News Flash:

Bronhopneumopatia obstructiva cronica

31 August 2011
6241 Vizualizari | 0 Comentarii

Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) include bronsita cronica si emfizemul pulmonar. Bronsita cronica este definita epidemiologic ca fiind productia de sputa (produs eliminat pe gura prin tuse din aparatul respirator) de cel putin 3 luni pe an, 2 ani consecutiv. Determina obstructie prin ingustarea lumenului cailor aeriene datorita prezentei mucusului in exces si a ingrosarii mucoasei. Emfizemul pulmonar consta in dilatarea spatiilor aeriene distale cu distrugerea peretilor alveolari. Determina obstructie prin scaderea elasticitatii pulmonare, care in mod normal mentine caile aeriene deschise in timpul expiratiei. Cele doua entitati coexista in cadrul BPOC-ului si au drept cauza principala fumatul.

Manifestari clinice. Simptomele sunt reprezentate de: tuse, expectoratie, dispnee (senzatie de lipsa de aer), wheezing (suieratura respiratorie cauzata de obstructia partiala a cailor respiratorii). Semnele sunt: hiperinflatie, trahee coborata (micsorarea distantei dintre cartilajul tiroid si furculita sternala), hipertrofia musculaturii respiratorii accesorii, diminuarea zgomotelor respiratorii, crepitatii, cianoza (coloratia albastruie a tegumentelor si mucoaselor).

Unii pacienti cu BPOC au o ventilatie alveolara crescuta. Au o valoare normala sau scazuta a PaCO2 si o PaO2 relativ normala. Sunt dispneici dar nu cianotici, de aici si termenul de pink puffers ("pufaitorul roz"). O alta categorie de pacienti cu BPOC au o ventilatie alveolara scazuta, ceea ce duce la o PaCO2 crescuta si PaO2 scazuta. Acestia sunt cianotici, si daca se complica cu cord pulmonar, devin "blue and bloated" ("albastri si umflati"). Acestea sunt extremitatile spectrului. Majoritatea pacientilor se situeaza undeva intre cele doua extreme.

Cristina GaftonInvestigatii. Radiografia toracica standard arata: hiperinflatie (>6 coaste anterioare vizibile deasupra diafragmului, pe linia medioclaviculara), aplatizarea hemidiafragmelor, reducerea desenului vascular periferic, bule emfizematoase. Testele functionale pulmonare evidentiaza un sindrom obstructiv cu blocarea aerului in alveole (VEMS-volum expirator maxim pe secunda <70%), VR-volum rezidual si CPT-capacitatea pulmonara totala, sunt crescute. In plus mai poate aparea in sange o crestere secundara a numarului de globule rosii (policitemie secundara).

Principii de tratament. Se interzice fumatul, se recomanda fizioterapie constand in exercitii pentru respiratii si pentru drenaj postural. Se urmareste obtinerea unei bronhodilatatii maxime folosind medicamente bronhodilatatoare si se trateaza, daca s-au instalat, hipertensiunea pulmonara si policitemia.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bronsita cronica emfizemul pulmonar manifestari clinice
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1463 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014758 (s)