News Flash:

Cancerul de corp uterin

1 Aprilie 2011
3567 Vizualizari | 0 Comentarii
prof dr Mircea Onofriescu
Cancerul de corp uterin sau de endometru este considerat, clasic, o neoplazie a femeii varstnice, iar astazi este pe cale sa devina cancerul genital feminin cel mai frecvent in tarile dezvoltate Grupe de risc: nulipare (femeile fara copii), supraponderale (80%), femeile cu diabet (65%) sau hipertensive, pacientele care fac tratament cu Tamoxifen pentru cancer de san, pacientele care au prima menstra devreme, la 12 ani, si ultima menstruatie tarziu, peste 52 de ani, femeile cu antecedente de cancer de endometru in familie

Cancerul endometrial reprezinta transformarea maligna (cancer) a celulelor de la nivelul endometrului. Acesta este tesutul superficial care acopera suprafata interna a uterului. Cancerul de corp uterin sau de endometru este considerat, clasic, o neoplazie a femeii varstnice, iar astazi este pe cale sa devina cancerul genital feminin cel mai frecvent in tarile dezvoltate si, in particular, in SUA si Canada, unde acesta tinde sa-l inlocuiasca pe cel de col uterin, care este intr-un declin evident. Varful de incidenta este la varstele de 55 - 65 ani. Este al IV-lea cancer genital feminin ca incidenta, ocupand locul 7 ca decese prin cancer la femeie.

Grupe de risc: nulipare (femeile fara copii), supraponderale (80%), femeile cu diabet (65%) sau hipertensive, pacientele care fac tratament cu Tamoxifen pentru cancer de san, pacientele care au prima menstra devreme, de la 12 ani, si ultima menstruatie tarziu, peste 52 ani, femeile cu antecedente de cancer de endometru in familie.

Simptome
Diagnosticul de cancer de corp uterin poate sa fie suspicionat in fata urmatorului tablou clinic:
- scurgeri hematice vaginale la paciente la varsta post-menopauzei sau peri-menopauzei, in special cand este asociat cu: nuliparitatea, obezitatea, diabet si boli hepatice.
- simptomul cel mai frecvent intalnit (80-90%) este hemoragia uterina in post-menopauza.
- pacientele pot prezenta si leucoree (scurgere vaginala) serohematica. Durerea pelvina apare foarte rar.
- la pacientele cu uter marit de volum si blocarea tumorala a canalului cervical poate aparea piometria si hematometria (acumularea de lichid infectat sau sange in uter). Se pot resimti dureri lombare, din cauza invaziei ganglionilor para-aortici.

Precizarea diagnosticului
Explorarile necesare pentru precizarea diagnosticului sunt: histeroscopia (introducerea unui dispozitiv optic in cavitatea uterina care vizualizeaza neoplazia), chiuretaj endocervical (col uterin) cu biopsie endometriala (recoltare de tesut din cavitatea uterina), ecografia transvaginala (existenta unei mucoase endometriale peste 5 mm trebuie sa reprezinte un semnal de alarma pentru femeile aflate in menopauza) si frotiu cito-vaginal (are o valoare limitata).

Factorii interni si externi
Factorii prognostici ai carcinoamelor de endometru sunt:
- factorii uterini (tipul histologic; gradul de diferentiere a celulelor; invazia (profunzimea) in miometru; invazia colului uterin; interesarea spatiilor capilare.
- factorii extrauterini: invazia anexelor; pozitivitatea citologiei peritoneale (prezenta celulelor maligne in cavitatea uterina; metastaze ganglionare pelvine si para-aortice; localizarea bolii extra-uterine (anexe v.s. vagin v.s. ganglion).

Tratament
Cancerul de endometru este boala ginecologica maligna cu nivelul cel mai inalt de operabilitate si curabilitate. Chirurgia este elementul diagnostic si terapeutic determinant al cancerelor de corp uterin.
Datorita necesitatii de a determina gradul de invazie, invazia in miometru, diseminarea limfatica, metastazarea ovariana, tubara si peritoneala, este obligatoriu ca gestul chirurgical sa se faca pe cale abdominala, dupa chiuretajul biopsic care pune diagnosticul de certitudine.

Se practica histerectomia cu anexectomie bilaterala, prin laparotomie mediana subombilicala. Se recomanda limfadenectomie pelvina si para-aortica in situatia in care gradul de invazie miometriala spre colul uterin sau spre organele vecine este mare, in cazul unor anumite tipuri histologice etc. Radioterapia carcinoamelor de endometru se recomanda postoperator pentru ganglionii pelvini si vagin, ca tratament adjuvant, si la pacientele cu boala in faza local-avansata (stadiul III si IV). 

Hormonoterapia
Progesteronul si derivatele progesteronice reprezinta medicatia de electie in fazele avansate sau in caz de recidiva a carcinoamelor de endometru. Tratamentul hormonal determina un raspuns terapeutic obiectiv in 20 - 40% din cazuri cu recidive loco-regionale sau metastaze. Chimioterapia in cancerele endometriale avansate ramane paliativa. Nu exista o chimioterapie standard in cancerele de endometru.

Raspunsurile terapeutice sunt partiale (in jur de 20%), iar durata acestora este de 3-6 luni, supravietuirea medie de 7-10 luni. Pacientele care prezinta raspunsuri complete dupa chimioterapie pot avea intervale fara progresie a bolii ce pot dura mai multi ani, dar acestea sunt reduse la numar.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cancerul endometrial simptome precizarea diagnosticului tratament
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1670 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021325 (s)