News Flash:

Bucataria, un pericol pentru sanatatea ta. Vezi care sunt lucrurile de care trebuie sa te feresti

19 August 2011
2971 Vizualizari | 0 Comentarii

1. Nu folositi vase de plastic in cuptorul de microunde
Cuptoarele cu microunde in perfecta stare de functionare nu prezinta risc de radiatii. Dar cantitati mari din chimicale nesanatoase pot patrunde in mancare de pe vasele de plastic, la temperaturi mari. Cele mai potrivite sunt vasele ceramice sau de sticla.

In plus, incalzirea mancarii in cuptorul cu microunde modifica structura biologica a alimentelor si le scade valoarea nutritiva, avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. "Cuptorul cu microunde incalzeste mancarea, intr-un mod neobisnuit, prin agitarea moleculelor de apa, care la energii mari se desprind din structura alimentelor", explica acesta. In aceste conditii, la cuptorul cu microunde nu se pot gati feluri intregi de mancare, ci doar acele alimente semipreparate, care contin multe E-uri si au valoare nutritiva scazuta.

2. Nu gatiti la temperaturi mari
Invelisul antiaderent al multor tigai poate elibera substante toxice la temperaturi mari. De aceea este important sa gatiti la foc mic sau mediu. Alternativa este folosirea de vase de gatit din otel inoxidabil.

Alimente care ar trebui sa dispara din bucataria ta 

3. Nu pastrati la frigider, mai mult de o zi, mancarea gatita
Mancarurile organice sunt cele mai sanatoase. Optati pentru produse proaspete, inghetate sau uscate, in locul celor conservate. In ceea ce priveste pastrarea mancarii gatite in frigider, perioada de depozitare nu trebuie sa depa seasca 24 de ore, sustine Gheorghe Mencinicopschi, iar temperatura trebuie sa fie de +4 grade Celsius sau mai scazuta. "Exista pericolul ca unele microorganisme care produc toxiinfectii alimentare sa se dezvolte la temperaturi ce depasesc 4 grade". Pentru congelator temperatura nu ar trebui sa fie mai scazuta de -18 grade Celsius.

4. Evitati sa beti apa de la robinet
Daca locuiti intr-o cladire cu un sistem vechi de alimentare cu apa, lasati apa sa curga pentru cateva minute inainte de a o folosi pentru gatit. Nu e recomandat sa beti apa de la robinet, chiar in situatia in care o filtrati. "Un dispozitiv care ar face apa de la robinet cat de cat sigura costa cel putin 1.000 de euro. Aparatele mai ieftine nu opresc unii paraziti, azotati sau alti contaminanti chimici", mai spune prof.dr. Mencinicopschi.

5. Inlocuiti substantele de curatare cu otet si bicarbonat
Substantele de curatare uzuale pot contine chimicale toxice. Ingredientele naturale sunt la fel de eficiente in eliminarea microbilor si a bacteriilor. Folositi bicarbonat de sodiu pentru curatarea grasimilor si otet pentru eliminarea bacteriilor. Cautati produse de curatare naturale, care nu contin solventi puternici clor, amoniac sau parfumuri si care sunt biodegradabile.

8 probleme medicale rezolvate cu ce ai in bucatarie

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1506 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020225 (s)