News Flash:

Boala care nu doare, dar duce la orbire

17 Martie 2017
913 Vizualizari | 0 Comentarii
glaucom 1
80 de milioane de oameni sufera de glaucom si 4,5 milioane de oameni si-au pierdut vederea din cauza acestei afectiuni. Din cauza progresiei tacute a bolii, pana la 50% dintre persoanele afectate, care traiesc in tarile dezvoltate, nu sunt constiente ca au glaucom. In tari mai putin dezvoltate, procentul persoanelor care sufera de glaucom fara sa stie se ridica la 90%. Peste 140.000 de pacienti au fost depistati si in Romania.

Glaucomul poate duce la orbire, dar, daca este depistat din timp, poate fi oprit. Aceasta afectiune nu produce durere, bolnavii nu au simptome, cu exceptia ingustarii campului vizual, asa ca de multe ori diagnosticarea se face tarziu.. De aceea, recomandarea cea mai importanta pe care o fac medicii este controlul oftalmologic periodic, preventiv: inainte de 40 – o data la 4 ani; intre 40 si 54 de ani – o data la 3 ani; intre 55 si 64 de ani – o data la 2 ani; peste 65 ani – anual sau chiar o data la 6 luni.

”Vederea pierduta din cauza glaucomului nu poate fi recuperata. Boala este ireversibila, nu poate fi vindecata, dar poate fi tinuta sub control. De aceea, este esential ca oamenii sa mearga regulat la consultatii, astfel incat medicul sa poata prescrie tratamentul potrivit pentru stadiul in care se afla boala in acel moment. Este foarte important, de asemenea, ca pacientii diagnosticati sa revina la medic, pentru urmarirea bolii”, spune conferentiar doctor Vasile Potop.

Glaucomul reprezinta un grup de afectiuni oftalmologice care, in majoritatea cazurilor, determina cresterea presiunii in interiorul ochiului. Acest proces duce in timp la afectarea nervului optic, deoarece presiunea intraoculara (PIO) crescuta duce in timp la afectarea, pana la deteriorarea totala, a fibrelor nervului optic. Primele simptome apar abia dupa pierderea a 40% din fibre.

La debut, nu exista niciun simptom. Vederea este normala, iar durerea este absenta. Atunci cand afectiunea avanseaza, vederea laterala incepe sa se deterioreze. Obiectele aflate in fata pot fi clare, dar cele aflate la periferia campului vizual nu vor mai fi vazute. Daca glaucomul este lasat netratat sau nesupravegheat, campul vizual se ingusteaza , iar obiectele aflate in fata nu vor mai putea fi vazute.

Exista o serie de activitati a caror dificultate in executare va pot trage un semnal de alarma.

1. Evitarea diverselor obstacole.

2. Sa gasiti un obiect scapat pe jos.

3. Cititul ziarului.

4. Urcatul scarilor.

5. Traversatul strazii.

6. Plimbatul dupa lasarea intunericului sau pe teren denivelat.

7. Adaptarea vederii la lumina puternica sau slaba.

8. Recunoasterea fetei unei persoane.

In plus, orice persoana care risca sa sa dobandeasca aceasta boala ar trebui sa se testeze macar o data la doi ani, mai ales dupa varsta de 35 de ani.

Factorii de risc cei mai importanti sunt diabetul si istoric de glaucom in familie,presiunea intraoculara crescuta (dar nici ea nu doare),  varsta si miopia severa. Boala poarte aparea si la cei care urmeaza un tratament cronic (prelungit) cu steroizi (sau cortizon)sau la persoanele care au suferit un traumatism ocular.

In plus, ateroscleroza reprezinta un factor de risc pentru cresterea PIO. (presiunea intraoculara). De exemplu, fumatorii sau persoanele cu dislipidemii au o PIO mai mare decat persoanele sanatoase.

sursa: gandul.info

glaucom vederea afectiuni orbire
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1353 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014384 (s)