News Flash:

Cancerul veziculei biliare. Cauze si simptome

23 Ianuarie 2012
4925 Vizualizari | 0 Comentarii

Cancerul veziculei biliare este a cincea forma de cancer din populatie si cea mai frecventa forma de cancer hepatobiliar. Incidenta cancerului veziculei biliare creste cu inaintarea in virsta. 75% din bolnavii de cancer sunt peste 64 de ani. Rata dezvoltarii cancerului este mai mare la femei decit la barbati. 

Litiaza biliara si inflamatia veziculei biliare-colecistita sunt cei mai frecventi factori de risc. Studiile au aratat ca persoanele rude de gradul intii cu bolnavii de cancer vezicular sunt predispusi de cinci ori mai mult la dezvoltarea neoplasmului. 

Vezicula de portelan se caracterizeaza prin depunerea de calciu in peretii veziculei biliare. Aceasta conditie patologica este de asemeni un factor de risc. Supravietuirea depinde de stadierea cancerului. Majoritatea pacientilor prezinta metastaze la distanta la prezentare, de aceea prognosticul la 5 ani este de 15-20% supravietuitori. 

Patogenie 
Exista mai multe tipuri histologice de cancer vezicular. Peste 85% sunt adenocarcinoame. Restul sunt mai rare si cuprind: carcinomul scuamos, carcinomul adenoscuamos, carcinomul cu celule mici, sarcomul, tumorile neuroendocrine, limfomul si melanomulveziculei biliare. 
Cancerul vezicular apare in evolutia unei inflamatii cronice. La peste 70% din pacienti sursa inflamatiei este litiaza biliara. Prezenta calculilor creste riscul de cancer de 4-5 ori. 

Alte cauze mai rare de inflamatie veziculara pot fi asociate cu cancerul. Acestea pot include: colangita scleroasa, colita ulcerativa, hepatitele virale, infectia cronica cu Salmonella typhi si paratyphi si infectia cu Helicobacter pylori. 

Totusi au mai fost identificati si alti numerosi factori favorizanti cum ar fi: 
-anumite medicamente: contraceptivele orale, metildopa 
-expunerea la anumite chimicale: pesticide, cauciuc, clorat de vinil 
-expunerile profesionale la: textile, petroleum, produsi de hirtie si produsii din industria incaltamintei 
-expunerea la poluanti ai apei: organopesticide, benzen hexaclorat 
-expunerea la metale grele: cadmiu, crom 
-expunerea la radiatii. 

Obezitatea poate contribui la declansarea cancerului veziculei biliare prin asocierea cu calculii biliari, nivele crescute ale secretiei estrogenice sau prin abilitatea celulelor grase de a secreta un numar mare de mediatori ai inflamatiei. 

Un grad crescut de dezvoltare a cancerului apare si in sindroamele ereditare, incluzind sindromul Gardner, neurofibromatoza de tip I si cancerul ereditar nonpolipozic de colon. In prezent se investigheaza rolul anumitor mutatii oncogene. 

Anatomia anormala cum ar fi defectele congenitale cu ducte pancreaticobiliare anormale si chisturi coledociene cresc de asemenea riscul de cancer. 

Tumora este localizata de obicei in fundusul veziculei biliare. Diseminarea locala prin peretii veziculari poate conduce la invazia directa a ficatului sau la invazie transperitoneala, cu implantari neoplasmice in ficat, intestin si pelvis. Tumora poate invada direct si alte organe adiacente cum ar fi stomacul, duodenul, colonul, pancreasul si ductul biliar extrahepatic. La diagnostic vezicula biliara este distrusa de cancer iar 50% din bolnavi prezinta metastaze in ganglionii limfatici regionali. 

Cauze 
Conditiile patologice asociate cancerului veziculei biliare cuprind: 
-litiaza biliara cronica 
-calcificarea veziculei-vezicula de portelan 
-ileocolita Crohn, colita ulcerativa 
-expunerea la produsi chimici 
-estrogenismul sau medicatia estrogenica 
-purtatorii de bacterii tifice 
-anomaliile anatomice ale ductelor pancreatobiliare 
-polipii veziculei biliare. 

Semne si simptome
Simptomele cancerului veziculei biliare se suprapun cu cele ale litiazei si colicii biliare.Durerea abdominala poate fi difuza si persistenta, decit forma clasica din hipocondrul drept in litiaza biliara. Icterul, anorexia si scaderea in greutate indica de obicei o evolutie avansata. 

Examenul fizic clinic poate descoperi urmatoarele semne: 
-icter moderat tegumentar si scleral 
-urina inchisa la culoare, scaune hipocolice 
-o masa palpabila in hipocondrul drept, semnul Courvoisier 
-limfadenopatie periombilicala-nodulii Sister Mary-Joseph 
-adenopatie stinga supraclaviculara-Ganglionul Virchow 
-diseminare pelvica-masa este palpata la tuseul rectal.

Sursa: Romedic.ro


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

patogenie cauze
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1597 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013981 (s)