News Flash:

Bronhopneumonia. Simptome si tratament

22 Septembrie 2011
24326 Vizualizari | 0 Comentarii

Bronhopneumonia este o afectiune pulmonara acuta, cu mai multe focare diseminate in ambii plamani. Etiopatogenia este variata, agentul patogen fiind reprezentat de germenii saprofiti ai cailor respiratorii - pneumococ, stafilococ, hemofil, streptococ, bacilul Friedlander - care actioneaza separat sau asociati.

Boala apare de obicei la copii, batrani, bolnavi, cronici, cu insuficienta cardiaca, hepatite cronice, diabet zaharat, nefrita cronica, supuratii cronice, neoplazii diverse etc. De cele mai multe ori, un germene initial - cel mai adesea un virus (gripal, adenovirus, virusul rujeolei, al tusei convulsive etc.) - declanseaza boala pe care se grefeaza bacterii de suprainfectie (pneumococ, streptococ etc), care-i confera caracterul specific.

Boala, initial virotica, scade fortele de aparare ale organismului si exacerbeaza flora saprofita. Infectia este favorizata de frig, umiditate, denutritie, alcoolism, deformari toracice, boli cronice etc.

Simptomele bronhopneumoniei
Debutul bolii este uneori brutal, dar de obicei insidios, fiind caracterizat prin febra (care creste progresiv), frisoane repetate (adeseori pot lipsi), dispnee cu caracter polipneic, tuse uscata chinuitoare, astenie si adinamie pronuntata, in perioada de stare, care apare de obicei inca din ziua a doua, starea generala se altereaza, astenia si adinamia sunt extreme, uneori apar agitatie si delir.

Febra se mentine ridicata, dar neregulata, oscilanta. Dispneea este fenomenul dominant. Este polipneica, uneori ducand la asfixie. Tusea se insoteste de expectoratie muco-purulenta, uneori striata de sange. Apare cianoza fetei si a extremitatilor, iar pulsul este mic si tahicardie.

Doua elemente frapeaza in evolutia bronhopneumoniei: variabilitatea - simptomelor prezentate se schimba de la o zi la alta si discordanta dintre starea generala grava a bolnavului si absenta sau discretia semnelor fizice.

Evolutia este variabila, dar mai indelungata si mai grava decat a pneumoniei, putand dura mai multe saptamani. Sub influenta tratamentului, febra scade pro­gresiv. Boala continua sa fie una dintre cele mai frecvente cauze de deces la persoanele in varsta.

Diagnostic si tratament
Diagnosticul este sugerat de debutul mai putin brusc, afectarea severa a starii generale si de semnele fizice reduse. Examenul sputei si al sangelui arata modificari similare cu cele din pneumonie. Examenul radiologic indica umbre multiple, cu contururi difuze, de dimensiuni reduse, in cele doua campuri pulmonare.

Tratamentul (igieno-dietetic si simptomatic) este asemanator celui din pneu­monie. Tratamentul etiologic, antiinfectios, variaza dupa agentul patogen. in in­fectiile cu penumococ si streptococ p-hemolitic - penicilina G, ampicilina, oxicilina, Augumentin, tetraciclina, eritromicina, Septrin, cefaloridina.Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bronhopneumonia simptomele bronhopneumoniei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1587 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021254 (s)