News Flash:

Branza topita, o adevarata otrava pentru organism. Vezi de ce nu trebuie sa mananci un astfel de produs

27 Aprilie 2018
19094 Vizualizari | 0 Comentarii

Branza topita din comert ar trebui sa fie ultima alegere daca vrei sa mananci branzeturi. Si asta pentru ca pe cat este de gustoasa, pe atat este de nesanatoasa. Este plina de E-uri, apa si grasime, aproximativ 40%. Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, branza topita se obtine prin incalzirea uneia sau mai multor varietati de branzeturi, in oale de topire, carora li se adauga saruri de topire - polifosfati si citrati. Sarurile de topire sunt difosfatii de calciu (E 450), polifosfatul calcic (E 452), fosfatii de sodiu (E 339), citratii potasici (E 332), citratii sodici (E 331) si citratii de calciu (E 333). Practic, acesti compusi chimici au capacitatea de a dispersa proteinele din branzeturi, distribuindu-le omogen, solubilizandu-le si jucand rolul de emulgatori si stabilizatori ai emulsiilor apa-grasime.

Daca ti-ai propus sa mananci branza topita - pentru ca stii ca lactatele contin calciu si vrei sa asimilezi acest mineral, vei avea o mare surpriza. Sarurile de topire sunt periculoase pentru ca scad absorbtia calciului. "Sarurile de topire determina cresterea capacitatii cazeinei de a retine apa si sechestreaza ionii de calciu din masa de branza. Astfel, are loc o scadere drastica a biodisponibilitatii calciului, care nu mai poate fi asimilat si depus in masa minerala a oaselor", precizeaza prof.dr. Mencinicopschi. Daca ai probleme cu rinichii, consumul frecvent de branza topita ii vor afecta si mai tare.

Mai exista un motiv pentru care branza topita poate fi considerata otrava pentru organism: glutamatul monosodic E 621. Este un potentator de aroma, care poate crea dependenta, facand produsul adictiv, stimuland apetitul. Compusii de degradare metabolica ai glutamatului au efecte neurotoxice, putand produce persoanelor sensibile dureri de cap, slabiciune, greata, modificari de ritm cardiac. Acest aditiv trebuie evitat de catre copii, femei insarcinate, suferinzi de hipoglicemie, batrani, cardiaci.

Stati departe si de cremele de branza sau cascavalul feliat

Nici cremele de branza cu verdeta, masline, sunca sau ciuperci nu se compara cu branza sanatoasa produsa de tarani. Multe contin aceleasi E-uri ca si branza topita, iar material prima nu este de cea mai buna calitate. Daca iti place cascavalul gata feliat, trebuie sa stii ca acesta este mai degraba branza topita, intarita cu ajutorul unor chimicale. Intr-un astfel de produs, cascavalul este mai putin de jumatate. "Cand spunem cascaval feliat ne gandim ca este vorba despre cascaval natural care a fost feliat. Insa nu este asa, in conditiile in care materia prima are o concentratie atat de mica, iar produsul are o structura cremoasa care se obtine doar cu ajutorul aditivilor care sa-l pastreze prospat cat mai mult timp", spune medicul nutritionist Corina Zugravu, citat de evz.ro.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

branza topita efecte neurotoxice
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1668 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015296 (s)