News Flash:

Cand apelam la peeling-ul chimic?

20 Februarie 2019
177 Vizualizari | 0 Comentarii

În primul rând, peeling-ul (din engleză - „curăţare” sau „descuamare”) poate fi folosit în fiecare săptămână pentru a readuce strălucire apielii, îndepărtând celulele moarte de la suprafaţa pielii şi stimulând reînnoirea celulară. Putem folosi atât produse special create pentru peeling”, pe care le găsim în diverse variante în comerţ, dar putem să ne facem acasă propriile produse, utilizând zaţ de cafea, zahăr sau un amestec de făină de porumb şi făină de grâu.
Peeling-ulchimic, pe de altă parte, este o procedură mult mai complexă, dar în acelaşi timp mult mai puţin agresivă decât alte metode, fiind nevoie să apelăm la ajutorul specialiştilor. Acesta ne ajută să scăpăm de aspectul de „mască” pe care pielea noastră ajunge să îl aibă o dată cu trecerea timpului. De exemplu, peeling-ul chimic este un real aliat pentru reîntinerire, pentru lupta împotriva micilor imperfecţiuni, cum ar fi porii dilataţi, ridurile fine, aspectul tern (lipsit de strălucire) sau petele mai închise la culoare decât restul pielii. Concret, procedura presupuneaplicareauneisubstanţechimicepepiele, respectându-se o anumităconcentraţie, astfelîncâtstraturisuperficiale ale pieliisuntdistruse, iarrecuperareaesterapidăşifărăcicatrici. Rezultatulconstăînameliorareatexturiipielii, în particular, şiaaspectuluiacesteia, în general. Datorităefectelordeosebite, obţinuteîntr-un timpscurt, darşi a faptuluicăpreţul nu estefoarteridicat, peeling-ulchimic a ajunssă fie opțiuneapreferată de multepersoaneşi se transformăîntr-un element important al medicineicosmetice a viitorului.
Peeling-uleste un termen de origineengleza care semnifica “ descuamare“ sau “curaţare”, iarmetodadermatocosmeticăcepoartăacestnumeestefolosităpe de o parte pentruîndepartarea de celulelemoarte de la suprafaţapieliiiarpe de alta parte pentrustimulareafunctiacelulelor din straturileprofunde, înducândastfelreinnoireaacestora. Peeling-ulchimicesteconsiderat un act stimulator, regenerativ, care menţinetinereţeaşiluminozitateatenului; el stimuleazăactivitateacelulară, înducesinteza de colagenşielastina, avândastfel un efect benefic asupraelasticităţiişitonicităţiipielii. Deasemeneaacţioneazăşiasuprapigmentului din piele (melanina), ameliorândpetelepigmentareînduse de soare, apărutedupăleziuni de acneesaudupăafecţiuniînflamatorii.
Tipuri de peeling chimicşiîndicaţiilelor
Peeling-ulchimicutilizeazăsubstante special conceputepentru a fi utilizateîntratareapielii.Substantelechimice care suntfolositepentruefectuarea peeling-urilordiferăîntreeleprin formula chimică: alfa-hidroxiacizi (ex.acidglicolic), beta-hidroxiacizi( acidsalicilc), acid tricloracetic, solutieJessner, acid retinoic, rezorcinol, fenol etc. precumşiprÎn “puterea” acidului care determinaşiprofunzimeaactiunii sale.
Înfunctie de profunzimeaactiunii, peeling-urile se clasificăîn: foartesuperficiale (determinaexfoliereastratuluicornos, farănecrozaepidermica), superficial (necrozauneiparti a epidermuluisau a uneiparti a acestuia, farădepasireamembraneibazale), mediu (necrozaîntreguluiepiderm, a dermuluipapilarşi a zoneisuperioare a dermului reticular) şi peeling profund (necrozaepidermuluişi a dermuluipana la niveluldermului reticular mijlociu).

