News Flash:

Cand ne face bine un pahar de vin

14 Februarie 2018
7901 Vizualizari | 0 Comentarii

In afara de a ne relaxa, aceasta licoare are numeroase proprietati terapeutice, care-l fac util in cel putin cinci situatii.

Vinul este consumat mai frecvent in Europa decat in oricare alta parte a lumii. In unele zone precum Iran, vinul se consuma inca de acum 6.000 i.Hr, in timp ce europenii au gustat prima data aceasta bautura cu 1.500 de ani mai tarziu, dupa cum arata descoperirile arheologice din Grecia.

Chiar daca atunci nu se stia de resveratol sau polifenoli (ce actioneaza ca si antioxidanti, prevenind degradarea celulelor din organism), cu totii au observat ca licoarea are o actiune benefica. Nici acum nu sunt intelese toate efectele polifenolilor, desi se banuieste ca acestia sunt cei care dau valoare vinului, din punct de vedere al sanatatii. 

Totusi, in urma studiilor medicale, s-a stabilit ca vinul este benefic in 5 feluri.

  • 1. Lupta cu bolile de inima. Un raport recent publicat in American Journal of Clinical Nutrition arata ca un pahar de vin pe zi face bine inimii, deoarece pastreaza sanatatea arterelor, reducad inflamatiile de la nivelul acestora. 
  • 2. Intareste oasele. Mai multe cercetari realizate in Marea Britanie si Franta au demonstrat ca femeile care consuma regulat vin au oase mai dense, mai sanatoase. Acest aspect este mai cu seama important pe masura ce anii trec, cand, odata cu menopauza, femeile sunt predipuse la osteoporoza. Riscul aparitiei aceste boli este mult micsorat, uneori anulat. Oamenii de stiinta suspecteaza faptul ca alcoolul mareste nivelul de estrogen in cazul femeilor, crescand si concentratia altor hormoni, fapt ce contribuie la sanatatea oaselor. 
  • 3. Lupta cu cancerul. Acelasi antioxidant resveratol are si proprietati anti-cancer, micsorand cel mai mult riscul de cancer al esofagului. 
  • 4. Previne diabetul de tip 2. Vinul imbunatateste si sensibilitatea organismului la insulina, reducand astfel riscul instalarii diabetului de tip 2, dupa cum se arata intr-un studiu recent publicat in jurnalul Diabetologia. 
  • 5. Pentru un ficat sanatos. Cercetatorii de la Universitatea California recomanda un pahar de vin pe zi pentru sanatatea ficatului. Potrivit acestora, "tariile" si berea nu fac decat sa imbolnaveasca ficatul. Insa acestia reamintesc ca daca se trece peste 2 pahare de vin pe zi, efectele benefice sunt anulate, bautura devenind nociva.

Citeste si: 

Mituri despre mahmureala

Vinul fiert, leac pentru inima 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

resveratol polifenoli intareste oasele osteoporoza insulina
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1688 (s) | 34 queries | Mysql time :0.024282 (s)