News Flash:

Cancerul de colon – o problema de sanatate publica

1 August 2011
3074 Vizualizari | 0 Comentarii
prof dr Eugen Tarcoveanu
Cancerul de colon constituie o cauza majora de morbiditate si mortalitate în lume, afectand 1 din 20 de locuitori în tarile dezvoltate si este a doua cauza dedeces prin cancer, la ambele sexe, în Europa. Acesta este motivul pentru care cancerul de colon reprezinta o problema de sanatate publica în majoritatea tarilor europene, în America si chiar în Japonia. Schimbarea obiceiurilor alimentare si toxice în Japonia a dus la cresterea incidentei de la 10,9 la suta de mii (%000) de locuitori la barbati si 9,7 la suta de mii de locuitori la femei în 1975, la 42,3 la %000 locuitori la barbati, respectiv 24,4 la %000 locuitori la femei, în 1998. La sfarsitul anului 2007, în lume se vor înregistra aproximativ 1.000.000 cazuri noi de cancer colo-rectal si peste 500.000 de decese.

In tara noastra, incidenta cancerului colorectal a crescut de la 13%000 în 1994 la 23%000 în 2002. Cercetarile privind biologia moleculara a cancerului de colon, studiile de genomica tot mai aprofundate întrezaresc speranta controlului acestei boli. Singura sansa de a îmbunatati supravietuirea bolnavilor cu cancer de colon consta in diagnosticul precoce, managementul adecvat fiecarui stadiu în echipa multidisciplinara si supravegherea activa, sistematica, post terapeutica a tuturor bolnavilor inventariati într-o baza de date.

Tratamentul trebuie diferentiat pe stadii si adaptat fiecarui bolnav, care dezvolta o forma particulara de boala. Abordul laparoscopic castiga tot mai mult teren în tratamentul chirurgical al cancerului de colon. In stadiile 0, I si II, acesta reprezinta tratamentul standard. In stadiul III, abordul laparoscopic este indicat în conditiile în care se realizeaza o disectie D3 a limfonodulilor dupa principiile oncologice. In stadiul IV, în unele cazuri se prefera abordul laparoscopic al cancerului de colon si rezectia clasica sau laparoscopica într-un singur timp a metastazelor hepatice (3).

Supravegherea activa a bolnavilor operati pentru cancer de colon, a bolnavilor cu risc crescut de a dezvolta aceasta neoplazie (cancer polipozic, cancer familial, cancere colice multiple sincrone sau metacrone operate, polipectomii pentru cancer în stadiul 0) este esentiala. 

Cea mai importanta cale de a detecta în timp util aparitia recidivelor si, mai ales, a metastazelor este supravegherea sistematica a bolnavilor cu cancer de colon în stadiile I-III, care au beneficiat de rezectie radicala curativa, cu limfadenectomie D3, supraveghere care are, în plus, sansa sa descopere si alte leziuni colice (polipi sau cancere metacrone).
Cea mai completa schema de supraveghere este cea recomandata de Societatea Japoneza pentru Cancerul Colorectal, adaptata de noi, care recomanda:
- examen clinic si determinarea ACE (Antigenului Carcino-Embrionar) la fiecare 3 luni în primii 3 ani si la fiecare 6 luni pana la cinci ani;
- ecografie abdominala si radiografie toracica la 6 luni pana la 5 ani;
- computer tomografie toraco-abdominala si colonoscopie anual pana la 5 ani (2).
Chirurgului, ca membru al echipei multidisciplinare care trateaza cancerul de colon, îi revine un rol important în diagnostic, tratament si follow-up.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tarile dezvoltate europa
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1446 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014904 (s)