News Flash:

Cancerul de intestin subtire. Simptome si cauze

31 Mai 2018
30083 Vizualizari | 0 Comentarii

Cancerul de intestin subtire este o tumora maligna care se dezvolta din tesuturile intestinului subtire si are capacitatea sa se extinda la organele din jur si sa se raspandeasca in intregul organism (metastazare). Intestinul subtire al omului este alcatuit din trei parti: duodenul, jejunul si ileonul. Tumorile canceroase se pot dezvolta in oricare dintre portiunile intestinului subtire. Pot proveni din mucoasa (adenocarcinoame), din tesutul conjunctiv (sarcoame) sau neuroendocrin (carcinoide) etc. O categorie aparte o reprezinta tumorile intestinale cu origine stromala (GIST - gastrointestinal stromal tumors), care sunt derivate din celule speciale aflate in peretele intestinal. Pentru ca GIST nu dau intotdeauna metastaze, nu toti cercetatorii le considera tumori maligne. Totusi, majoritatea le includ la neoplazii, aplicandu-le aceleasi principii de tratament.

Cauzele cancerului de intestin subtire
Conform unor studii, preponderenta cancerului duodenului, in raport cu cancerul altor portiuni ale intestinului subtire, se explica prin faptul ca duodenul (partea superioara a intestinului subtire) primul contacteaza cu substantele cancerigene, fie patrunse in organism cu alimentlee, fie continute in bila si in sucul pancreatic. Unele observatii clinice arata ca riscul dezvoltarii cancerului de intestin subtire creste odata cu varsta, in special, dupa 60 ani.

Conform datelor unor cercetari, consumul regulat al produselor alimentare care contin multe grasimi animale (carne grasa, untura etc.), precum si al produselor sarate, uscate si afumate sporeste, de 2-3 ori, riscul dezvoltarii cancerului de intestin subtire. In urma unui studiu, s-a stabilit ca consumul regulat al bauturilor alcoolice si fumatul, de asemenea, sporesc riscul dezvoltarii cancerului de intestin subtire, insa, in cadrul altor studii aceste concluzii nu s-au confirmat.

Cancerul de intestin subtire si alte boli ale intestinului subtire
Diversele boli cronice ale intestinului subtire, in urma carora mucoasa acestuia se inflameaza si se distruge, sporesc, de asemenea, riscul dezvoltarii tumorilor maligne. De exemplu, riscul dezvoltarii cancerului de intestin subtire este de peste 100 ori mai mare la pacientii care sufera, timp de 10-20 ani, de boala Crohn, in raport cu oamenii care nu sufera de aceasta maladie. La persoanele care sufera de boala Crohn, de regula, tumoarea se dezvolta in ileon, deoarece anume ileonul se inflameaza cel mai frecvent in urma acestei boli. Descrierea detaliata a bolii Crohn si modul tratamentului acestei boli sunt prezentate in articolul Boala Crohn. Unele studii, efectuate in SUA, au aratat ca riscul dezvoltarii cancerului de intestin subtire este sporit si la persoanele care sufera de celiachie. Deoarece, celiachia este o boala, despre care majoritatea oamenilor simpli aproape ca nu cunosc nimic, iar medicii considera ca aceasta boala nu poate sa se dezvolte la maturi, ea ramane, deseori, neobservata de-a lungul intregii vieti a omului. Descrierea detaliata a celiachiei si modul tratamentului acestei boli sunt prezentate in articolul Celiachia (intoleranta la gluten).

Cancerul de intestin subtire si cancerul de colon
Cancerul de intestin subtire se intalneste mult mai rar decat cancerul de colon, insa intre aceste doua boli exista o relatie importanta. In special, la oamenii care, in urma tratamentului cancerului de colon, au supravietuit, se observa un risc sporit de imbolnavire de cancer de intestin subtire. si invers, cei care s-au tratat de cancer de intestin subtire trebuie sa se pazeasca de cancer de colon. Asemenea tumorilor la intestinul gros, cancerul de intestin subtire, adesea, se dezvolta din polipii intestinali. Se cunoaste ca, in unele cazuri, predispozitia la formarea polipilor intestinali se transmite prin ereditate. Din aceasta cauza, riscul dezvoltarii cancerului de intestin subtire este mai mare la persoanele, rudele apropiate ale carora (parintii, fratii), de asemenea, au suferit, fie ca de cancer de intestin subtire, fie ca de cancer de colon.

Simptomele si semnele cancerului de intestin subtire
In majoritatea cazurilor, in stadiul incepator de dezvoltare (in primele 6-12 luni ale bolii) cancerul de intestin subtire, fie ca nu se manifesta prin niciun simptom, fie ca se manifesta numai prin simptomele pe care oamenii (in special, persoanele cu o varsta inaintata) le considera ca ceva "firesc" si nu se adreseaza, din cauza acestora, medicului. Adesea, singura manifestare a tumorilor maligne in intestinul subtire este o anemie a carei cauza nu poate fi gasita. Anemia este provocata de sangerari repetate, produse prin ulcerarea mucoasei care acopera tumora sau chiar a tumorii propriu-zise. Durerile apar in fazele avansate ale bolii si sunt nespecifice, datorita pozitiei variabile pe care o ocupa ansele intestinale. Durerile cu origine duodenala se manifesta in portiunea superioara a abdomenului, la marginea inferioara a sternului (in "capul pieptului") sau imediat la dreapta acestui punct, de unde si confuzia cu un ulcer, o suferinta hepatica sau biliara. Durerile din afectiunile jejunale sau ileale au o localizare imprecisa.

De regula pacientii descriu dureri periombilicale (in jurul buricului), dar ele pot merge din jumatatea stanga a abdomenului (jejun) spre fosa iliaca dreapta (ileonul terminal). Tumorile ileonului terminal pot mima o apendicita. Greturile si varsaturile apar cand tumora impiedica golirea intestinului. Circa o jumatate dintre oamenii care sufera de cancerul de intestin subtire afla despre existenta bolii in urma interventiei chirurgicale de urgenta, la care ei au fost supusi in scopul tratamentului ocluziei intestinale.

5 alimente care duc sigur la cancer
Cum se manifesta boala Crohn
Ce boala crunta pot face pacientii cu celiachie daca nu se feresc de gluten
Cancerul colorectal
 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tumora maligna intestinul subtire substantele cancerigene
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1963 (s) | 34 queries | Mysql time :0.047410 (s)