News Flash:

Cancerul esofagian. Factori de risc si simptome

5 Septembrie 2011
7964 Vizualizari | 0 Comentarii

Cancerul esofagian se dezvolta atunci cand celule anormale cresc in tesutul esofagian. Acestea formeaza o masa numita tumora. Exista doua tipuri celulare majore ale cancerului esofagian: 

- carcinomul celular scuamos porneste de la celulele epiteliale scuamoase care tapeteaza mucoasa esofagiana la interiorul lumenului organului. Afecteaza de obicei portiunea superioara si mijlocie a esofagului. 
- adenocarcinomul se dezvolta din tesutul glandular care produce mucusul necesar deglutitiei. Apare de obicei in portiunea inferioara a esofagului. 

Carcinomul scuamos se dezvolta din celulele epiteliale ale epiteliului esofagian pluristratificat. Este mai frecvent la barbati, la negri dupa 50 de ani, aviind o prevalenta mai crescuta in unele regiuni din China, Iran si Europa. 

Adenocarcinomul apare frecvent ca o complicatie a esofagului Barrett, fiind mai frecvent la barbati, dupa 40 de ani, la care se impune o supraveghere endoscopica sistematica pentru a se decela in stadiu precoce. Boala de reflux gastroesofagian este factorul declansator principal. Lezarea repetata a epiteliului esofagian de catre sucul gastric regurgitat determina transformarea epiteliului scuamos in epiteliu cilindric intestinal. Alterarile genetice care urmeaza determina instalarea displaziei in diferite grade. 

Factori de risc
Cauza exacta a cancerului esofagian este incerta. Exista anumiti factori de risc implicati in acest tip de cancer: 

- varsta inaintata, peste 60 de ani este mai frecvent asociata cu cancerul esofagian. 
- barbatii sunt de trei ori mai predispusi la dezvoltarea unui cancer esofagian decat femeile. 
- rasa africana este mult mai afectata de cancerul esofagian decat restul. 
- fumatul reprezinta un factor de risc major pentru cancerul esofagia scuamos, factorul carcinogen fiind nitrosaminele rezultate din combustia tutunului. 
- alcoolul este un alt factor de risc, mai ales atunci cand se asociaza cu fumatul. 

Factorii locali care predispun la carcinomul mscuamos esofagian sunt: acalazia cardie, stenoza postcaustica, esofagita peptica, stenoza esofagiana peptica si diverticulul Zenker. Esofagul Barrett si boala cronica de reflux gastroesofagian determina o conditie precanceroasa.

Human papilloma virus determina o infectie cu risc crescut de carcinogeneza esofagiana, prin modificari tisulare in structura epiteliala a corzilor vocale, cavitatii bucale. 

Factori dietetici sunt reprezentati de carenta de proteine si vitamine, alimentele contaminate cu aflatoxine, excesul de sare si calciu, bauturile prea fierbinti. Fructele si legumele proaspete, citricele si soia ar avea un efect protector, prin continutul bogat in vitamina C cu rol antioxidant. 
Istoricul familial de cancer este un factor predispozant. 

Simptomele cancerului esofagian
Cancerul esofagian este asimptomatic in stadiile initiale; in evolutie simptomele sunt discrete si neglijate de catre bolnav. Simptomatologia devine evidenta in cancerul avansat si consta in :

- disfagie continua si progresiva, intai pentru alimente solide apoi si pentru lichide;
- durere retrosternala;
- tuse, dispnee, voce ragusita. 
- hemoptizie si hematemeza;
- paralizia corzilor vocale. 

Icterul si durerea osoasa sunt manifestari ale metastazarii sistemice. Metastazarea cerebrala determina: confuzie, cefalee si convulsii. Diseminarea intestinala cauzeaza hemoragie, varsaturi si anemie feripriva. 

Complicatiile cancerului esofagian sunt:
- metastazele osoase, pulmonare, cerebrale, intestinale, renale
- pneumonia de aspiratie;
- hemoragia digestiva superioara cu sindrom anemic secundar. 

 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cancerul esofagian
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1416 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014013 (s)