News Flash:

Cand sunt insa ingrijoratoare simptomele depresive pentru adolescenti?

20 Februarie 2017
811 Vizualizari | 0 Comentarii
Dificultatile de viata ale adolescentilor sunt diferite de cele ale adultilor. Sunt in plina perioada de formare a unui sine articulat si autonom, se construiesc experimentand, raportandu-se la cei din jur. Sunt deschisi la feedback, au nevoie de el, il asteapta pentru a se defini.

Carcasa protectoare de detasare emotionala pe care multi adulti o au la ei este inca in constructie. Cercetarile din SUA si Australia arata ca unu din cinci adolescenti are risc semnificativ de dezvoltare de tulburari mintale severe.

Friedman si colegii, intr-un studiu din 1983, au ajuns la concluzia ca simptomatologia depresiva la adolescenti se apropie de cea a adultilor, respectiv dificultati in concentrare, stare melancolica, dispozitii schimbatoare, furie si iritare, distantare fata de grupul de prieteni, schimbarea tiparelor alimentare, ideatie suicidara. Adolescentii, spre deosebire de adulti, nu se auto-compatimesc insa la fel de intens.

Depresia este diagnosticata ca atare atunci cand simptomele persista mai mult de doua saptamani. Ce spun insa studiile, care aunt factorii care ii predispun spre depresie pe adolescenti? Kendler si colegii au descoperit ca predictorii cei mai stabili pentru depresie sunt: evenimente de viata negative, factori genetici, un episod depresiv anterior, si temperamentul, respectiv gradul de neuroticism.

In ceea ce priveste depresia ca urmare a evenimentelor de viata negative, este evident ca nu toti cei care trec prin perioade grele de viata dezvolta depresie, dar statistica ne arata ca toti cei care au diagnostic de depresie au trecut printr-un eveniment cu stres major sau printr-o perioada tensionata. Intre 20-50% dintre adolescentii care trec prin evenimente de viata critice pot sa dezvolte depresie.

Ereditatea este un alt factor de risc pentru depresie. Un parinte cu un episod depresiv major reprezinta pentru un adolescent un predictor pentru o eventuala tulburare depresiva. Studiile arata ca depresia este influentata si de trasaturile de personalitate ale adolescentului, trasaturi care in mare parte sunt ereditare.

Factor de risc pentru depresie il reprezinta neuroticismul, caracterizat de lipsa stabilitatii emotionale, un control scazut al impulusurilor, de tendinta de a simti emotii negative cu usurinta, ca de exemplu furie, neliniste, tristete. Acestea sunt pozitiv corelate cu tendinta adolescentului de a percepe si de a experimenta lumea inconjuratoare ca fiind amenintatoare. Aceste trasaturi de personalitate, influentate si de biologia fiecaruia sunt stabile in timp.

Vulnerabilitatea biologica la depresie este un alt subiect de interes pentru studiile de specialitate. Raspunsul biologic disfunctional la situatii stresante reprezinta conform ultimelor cercetari, factori de risc pentru tulburarea depresiva.

Corina Dobre (Mind Education Health) este psiholog cu drept de libera practica si psihoterapeut cognitiv-comportamental si foloseste cu incredere terapia schemelor, terapia prin acceptare si implicare (ACT), terapia prin compasiune, mindfulness si psihologie pozitiva, iar in domeniul terapiei de cuplu, terapia Imago.

sursa: ziare.com 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ereditatea neuroticismul vulnerabilitatea biologica
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1567 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018126 (s)