Peeling-ulfoarte superficial este o tehnicăceactioneazăasuprastratului superficial al epidermuluişireprezintaceamaiusoarăformă de peeling. Acest tip de peeling esterecomandatfemeilor de peste 30 ani, mai ales dacalocuiescînmediul urban şisuntexpuseîn mod constant unuinivelcrescut de factoripoluanti din mediulînconjuratorşifemeilorfumatoare. Înacestcaz, o serie de celputintrei peeling-urisuperficialereprezinta o solutieacceptabilapentruameliorareaaspectuluipielii.Datoritafaptului ca acest tip de peeling esteunulfoarte superficial, actionand strict asuprastraturilorsuperficiale ale epidermului, estefoarte bland şi nu necesitatimp de izolare-recuperare.
Încazulpacientilortineri care prezintaleziuni de acneesaudoar un ten gras, esterecomandat peeling-ul cu acid salicilic, substanta care esteliposolubilaşi are o actiuneselectivaasupraglandelorsebacee (element important îndezvoltareaacneei), esteantiinflamatorşiantimicrobian.
Dupa 40 de ani o analizaatenta a pieliipoateevidentiamodificarispecifice ale pielii cum ar fi ridurilesuperficialesaupetelepigmentare (peteînchise la culoare); deasemenea se poateconstata un aspect mairugossaupieleuscata, deshidratata
Persoanelor care prezinta o hiperpigmentareindusa de sarcinasau de utilizarea de contraceptive orale( melasmasaumascagraviditatii) se recomanda peeling-ulmediu cu acid glicolicsau acid tricloraceticpentruameliorareaaspectuluipieliiînducându-se o descuamarenedureoasa a pielii care dureazaaproximativ 5-6 zileşi care poatesăameliorezetoateacesteaspecteneplacute
Peelingulprofundesterecomandatpacientelor cu ridurimaiprofunde, mai ales celeperiorale(  dinjurulgurii) sau cu cicatricirezultateînurmaformelor grave de acnee. Proceduraesteagresiva, poate fi însotita de complicatiiredutabileşinecesita un timp de izolaresocialamaiîndelungat. Alternativaacesteiproceduriestetratamentul cu laser fractional, maisigur, maieficientşi cu un timp de recuperaremairedus.
 10 axiomedesprepeelingulchimic
- Fiecare tip de peeling areîndicatii precise şifiecarepacienttrebuiesăbeneficieze de tratamentîndividualizat.
- Este o metodasiguraşieficienta de mentinere a tineretiişisanatatiitenuluiîndiferent de varsta
- Peelingulchimic nu este un tratamentpentrucancerele de piele
- Contraindicatii absolute: pacientnecooperantsau cu asteptarinerealiste, înfectieactivabacteriana,virala (herpes) sauplagideschise, isotretino
- Tratamenteasociate: înjectii cu Botox, asteptati 2 saptamaniapoi un Peeling chimicmediu, apoiînjectii cu Ac. hialuronicdupacedispareînflamatia(aprox 2 saptamani)
- Expunerea la soare, traumatismelemecaniceşifolosirea de make-up înainte de vindecareapielii pot fi cauzeleunorînfectiişicicatrici
- De celemaimulteoriestenecesaraefectuareauneiserii de maimultepeelinguri de acelasi tip saudiferite.
- Nu esterecomandataefectuareamaimultorsedinte de peeling superficial pentru a obtineefecteleunui peeling profund, acestlucrufiindînutil.
- îndiferent de tipul de peeling, acesta nu esteechivalentultehnicilor de reintinerire cu laser şiînconsecintaniciefectele sale nu suntatat de evidenteşi de lungadurataprecum ale acestuia dinurma
- Rezultateleobtinutedupa peeling chimic nu suntpermanenteşi nu esteopritprocesul de imbatranire al pielii

 Ce aşteptărirealisteputemavea de la un peeling chimic? 
- Un ten mailuminos, o piele cu aspect sanatos, mai bine hidratată
- Diminuareaaspectului de pieleseboreica (ten gras)
- Reducerearidurilorsuperficiale, o pielemaifinăşinetedă
- Depigmentarea (decolorarea) petelorpigmentare
- întretinereaşiameliorareatenului la fumatori.

Susanu Clinic – ChirurgiePlastică, EsteticăşiReconstructivă
A: Exclusive Residence, Bloc A7, Parter, StradaPetre Andrei, Iași 700495, România
T: 0730 787268, 073 SUSANU, E: office•susanuclinic.ro, W: www.susanuclinic.ro
 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1566 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015457 (s)