News Flash:

Calciu sandoz forte 500 mg

4 Octombrie 2011
4321 Vizualizari | 0 Comentarii

Un comprimat efervescent contine calciu 500 mg sub forma de carbonat de calciu 0,3 g si gluconolactatde calciu 2,94 g.

Indicatii terapeutice
Tratamentul deficitului de calciu.
Tratament profilactic atunci cand necesarul de calciu este crescut (perioada de crestere, sarcina, alaptare).
Tratamentul adjuvant al osteoporozei de diferite cauze (post-menopauza, senita, determinata de corticosteroizi,post gastrectomiesau imobilizare).

Doze si mod de administrare
Comprimatele efervescente se dizolva intr-un pahar cu apa.
Adulti: doza recomandata este de 1 g calciu (2 comprimate efervescente Calciu-Sandoz forte
500 mg) pe zi.

Copii:
- copii cu varsta intre 6 ani - 10 ani: doza recomandata este de 500 mg calciu (un comprimat efervescent Calciu-Sandoz forte 500 mg) pe zi.
- copii cu varsta peste 10 ani: doza recomandata este de 1 g calciu (2 comprimate efervescente Calciu-Sandoz forte 500 mg) pe zi.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la oricare dintre componentele medicamentului.
Hipercalcemie (de exemplu, in hiperparatiroidism, supradozaj cu vitamina D, tumori decalcifiante precum plasmocitom, metastaze osoase).
Hipercalciurie
Insuficienta renala severa
Calcificari tisulare (nefrocalcinoza)
Litiaza calcica
Imobilizari prelungite insotite de hipercalciurie si/sau hipercalcemie (tratamentul cu calciu trebuie administrat la reluarea mobilitatii).

Atentionari si precautii speciale
Pentru pacientii cu hipercalciurie usoara (ce depaseste 300 mg - 7,5 mmol/24 ore), cu insuficienta renala moderata sau usoara este necesara monitorizarea excretiei de calciu din urina. Daca este necesar, doza de calciu trebuie scazuta sau tratamentul trebuie intrerupt.
Pacientilor cu predispozitie la formarea de calculi renali li se recomanda un aport crescut de lichide.
In timpul tratamentului cu calciu trebuie evitate dozeIe mari de vitamina D si derivati, cu exceptia cazului cand acest lucru este recomandat special si trebuie efectuat sub stricta supraveghere medicala.
Deoarece s-a raportat ca citratii cresc absorbtia aluminiului, comprimatele efervescente Calciu-Sandozforte 500 mg, care contin acid citric ca excipient trebuie utilizate cu prudenta lapacientii cu insuficienta renala severa, in specialla cei care primesc medicamentepe baza dealuminiu.
Pacientii diabetici trebuie sa ia in considerare continutul de zahar al Calciu-Sandozforte 500 mg (0,87 g/comprimat efervescent), iar pacientii care necesita 0 dieta cu continutmic de sodiu trebuie sa ia in considerare continutul de sodiu al Calciu-Sandoz forte 500 mg (0,27 g/comprimat efervescent).

Interactiuni cu alte prod use medicamentoase, alte interactiuni.
Din cauza posibilei formari de complexe non-absorbabile, comprimatele efervescente pot scadea absorbtia estramustinei, etidronatului si eventual a altor bifosfonati, fenitoinei, quinolonei, tetraciclinei orale sau preparatelor pe baza de fluor. Trebuie respectat un interval de cel putin 3 ore daca acestea sunt administrate simultan.
Tratamentul concomitent cu vitamina D si derivati creste absorbtia calciului.
Absorbtia de calciu din tractul intestinal poate fi redusa prin consumarea anumitor alimente,de exemplu spanac, rubarba, tanlte si cereale.
Atunci cand este administrat in doze mari concomitent cu vitamina D si derivati, calciul poate scadea raspunsul la verapamil si,eventual, la alte blocante ale canalelor de calciu.
La pacientii digitalizati, administrarea de doze mari de calciu pe cale orala poate creste riscul aritmiilor.
Diureticele tiazidice reduc excretia de calciu in urina. Prin urmare trebuie luat in considerare riscul hipercalcemiei atunci cand comprimatele efervescente Calciu-Sandozforte 500 mg sunt utilizate concomitent cu astfel de medicamente.

Sarcina si alaptarea
Studii epidemiologice cu administrareorala de calciu au demonstrat ca acesta nu creste riscul teratogen la fat.
Desi in laptele matem poate fi excretat calciu suplimentar, concentratia nu este suficienta pentru a produce reactii adverse la nou-nascut.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Nu este de asteptat ca medicamentul sa afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
In cazuri rare, pot sa apara usoare tulburari gastro-intestinale (balonare, constipatie sau diaree).

Supradozaj
Nu a fost raportat niciodata supradozaj acut. In cazul supradozajului acut pot sa apara tulburari gastro-intestinale,dar nu este de asteptat aparitia hipercalcemiei,cu exceptia pacientilor tratati cu o doza excesiva de vitamina D si derivati.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

compozitie actiune terapeutica indicatii contraindicatii precautii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1329 (s) | 34 queries | Mysql time :0.024146 (s)