News Flash:

Calciu sandoz +vit. C 1000 mg

5 Octombrie 2011
4662 Vizualizari | 0 Comentarii

Un comprimat efervescent contine calciu 0,26 g sub forma de carbonat de calciu 0,327 g si gluconolactat de calciu 1 g si acid ascorbic 1 g.

Forma farmaceutica
Comprimate efervescente.

Indicatii terapeutice
Deficit de calciu si vitamina C
Necesitate crescuta de calciu si vitamina C (de exemplu in timpul sarcinii si alaptarii, la copiiin timpul perioadelor de crestere rapida, la batrani, in timpul bolilor infectioase si convalescentei).
Adjuvant in raceala si gripa.

Doze si mod de administrare
Comprimatele efervescente trebuie dizolvate intr-un pahar cu apa.
Adulti si copii peste 7 ani: doza recomandata este de 1 comprimat efervescent Calciu-Sandoz+ Vit.C 1000 mg pe zi.
Copii: - copii cu varsta intre 3 -7 ani: doza recomandataeste de 1/2 comprimat efervescent Calciu-Sandoz + Vit.C 1000mg pe zi.
Nu se recomanda administrarea la copii sub 3 ani; se vor utiliza forme farmaceutice adecvate varstei.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la oricare dintre componentele medicamentului.
Hipercalcemie (de exemplu, in hiperparatiroidism, supradozaj cu vitamina D, tumori decalcifiante precum plasmocitom,metastaze osoase);
Hipercalciurie.
Insuficientarenala severa.
Calcificari tisulare (nefrocalcinoza).
Litiaza calcica.
Imobilizari prelungite insotite de hipercalciurie si/sau hipercalcemie (tratamentul cu calciu trebuie administrat la reluarea mobilizarii).

Atentionari si precautii speciale
Pentru pacientii cu hipercalciurie usoara (ce depaseste 300 mg - 7,5 mmol124ore) cu insuficienta renala moderata sau usoara este necesara monitorizarea excretiei de calciu din urina.
Daca este necesar, doza de calciu trebuie scazuta sau tratamentul trebuie intrerupt.
Pacientilor cu predispozitie la formarea de calculi renali li se recomanda un aport crescut de lichide.
In timpul tratamentului cu calciu trebuie evitate dozele mari de vitamina D si derivati, cu exceptia cazului cand acest lucru este recomandat special si trebuie efectuat sub stricta supraveghere medicala.

Deoarece s-a raportat ca citratii cresc absorbtia aluminiului, comprimatele efervescente Calciu-Sandoz + Vit.C 1000 mg , care contin acid citric ca excipient trebuie utilizate cu prudenta la pacientii cu insuficienta renala severa, in special la cei care primesc medicamente pe baza de aluminiu.
Pacientii diabetici trebuie sa ia in considerare continutul de zahar al Calciu-Sandoz + Vit. C 1000 mg (2 g/comprimat efervescent), iar pacientii care necesita dieta cu continut mic de sodiu trebuie sa ia in considerare continutul de sodiu al Calciu-Sandoz + Vit. C 1000 mg (0,27 g/comprimatefervescent) .
Dozele mari de acid ascorbic pot interfera cu anumite metode de determinare a glucozei din urina.

Interactiuni cu alte produse medicamentoase, alte interactiuni
Din cauza posibilei formari de complexe non-absorbabile, comprimatele efervescente pot sa scada absorbtia estramustinei, etidronatului si eventual a altor bifosfonati, fenitoinei, quinolonei, tetraciclinei orale sau preparatelor pe baza de fluor. Trebuie respectat un interval de cel putin 3 ore daca acestea sunt administrate simultan.
Tratamentul concomitent cu vitamina D si derivati creste absorbtia calciului.
Absorbtia de calciu din tractul intestinal poate fi redusa prin consumarea anumitor alimente, de exemplu spanac, rubarba, tarate si cereale.

Atunci cand este administrat in doze mari concomitent cu vitamina D si derivati,calciul poate scadea raspunsul la verapamil si eventual, la alte blocante ale canalelor de calciu.
La pacientii digitalizati, administrarea de doze mari de calciu pe cale orala poate creste riscul aritmiilor. Diureticele tiazidice reduc excretia de calciu in urina. Prin urmare trebuie luat in considerare riscul hipercalcemiei atunci cand comprimatele efervescente Calciu-Sandoz + Vit. C 1000mg sunt utilizate concomitent cu astfel de medicamente.

Sarcina si alaptarea
Studii epidemiologice cu administrarea de calciu au demonstrat ca acesta nu creste riscul teratogen la fat.
Desi in laptele matem poate fi excretat calciu suplimentar, concentratia nu este suficienta pentru a produce reactii adverse asupra nou-nascutului.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Nu este de asteptat ca medicamentul sa afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de afolosi utilaje.

Reactii adverse
In cazuri rare, pot sa apara usoare tulburari gastro-intestinale (balonare, constipatie sau diaree).
La pacientii cu predispozitie, tratamentul prelungit cu doze mari de Calciu-Sandoz + Vit.C 1000mg poate determina formarea de calculi la nivelul tractului urinar.

Supradozaj
Nu a fost raportat niciodata supradozaj acut. In cazul supradozajului acut pot sa apara tulburari gastro-intestinale, dar nu este de asteptat aparitia hipercalcemiei, cu exceptia pacientilor tratati cu o doza excesiva de vitamina D si derivati.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

forma farmaceutica indicatii terapeutice contraindicatii supradozaj
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1552 (s) | 23 queries | Mysql time :0.024912 (s)