News Flash:

Cand recurgem la amigdalectomie

21 August 2018
299 Vizualizari | 0 Comentarii

Amigdalele palatine sunt formatiuni limfoide, situate la nivelul orofaringelui si sunt implicate in procesul natural de aparare a organismului. In cursul acestui proces de aparare fata de factorii externi apare o hipertrofie (marire de volum), ca o reactie normala a tesutului. Daca aceasta hipertrofie se mentine in timp si se asociaza cu infectii repetate, amigdalele se transforma din «aparatori» in «agresori» ai imunitatii copilului. Simptomele care apar si se mentin chiar intre puseele acute sunt reprezentate de dureri intermitente de gat, jena la inghitit, miros neplacut al cavitatii bucale, tulburari de respiratie, subfebrilitati, oboseala, lipsa poftei de mancare si ganglioni mariti de volum in regiunea submandibulara. Odata precizat diagnosticul pozitiv de amigdalita cronica, prin examen clinic ORL si examene paraclinice de laborator, medicul ORL va decide tipul de tratament medical sau chirurgical. Interventia chirurgicala prin care se indeparteaza amigdalele palatine se numeste amigdalectomie. Varsta minima a copilului, la care se poate efectua acesta interventie este de 3-4 ani, cu exceptia cazurilor in care exista o importanta obstructie care impune acesta interventie la varste mai mici.

Indicatiile amigdalectomiei sunt urmatoarele: pusee frecvente de amigdalita acuta, mai mult de trei episoade/an, trei ani la rand ; mai mult de cinci episoade/an, doi ani la rand sau  mai mult de 6-7 episoade/an, in conditiile in care copilul este ingrijit corespunzator si fiecare episod tratat corect; infectii repetate cu Streptococ beta hemolitic, care sa rezulte in urma analizelor paraclinice, in conditiile in care s-a efectuat terapie de lunga durata cu Penicilina G; amigdale palatine hipertrofice, care determina fenomene de insuficienta respiratorie preponderent nocturn; existenta in antecedente a unei complicatii supurative periamigdaliene, care a insotit cel putin un episod acut; in cazul in care exista poliartrita reumatismala, a carei evolutie a fost influentata de pusee repetate de angina; daca exista nefropatii acute repetate; prezenta unor infectii respiratorii recidivante, care insotesc puseele de angina.

Exista situatii in care amigdalectomia este contraindicata: boli hematologice grave (hemofilia), insuficienta hepatica, insuficienta renala, boli cardiovasculare decompensate, neoplasme, tuberculoza in evolutie, epidemii ale unor boli infecto-contagioase. Din momentul in care s-a stabilit indicatia de amigdalectomie urmeaza o serie de etape obligatorii:  efectuarea unui set de analize indicat de catre specialist;  urmarea unui tratament preoperator, pentru eventuala corectie a unor constante biologice si prevenirea unor complicatii care pot aparea postoperator;  consult preanestezic efectuat de catre medicul specialist ATI, deoarece este recomandabil ca interventia sa fie efectuata sub anestezie generala, la copil. Amigdalectomia este o interventie chirurgicala care nu necesita spitalizare indelungata. De obicei, pacientul se interneaza dimineata si paraseste spitalul in cursul aceleasi zile, daca evolutia este favorabila. Postoperator, se recomanda evitarea consumului de bauturi sau alimente fierbinti, repaus la pat, hrana semisolida, se evita expunerea la soare, efortul fizic, precum si expunerea in colectivitati de copii, deoarece exista risc crescut de contactare a unei infectii virale, care poate influenta negativ evolutia.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

amigdalita extirpare amigdale amigdalectomie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1533 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014975 (s)