News Flash:

Calitatile terapeutice ale mangoldului

20 Septembrie 2011
4580 Vizualizari | 0 Comentarii

Denumire stiintifica: Beta vulgaris, var. cicla.

Mangoldul este o planta legumicola bienala, care apartine familiei chenopodiaceelor. In fapt, mangoldul este o varietate de sfecla, cultivata pentru frunze si pentru petiolul acestora. Frunzele acestei plante sunt dezvoltate, ondulate, cu petiol puternic, consistent, carnos. Petiolul poate ajunge si la 30 cm lungime si 5-8 centimetri latime. Este placut la gust, fraged, suculent, culoarea fiind galbuie, roza sau alba.

Frunzele mangoldului sunt folosite la salate, supe, mancaruri naturiste, inclusive budinci si placinte. Petiolul se fierbe si are cam aceleasi intrebuintari, utilizarea sa depinzand si de fantezia culinara a consumatorului. In alimentatie, frunzele de mangold pot inlocui spanacul.

Substante active importante: vitamina C, glucide, celuloza, substante proteice, foarte multe saruri minerale (potasiu, sodiu, fosfor, calciu - in cantitati cu adevarat semnificative). Daca petiolul este bogat in potasiu, frunzele se remarca prin continutul in vitamina C, potasiu, calciu, fosfor.

Indicatii terapeutice
Frunzele de mangold sunt un aliment excelent pentru cei care au lipsa de potasiu, calciu, fosfor. Petiolul este recomandat celor care au nevoie de sodium si potasiu, acesta semanand, in multe privinte, cu sparanghelul si conopida.

Mangoldul faciliteaza digestia si are, de asemenea, proprietati antiinfectioase si contribuie la mai buna circulatie a sangelui. Potrivit unor studii, preparatele de mangold au si efecte antitumorale.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

denumire stiintifica mangoldul indicatii terapeutice
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1616 (s) | 23 queries | Mysql time :0.030216 (s)