din vaccinul antihepatitic B.

La 4 luni

Se refac aceste vaccinuri, mai putin cel antihepatitic.

La 6 luni

Se refac toate vaccinarile de la 2 luni.

La 1 an

Se refac vaccinarile de la 4 luni

Dupa varsta de un an si la cel putin 30 zile de la ultima vaccinare se va efectua vaccinarea ROR impotriva rujeolei, parotiditei epidemice si rubeolei.

La varsta de 2 ani si 6 luni

Se reface vaccinarea antidifterica, antitetanica, antipertusis (DTP). Dupa aceasta varsta copilul va fi vaccinat in campanii scolare.

Obligatiile parintilor

1. Sa se prezinte cu copilul la data si ora stabilite de medicul de familie.

2. Sa informeze corect medicul asupra starii de sanatate a copilului.

3. Sa prezinte carnetul de vaccinari.

4. Sa urmareasca cu mare atentie copilul in ziua vaccinarii si sa se adreseze urgent medicului in cazul aparitiei unor reactii adverse.

Obligatiile medicului de familie

1. Sa efectueze o anamneza corecta asupra starii de sanatate a copilului.

2. Sa examineze copilul inainte de a-i inocula vaccinul.

3. Sa informeze parintii la fiecare vaccinare despre tipul de vaccin efectuat, despre reactiile adverse ce pot aparea si despre modalitatile de combatere a lor.

4. Sa consemneze in registrul de consultatii, foaia de observatie a pacientului, registrul de vaccinari si carnetul de vaccinari al copilului data la care se efectueaza vaccinarea, denumirea vaccinului utilizat, seria, numarul si data expirarii acestuia.

Reactiile vaccinarii

Pot fi variate, de la reactii locale (fenomene inflamatorii la locul inocularii cu durata de 24 h si care nu necesita tratament) si reactii generale (febra, stare generala alterata, varsaturi, diaree), care cedeaza sub tratament simptomatic, pana la reactii dramatice, cum ar fi socul anafilactic, care necesita tratament de urgenta pentru combaterea colapsului cardio-vascular.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

vaccinarea obligatiile parintilor reactiile vaccinarii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1551 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020291 (s)